Uručenjem nagrada završeni 41. Borini pozorišni dani FOTO/VIDEO

Uručenjem nagrada laureatima i predstavom Placebo Narodnog pozorišta u Prištinu u čast nagrađenih, spuštena je zavesa na 41. Borine pozorišne dane u Vranju.

Za predstavu Ana Karenjina Novosadskog pozorišta, kao najbolju u celini na 41. Borinim pozorišnim danima u Vranju prema odluci žirija, Nagradu Borisav Stanković direktoru tog pozorišta Valentinu Vancelu uručio je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

Po oceni publike najbolja predstava ovogodišnjeg festivala je Ako dugo gledaš u ponor Regionalnog pozorišta Novi Pazar, a nagradu koja nosi ime Radoslav Radivojević je direktoru novopazarskog teatra Seadetinu Mujezinoviću uručila Radivojevićeva supruga i nekadašnja glumica vranjskog teatra Ljiljana Radivojević.

Nagrada Borisav Stanković za dramaturgiju, dramatizaciju ili adaptaciju pripala je Zlatku Pakoviću i ansamblu novopazarskog pozorišta za dramatizaciju romana Enesa Halilovića u ostvarenju Ako dugo gledaš u ponor Regionalnog pozorišta u Novom Pazaru.

Direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel, u ime odustnih glumaca, primio je i nagrade za najbolju mušku ulogu (dodeljena glumcu Arpadu Mesarošu za ulogu Vronskog u predstavi Ana Karenjina) i za najbolju žensku ulogu (Marta Bereš za lik Ane u istoj predstavi).

Glumačka priznanja uručio je direktor vranjskog pozorišta Nenad Jović.

Dodela ovih pozorišnih priznanja je istorijski trenutak za vranjski festival koji je tek od ove godine dobio pravi takmičarski karakter i ustanovio festivalski pravilnik sa nagradama.

U takmičarskom programu festivala viđeno je ove godine pet od ukupno šest selektiranih predstava, a Nečista krv Narodnog pozorišta u Beogradu kojom je festival trebalo da bude otvoren otkazana je zbog bolesti člana ansambla tako da ovaj komad nije bio u konkurenciji za nagrade.

Za priznanja sa imenom Borisava Stankovića konkurisale su Pučina Jugoslovenskog dramskog pozorišta (Branislav Nušić/Egon Savin), Ana Karenjina Novosadskog pozorišta (po motivima istoimene knjige Lava Nikolajeviča Tolstoja u režiji Dejana Projkovskog), Ivanovo samoubistvo bijeljinskog teatra Semberija (po motivima A. P. Čehova u režiji Davida Alića), predstava 64 (Tena Štivičić/Alisa Stojanović) i komad Ako dugo gledaš u ponor Regionalnog pozorišta Novi Pazar (Enes Halilović/Zlatko Paković).

Poslednjeg dana festivala, u četvrtak 28. oktobra u čast nagrađenih ansambl Narodnog pozorišta u Prištini izveo je predstavu Placebo, po tekstu Aleksandra Jugovića, a u režiji Isidore Goncić.

Prateći program

U okviru pratećeg programa 41. Borinih pozorišni dana u Galeriji pozorišta otvorena je izložba fotografija povodom 125 godina pozorišnog života u Vranju. Promovisana je monografija Milena Dravić ili ključ autorke Anite Panić i prezentovana publicistička izdanja o pozorištu u izdanju Sterijinog pozorja i Pozorišnog muzeja Vojvodine.

Najnovije vesti