Коментар дана

 • Branislav Lečić je muž Tanje Savić

  26.11.2021

  Tekst je izvorno objavljen na nova.rs

  Ako ste mislili da je naslov ove kolumne klikbejt prevara kako bismo vas naterali da pročitate sledeće redove, niste u pravu.

  Branislav Lečić je zaista muž Tanje Savić. I obratno, muž Tanje Savić je Branislav Lečić.

  U ta dva tela smestio se jedan mozak. Onaj mizogini, koji se prema ženama odnosi kao prema smeću, koji šutira te iste žene kad su najranjivije i nemoćne da se brane.

 • Šta je u javnom interesu

  25.11.2021

  Tekst je izvorno objavljen na Peščaniku

  „Od Srbije se očekuje da primenjuje svoje zakonodavstvo. U situaciji potencijalnog sukoba između Ustava i zakona, svako pravno ili fizičko lice u Srbiji ima pravo da pokrene postupak za ocenu ustavnosti pred Ustavnim sudom.

  Zakonitost eksproprijacije može da ocenjuje i Evropski sud za ljudska prava, međutim, takva pitanja su prethodno u nadležnosti nacionalne vlasti Srbije.“

 • Progresivna monetarna politika

  21.11.2021

  Tekst je izvorno objavljen na Project Syndicate, a prenet na Peščaniku

  Dok se pandemija u razvijenim zemljama sveta polako povlači, njihove centralne banke počinju da liče na magare iz narodnih priča koje je, budući jednako gladno i žedno, uginulo stojeći neodlučno između vode i sena.

 • In memoriam: Merima Njegomir (1953 - 2021)

  20.11.2021

  Pevačica narodne muzike Merima Njegomir preminula je u 69. godini života posle kraće bolesti, javlja RTS.

  Njegomir je bila istaknuti estradni umetnik, dobitnica velikog broja priznanja, među kojima su Vukova nagrada za doprinos srpskoj kulturi (jedina od pevača narodne muzike), Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice i Zlatni mikrofon Radio Beograda.

  Prva je od pevača narodne muzike održala koncert na Kolarcu.

  Kao urednica narodne redakcije RTS-a bila je posvećena projektima vezanim za snimanje, čuvanje i promociju tradicionalne muzike Srbije.

 • Kovid sertifikati: Nova preventivna mera

  15.11.2021

  Tekst je izvorno objavljen na otvorenavratapravosudja.rs

  Pandemija zarazne bolesti COVID-19 je već duže od godinu i po dana nametnula različite mere i ograničenja prava i sloboda, kao i uobičajenog načina života građana, radi zaštite javnog zdravlja.

  Poslednja od takvih mera u Republici Srbiji su tzv. Kovid propusnice, koje su već primenjene u većem broju drugih država.

 • Cena hleba u zlatno doba

  13.11.2021

  Tekst je izvorno objavljen na Peščaniku

  Đavo je u detalju, kaže stara izreka.

  U obilju krupnih nacionalnih tema vest o „maksimiranju“ cene hleba prošla je prilično nezapaženo.

  Naime, u utorak 9. novembra Vlada Srbije donela je Uredbu „o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500“ kojom je cena hleba ograničena na 46 dinara.

  Ograničenje važi u narednih 6 meseci, što znači – tačno do izbora. A posle – kom opanci, kom obojci.

 • Sve što treba da znate o ozakonjenju

  06.11.2021

  Tekst je izvorno objavljen na otvorenavratapravosudja.rs

  Nelegalna gradnja je problem sa kojim se Srbija bori decenijama unazad. Postoje brojni razlozi koji objašnjavaju ovaj fenomen i svi oni se uglavnom vezuju za socijalne i političke prilike na našim prostorima koje su vladale krajem dvadestog veka.