Ana Karenjina najbolja predstava Borinih dana, Mesarošu nagrada za mušku, Berešovoj za žensku ulogu

Ana Karenjina Novosadskog pozorišta proglašena je za najbolju predstavu u celini na 41. Borinim pozorišnim danima u Vranju, odlučio je stručni žiri festivala.

Žiri, koji su činili reditelj Vladimir Lazić, glumica Milena Pavlović i teatrolog Zoran Maksimović, odlučio je da nagrada za dramaturgiju, dramatizaciju ili adaptaciju pripadne Zlatku Pakoviću za dramatizaciju romana Enesa Halilovića u predstavi Ako dugo gledaš u ponor Ragionalnog pozorišta u Novom Pazaru.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Arpadu Mesarošu za ulogu Vronskog u predstavi Ana Karenjina, a za najbolju žensku Marti Bereš za lik Ane u istoj predstavi.

Nagrade nose ime "Borisav Stanković" i sastoje se od statue sa likom čuvenog vranjskog pisca i novčanog dela.

Biće uručene, uz obrazloženje žirija, u četvrtak 28. oktobra uveče, nakon izvođenja predstave Placebo koju će ansambl Narodnog pozorišta Priština odigrati u čast nagrađenih.

U sredu uveče nagradu za najbolju predstavu prema glasanju publike dobila je Ako dugo gledaš u ponor Regionalnog pozorišta Novi Pazar kojom je okončan takmičarski program ovogodišnjeg festivala sa prosečnom ocenom 4,89.

Reč je takođe o novoustanovljenoj nagradi koja nosi ime nekadašnjeg upravnika vranjskog teatra i osnivača festivala Radoslava Radivojevića.

Dodela ovih pozorišnih priznanja je istorijski trenutak za vranjski festival koji je tek od ove godine dobio pravi takmičarski karakter i ustanovio festivalski pravilnik sa nagradama.

U takmičarskom programu festivala viđeno je ove godine pet od ukupno šest selektiranih predstava, a Nečista krv Narodnog pozorišta u Beogradu kojom je festival trebalo da bude otvoren otkazana je zbog bolesti člana ansambla tako da ovaj komad nije bio u konkurenciji za nagrade.

Za priznanja sa imenom Borisava Stankovića konkurisale su Pučina Jugoslovenskog dramskog pozorišta (Branislav Nušić/Egon Savin), Ana Karenjina Novosadskog pozorišta (po motivima istoimene knjige Lava Nikolajeviča Tolstoja u režiji Dejana Projkovskog), Ivanovo samoubistvo bijeljinskog teatra Semberija (po motivima A. P. Čehova u režiji Davida Alića), predstava 64 (Tena Štivičić/Alisa Stojanović) i komad Ako dugo gledaš u ponor Regionalnog pozorišta Novi Pazar (Enes Halilović/Zlatko Paković).

Poslednjeg dana festivala, u četvrtak 28. oktobra u čast nagrađenih nastupiće ansambl Narodnog pozorišta u Prištini predstavom Placebo, po tekstu Aleksandra Jugovića, a u režiji Isidore Goncić.

Prateći program

U okviru pratećeg programa 41. Borinih pozorišni dana u Galeriji pozorišta otvorena je izložba fotografija povodom 125 godina pozorišnog života u Vranju. Promovisana je monografija Milena Dravić ili ključ autorke Anite Panić i prezentovana publicistička izdanja o pozorištu u izdanju Sterijinog pozorja i Pozorišnog muzeja Vojvodine.

Najnovije vesti