Nušićevom Pučinom počeli 41. Borini pozorišni dani FOTO/VIDEO

Komadom Pučina po tekstu Branislava Nušića, a u režiji Egona Savina, u subotu uveče počeo je takmičarski program 41. Borinih pozorišnih dana u Vranju.

Publika je bila u prilici da gotovo dva sata uživa u žanrovski složenom komadu, tragičnom, apsurdnom i satiričnom u isto vreme, koji kroz ljubavnu aferu jedne lepe i srećno udate žene govori o ljudima iz vlasti ili neposredne blizine vlasti, o njihovim porodičnim, prijateljskim i ljubavnim odnosima, iza kojih je isključivo goli interes.

Sjajna je podela uloga - između ostalih u predstavi igraju Nenad Jezdić, Sloboda Mićalović, Ljubomir Bandović, Nebojša MIlovanović, Bojan Dimitrijević, Goran Šušljik - pa je publika mogla uživati u glumačkim bravurama.

Pre predstave, zvanično otvarajući Borine pozorišne dane, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković izjavio je da je ovaj festival "pokazatelj odlične saradnje pozorišta i grada, spremnosti da se ulažu trud i napori kako bi se pozorišna kultura u gradu unapređivala".

"Borini pozorišni dani značajno su kulturno obeležje Vranja i Vranjanaca koji neguju organizovani pozorišni život bezmalo ceo jedan vek.

Vranje i gradsko rukovodstvo će, kao i do sada, pružati bezrezervnu podršku realizaciji svih projekata i programa Pozorišta Bora Stanković, a posebno Borinih pozorišnih dana", obećao je Milenković.

Obraćajući se publici festivala pre početka prve predstave, članica žirija festivala, glumica Milena Pavlović poručila je da je stvarnost u kojoj živimo "nepredvidiva i puna izazova".

"Teme kojima se bave predstave na ovom festivalu jasno postavljaju putanju kojom treba ići kao i odgovore na pitanja - da li je porodica ostala sveta, da li nas je emancipacija emancipovala, do kada će trajati borba među polovima, da li svoje korene zalivati ili iščupati, kao i šta ostavljamo detetu – budućem čoveku u amanet?

Uprkos svemu treba nagraditi svaki podvig, ohrabriti svaku misao i sliku o prolaznosti u sadašnjem trenutku, radovati se svakoj predstavi i svakom popunjenom sedištu.

U svakodnevici, takvoj kakva je, treba naći mesta za smeh, zagrljaj i zdravicu", rekla je Pavlović.

Četrdeset prvi Borini pozorišni dani ove godine održavaju se pod sloganom Od Sofke do Nejre.

Nažalost, Nečista krv, prva predstava takmičarskog programa koja je na programu trebalo da bude u petak uveče, otkazana je zbog bolesti člana ansambla.

Od ove godine festival je takmičarskog karaktera.

Dodeljuje se pet nagrada - za najbolju predstavu, za dramaturgiju, dramatizaciju ili adaptaciju, za najbolju mušku i žensku ulogu, dok će najboljoj predstavi prema glasovima publike dodeljivati nagrada sa imenom utemeljivača festivala i nedakadšnjeg upravnika pozorišta u Vranju Radoslava Radivojevića.

Nagrade se sastoje od statue sa likom Borisava Stankovića i novčanog dela.

Neposredno, pre svečanog otvaranja festivala, u foajeu pozorišta u okviru male svečanosti u čast utemeljivača festivala i dugogodišnjeg upravnika Pozorišta Bora Stanković u Vranju, otkrivena je fotografija Radoslava Radivojevića, koja će trajno zauzimati svoje mesto na samom ulazu u teatar.

Radivojević je 1979. godine osnovao manifestaciju Borini pozoršni dani, na kojoj su, za njegova života, gostovala brojna pozorišta iz zemlje i inostranstva, izvevši više od 400 predstava.

Zbog izvanrednih rezultata pozorišta, podsetio je sadašnji direktor Nenad Jović, opština Vranje je 1997. godine, pod upravom Radivojevića, donela odluku kojom je Pozorište Bora Stanković postalo profesionalan teatar.

Takođe, u Galeriji pozorišta otvorena je izložba fotografija povodom 125 godina pozorišnog života u Vranju o kojoj je govorio jedan od koautora, umetnički direktor vranjskog teatra Bojan Jovanović, naglasivši da izložbe predstavlja hronologiju teatarskog života, počev od Andre Daskala i Janče Jovanovića Baldžije do današnjih dana.

"Veći deo čine fotografije iz naše pozorišne foto arhive, na ono što je ostalo u toj arhivi nakon požara u kome je izgorela pozorišna zgrada.

Deo fotografija nedostaje, ali smo potrudili da sa onim što smo imali na raspolaganju napravimo jednu hronološku nit koja odslikava pozorišni život u Vranju", rekao je Jovanović.

U sklopu festivala nakon svake predstave održavaju se razgovori sa glumcima, uz učešće novinara, dramaturga, pozorišnih kritičara, kojima moderira dramaturg Goran Ibrajter.

Izveštaj sa prvog okruglog stola Vranje News objaviće u nedelju.

Druženje glumaca i razmena energije i iskustava sastavni je deo festivala i ove godine.

Na festivalu su, osim članova domaćeg i gostujućih ansambala su i članovi žirija, glumica Milena Pavlović, reditelj Vladimir Lazić i teatrolog Zoran Maksimović.

Prisustan je selektor festivala Slobodan Savić, pozprišna kritičarka i dramaturškinja Aleksandra Glovacki, upravnik Novosadskog pozorišta i glumac Valentin Vencel i drugi.

Sve predstave u okviru takmičarskog programa počinju od 20 sati.

U nastavku festivala

U nedelju 24. oktobra na programu će biti komad Ana Karenjina Novosadskog pozorišta (predstava traje tri sata), po motivima istoimene knjige Lava Nikolajeviča Tolstoja, a u režiji Dejana Projkovskog. U ponedeljak 25. oktobra Gradsko pozorište "Semberija" iz Bijeljine odigraće Ivanovo samoubistvo, četvoročasovnu predstavu (uz tri pauze) rađenu po motivima Čehova u režiji Davida Alića. Pozorišnim komadom 64 Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović predstaviće se u utorak 26. oktobra glumci beogradskog Ateljea 212. Predstava Ako dugo gledaš u ponor Regionalnog pozorišta Novi Pazar, rađena po romanu Enesa Halilovića, a u režiji Zlatka Pakovića biće izvedena pretposlednjeg dana manifestacije. Poslednjeg dana festivala 28. oktobra u čast nagrađenih nastupiće ansambl Narodnog pozorišta u Prištini predstavom Placebo, po tekstu Aleksandra Jugovića, a u režiji Isidore Goncić.

Najnovije vesti