NS: Krivične prijave protiv članova SNS zbog inertnosti nadležnih organa (VIDEO)

Gradski odbor Narodne stranke (NS) u Vranju predao je u četvrtak, preko advokata Đorđa Gačevića, krivične prijave Osnovnom javnom tužilaštvu (OJT) protiv četvorice članova vranjskog odbora Srpske napredne stranke (SNS), pod sumnjom na izvršenje krivičnog dela "nasilničko ponašanje i ugrožavanje sigurnosti, na štetu predsednika i potpredsednika GrO NS Đorđa Ristića i Dragana Pavlovića".

Krivičnim prijavama oni su imenom i prezimenom osumnjičili dva člana SNS-a iz Vranja (čija imena nisu saopštena, ali se nalaze u prijavama), te još dve nepoznate osobe za koje se pretpostavlja da pripadaju SNS-u "za fizički napad na dvojicu funkcionera NS ispred prostorija Narodne stranke u Vranju 4. novembra ove godine".

Advokat Đorđe Gačević, iz kancelarije poznatog prestoničkog advokata Borivoja Borovića, rekao je da su krivične prijave "uperene protiv lica koja su izvršila nasilje i oštećenima nanele telesne povrede koje su kvalifikovane kao lake".

- Upozoravamo da je potreba za podnošenjem ove krivične prijave pojavila zbog inertnosti nadležnih organa, pre svega policije čija je to dužnost i obaveza, te u skladu s tim podsećamo da ostale radnje koje budu činili u pravcu sporovođenja dokaznih radnji urade savesno, pre svega mislim da dostavljanje snimaka sa video nadzora Narodnog univerziteta u Vranju, preko kojih se može utvrditi identitet vinovnika - rekao je Gačević.

On je potencirao da mora da podseti nadležne organe, tužilaštvo i policiju, "da postupaju u skladu sa Ustavom i zakonom", te da u tom pravcu "sprovedu sve svoje radnje i nadležnosti, a vinovnike ovog događaja privedu pravdi".

- Dva vinovnika oštećeni mogu da prepoznaju i njihove identitete smo naveli u krivičnoj prijavi, dok su druga dvojica nepoznatog identiteta, ali svakako prepoznatljivi, što će oštećeni i učiniti ukoliko dođe do radnje prepoznavanja u narednom periodu - rekao je Gačević.

DOBROSAVLJEVIĆ: Nisu nas uplašili

Predsednik Izvršnog odbora Narodne stranke Vladimir Dobrosavljević izjavio je pred zgradom OJT da je incident u Vranju "pokazao je da je danas u Srbiji jedina uspešna privredna grana medijska fabrika laži".

- Ta grana od krivaca pravi nevine žrtve, a od stradalnika krivce.

Narodna stranka svojim prustupom ovom događaju vrlo jasno pokazuje da neće dozvoliti da njeni članovi budu izloženi bilo kakvom teroru, kao što što nećemo dopustiti da bilo koji građanin bude žrtva takvog ponašanja.

Nećemo se uplašiti i popustiti i na svaki ovakav način znaćemo da pružimo adekvatan odgovor - rekao je Dobrosavljević.

Lider vranjskog NS-a Đorđe Ristić izjavio je pred zgradom Osnovnog tužilaštva da se "napad na njega i stranačkog kolegu Pavlovića dogodio na brutalan način".

- Napad je dokaz da SNS ne trpi kritiku i da se na ovaj način obračunava sa neistomišljenicima, pogotovo sa onima koji smeju da svoje mišljenje javno iskažu.

Nismo se uplašili, ovo je još veći podstrek da se borimo protiv ovakve vlasti.

Molimo pravosuđe da s ciljem pravične istrage od Narodnog univertiteta u Vranju zatraži snimke sa kamera video nadzora radi utvrđivanja prave istine, jer je u snimcima ključ - rekao je Ristić.

HRONOLOGIJA

Narodna stranka optužila je 4. novembra članove Srpske napredne stranke da su u Vranju "pretukli funkcionere Gradskog odbora te partije Đorđa Ristića i Dragana Pavlovića" i pozvala nadležne organe da, kako se kaže, "u najkraćem mogućem roku procesuiraju nasilnike iz SNS-a".

SNS se ovim povodom nije oglašavao.

Iz Gradske uprave Vranja izdato je 5. novembra saopštenje za javnost u kome se kaže da su predsednik odbora Narodne stranke u Vranju Đorđe Ristić i odbornik NS Dragan Pavlović, "bez ikakvog povoda vređali, psovali i provocirali predsednika i članove biračkog odbora (u nedelju na Narodnom univerzitetu u Vranju gde se glasa za nacionalne savete, p.r), fizički napali i pretukli predsednika biračkog odbora Popović Božidara, kome su pritom povredili ruku, nos, a po licu od siline udaraca naneli podlive".

U saopštenju uprave grada se opozicioni Savez za Srbiju, kome pripada i Narodna stranka, naziva "pokretom za silovanje i vešanje Srbije".

Petog dana novembra oglasila se i policija saopštenjem u kome se kaže da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Vranju "preduzimaju sve mere i radnje iz svoje nadležnosti na rasvetljavanju svih okolnosti u vezi dve odvojene prijave fizičkog napada u Ulici kneza Miloša u Vranju, nedaleko od prostorija Narodne stranke, i u blizini jednog biračkog mesta za izbore za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina".

Saopštenja povodom ovog događaja izdali su 5. novembra gradski odbori Demokratske stranke, Pokreta slobodnih građana, Srpskog pokreta Dveri i Socijaldemokratske stranke.

Sve četiri stranke su u Vranju u opoziciji.

Najnovije vesti