Promocija monografije o Mileni Dravić u nedelju u okviru Borinih pozorišnih dana

Milena Dravić ili ključ snova naziv je monografije čija će promocija biti održana u nedelju 24. oktobra od 18 sati, u sklopu pratećeg programa 41. Borinih pozorišnih dana u Vranju.

Na promociji će između ostalih govoriti autorka monografije Anita Panić.

Promocija će biti održana u Pozorištu Bora Stanković.

"Monografija predstavlja lepu sliku sa ramom Milene Dravić", kazala je jednom prilikom autorka Panić i dodala da je njenom izdavanju "prethodilo više od godinu dana mukotrpnog i lepog istraživačkog rada".

To je druga monografija u ediciji filmske monografije koju je pokrenuo Filmski centar Srbije, a u okviru svoje bogate izdavačke delatnosti.

Luksuzno srpsko-englesko izdanje, koje je štampao Službeni glasnik, ima 364 strane.

Čini ga sedam poglavlja u kojima je analitično i sa mnogo zanimljivih detalja predstavljen život i stvaralaštvo Milene Dravić, jedne od najvećih filmskih glumica Srbije i nekadašnje Jugoslavije.

Monografija Milena Dravić ili ključ snova sadrži brojne fotografije iz bogate karijere naše najpoznatije glumice, a mnoge od njih su prvi put objavljene u javnosti.

O autorki

Anita Panić dugogodišnji je televizijski autor, dokumentarista i pisac. Karijeru je započela na Radio Beogradu kao autor emisija iz kulture, pisala je kratke priče i scenarija za radijski program. Od 1989. na Televiziji Beograd kao televizijski urednik i scenarista realizovala je preko stotinu dokumentarnih emisija i filmova za koje je nagrađivana na međunarodnim festivalima. Između ostalih realizovala je TV serijal Naličje velegrada, 25 polučasovnih epizoda, kao scenarista i reditelj, serijal Skadralija, duh boemije koji iščezava osam epizoda u Igrano-dokumentarnoj formi, u okviru Dokumentarne redakcije Televizije Beograd. Pisala je feljtone za dnevne novine , desetine tekstova za časopise, filmska scenarija, a 2002. bila direktor i izvršni producent kratkog-igranog filma Spleen srpsko-engleske koprodukcije. Autor je nekoliko dramskih tekstova. Komad pod nazivom Poslednja pesma o velikom srpskom pesniku Jovanu Dučiću.

Najnovije vesti