Radovi vranjskih prvaka na Balkanskoj smotri strip autora

Emilija Dimić, Lara Trajković i Lana Milutinović, učenice prvog razreda OŠ Svetozar Marković u Vranju, i njihov mentor učitelj Miomir MiDej Dejanović, dobili su zahvalnice za razvoj i popularizaciju balkanskog stripa na 23. Balkanskoj smotri mladih strip autora.

Na smotri u Leskovcu radovi vranjskih učenica našli su se među autorima iz celog sveta.

Takođe, njihova imena i prezimena su navedena u Katalogu ove međunarodne manifestacije.

“Moji đaci su svojim stripovima i dosad osvajali brojna prva mesta na republičkim i međunarodnim konkursima.

Sada imam novu generaciju učenika koje tek uvodim u svet stripa, ali oni i svojim strip prvencima već privlače pažnju i postižu vidljive rezultate.

Nije lako uraditi dobar strip.

Pored talenta za crtanje, važno je imati dar za pisanje i razigranu maštu.

Potrebno je smisliti radnju, likove, dijaloge koje ti likovi vode, sve to predstaviti određenim brojem sličica/kadrova i na kraju, što je veoma bitno, dati neku dragocenu poruku, kako bi čitaoci iz stripa nešto korisno naučili”, navodi MiDej za Vranje News.

Stripovi su, kako kaže, “bezvredni ukoliko nemaju edukativnu ulogu”.

“Promovisati svoj rad, rad svojih učenika i rodni grad Vranje na Balkanskoj smotri stripa, koja ima međunarodne razmere, je značajan uspeh - potencira u izjavi za Vranje News učitelj Dejanović.

Na Smotri mogu da izlažu i stariji crtači s ciljem da budu uzor i podrška mlađima, tako da je u velikoj galeriji Leskovačkog kulturnog centra izložen i Dejanovićev strip "Poklon".

Kada je proglašen za jednog od najboljih edukatora Srbije, učitelj Miomir Dejanović je novčani deo nagrade iskoristio za štampanje zbirke svojih i učeničkih edukativnih stripova, pod naslovom “Da ti nacrtam!”.

U rukama veštog učitelja ova zbirka se efikasno može koristiti kao literatura, kao nastavno sredstvo i izvor znanja u radu sa đacima.

U okviru 23. Balkanske smotre mladih strip-autora, posetioci su imali priliku da prisustvuju tribinama, otvaranju izložbi, javnim časovima crtanja, intervjuima, promocijama strip-časopisa, knjiga o stripu i drugim događanjima vezanim za devetu umetnost.

Organizatori Smotre su Leskovačka škola stripa "Nikola Mitrović Kokan" i Leskovački kulturni centar.

Ove godine je oboren svetski rekord po broju učesnika, jer je 2.817 izlagača iz 80 zemalja sa svih kontinenata poslalo svoje radove za ovaj festival stripa.

Najnovije vesti