Emilija Dimić iz Pete škole drugonagrađena na likovnom konkursu Zimske čarolije

Emilija Dimić, učenica drugog razreda OŠ Svetozar Marković u Vranju, osvojila je drugo mesto na likovnom konkursu Zimske čarolije.

Emilijin rad uvršten je u novogodišnju izložbu, u sklopu manifestacije Staza vranjskog Deda Mraza koju je organizovala Turistička organizacija grada Vranja.

Njen učitelj i mentor Miomir MiDej Dejanović kaže za Vranje News da je primetio Emilijinu nadarenost za crtanje "još u prvom razredu, kada je povukla prve poteze olovkom".

"Međutim, nije dovoljno samo otkriti talentovanog učenika.

Takvog učenika je potrebno stalno podsticati, bitno je negovati i razvijati njegov dar.

Emilija je za pomenuti konkurs uradila strip.

Strip nije baš čest i lak način izražavanja kod dece, pa zato i privlači pažnju posmatrača.

Izraditi dobar strip je isto što i rešiti težak matematički problem, a to ne može svako.

Ovim smo uspehom efektno okončali 2021. godinu, a u Novoj ćemo nastaviti da vredno radimo, pa ćemo se, verujem, radovati i novim postignućima", navodi Dejanović za Vranje News.

Najuspešnijim učenicima u okviru konkursa Zimske čarolije nagrade (diplome i crtački pribor) uručene su u muzičkom paviljonu gradskog parka.

Konkurs je raspisala vranjska Škola animiranog filma (ŠAF), s ciljem podsticanja učenika na stvaralaštvo kroz dočaravanje lepota zime.

Propozicijama konkursa bilo je predviđeno da radovi budu formata A4 ili na papirima blokova za crtanje koji se koriste na časovima likovnog.

Dozvoljene su bile sve tehnike, a bila je moguća i kombinacija više tehnika.

Takođe je predviđeno da interesantni radovi po okončanju konkursa budu iskorišćeni kao ideje za realizaciju animiranog filma ili GIF-a.

Podsećamo da su Emilija Dimić i njene drugarice iz odeljenja - Lana Milutinović i Lara Trajković - na 23. Balkanskoj smotri mladih strip-autora 2021 dobile zahvalnice za razvoj i popularizaciju balkanskog stripa.

Njihovi stripovi su bili izloženi u velikoj galeriji Leskovačkog kulturnog centra, među radovima autora iz celog sveta.

Dejanovićeva učenica Lana Milutinović je nedavno osvojila treće mesto na međunarodnom eko-konkursu Priroda - naš zajednički dom, koji su raspisali Udruženje Plant iz Niša, kao partner iz Srbije, i Direkcija parka prirode Vitoša iz Sofije, kao partner iz Bugarske.

Takođe, Lana je osvojila drugo mesto na međunarodnom konkursu Svako dete je jednako važno, koji je raspisao Centar za razvoj obrazovanja i kulture iz Brusa.

"Veoma se ponosim i svojim učenicima iz prethodnih generacija koji su osvojili brojna prva mesta na republičkim i međunarodnim nadmetanjima, čime smo značajno doprineli promociji OŠ Svetozar Marković i rodnog grada Vranja", ističe na kraju učitelj MiDej.

Najnovije vesti