Vranjski učenici i učitelj Dejanović među svetskim autorima stripova

Desetoro učenika vranjske OŠ Svetozar Marković u Vranju i njihov mentor - učitelj Miomir MiDej Dejanović dobili su zahvalnice za razvoj i popularizaciju balkanskog stripa na 24. Balkanskoj smotri strip-autora.

Radovi su im izloženi u galeriji Leskovačkog kulturnog centra, među ostvarenjima autora iz celog sveta, a njihova imena i prezimena upisana u katalog ove međunarodne manifestacije.

Učenici 2/2 - Lara Trajković, Andrej Cvetković, Andrea Cvetković, Đorđe Zlatković, Emilija Dimić, Jovan Trajković, Lena Mitić, Minja Janković, Nikola Stojilković, Lana Milutinović i učitelj Miomir Dejanović su svojim strip stvaralaštvom i izlaganjem radova na Balkanskoj smotri doprineli da i OŠ Svetozar Marković dobije zahvalnicu za razvoj i popularizaciju balkanskog stripa.

Učitelj Dejanović za Vranje News kaže da svoje đake "neprestano podstiče na umetničko stvaralaštvo, jer je stvaralaštvo najveći domet znanja".

"Oni koji izrađuju umetnička dela stvaraju nove vrednosti, bogate i ulepšavaju život sebi i drugima.

Sa đacima u školi crtamo stripove na različite teme i kroz njih čitaocima saopštavamo dragocene životne poruke.

Balkanska smotra je idealna prilika da naše stripove predočimo široj javnosti i stavimo ih na uvid mnogobrojnoj publici.

Tako na jednom međunarodnom dešavanju ponosno promovišemo svoj rad, ali i rodni grad, pokazujući da se i u Vranju mladi uspešno bave devetom umetnošću - stripom.

Na prošlogodišnjoj Smotri, tri moje učenice su izložile svoje stripove, a na ovogodišnjoj je svoje radove izložilo desetoro mojih đaka.

Ovo očigledno svedoči o tome da smo za godinu dana značajno napredovali", navodi Dejanović za naš portal.

Miomir Dejanović je, podsećanja radi, novčani deo nagrade koju je dobio kao jedan od najboljih edukatora Srbije iskoristio za štampanje zbirke svojih i učeničkih edukativnih stripova pod naslovom “Da ti nacrtam!”.

U rukama veštog učitelja ova zbirka se efikasno može koristiti kao literatura, kao nastavno sredstvo i izvor znanja u radu sa đacima.

Balkanska smotra mladih strip-autora je ove godine održana od 21. do 27. juna i na njoj je bilo rekordnih 3.047 učesnika iz 82 zemlje sa prostora Evrope, Azije, Afrike, Australije, Severne i Južne Amerike.

Reč je o najstarijem strip festivalu na Balkanu, od blizu pedeset manifestacija posvećenih stripu koje danas postoje.

U okviru nje upriličene su brojne aktivnosti - tribine, otvaranje izložbi, javni časovi crtanja, intervjui, promocije strip-časopisa, knjiga o stripu i druga događanja vezana za temu stripa.

Smotra, koju tradicionalno organizuje Leskovačka škola stripa Nikola Mitrović Kokan, povezuje nacionalne kulture balkanskih zemalja, doprinosi razvoju kreativnosti dece i mladih i veoma je značajna za sve ljubitelje umetničkog izražavanja kroz strip.

Najnovije vesti