Urednik Vranje News-a jedini prijavljen pešak u poslednje tri godine za nepostupanje po signalizaciji saobraćajca

Neverovali ili da, ali sve sumnje i spekulacije kojim se naša redakcija bavila nakon brutalnosti koju su primenili policijski službenici Policijske uprave u Vranju prema našem glavnom i odgovornom uredniku Dejanu Dimiću, na pešačkom prelazu u Vranju, pokazuju se opravdanim, a izvor za to su zvanični podaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Naime, nakon nemilog događaja od 3. marta ove godine, kada su policijski službenici PU Vranje Nebojša Veličković (br. službene značke 107229) i Stefan Pavlović (sl. značka 137495), fizički nasrnuli na Dimića u centru Vranja, postupajući prema njemu zbog navodnog nepropisnog prelaska preko pešačkog prelaza kao prema najgorem narkodileru, kriminalcu koji je upravo nekog ubio ili recimo počinio razbojništvo u obližnjoj juvelirnici (fizička brutalnost, maltretiranje, guranje, brutalno primoravanje i povremeno nošenje od "zebre" kod Stare pošte do policijskog vozila - falile su još samo "lisice"), redakcija portala Vranje News uputila je MUP-u Srbije, preko PU Vranje, pitanje po Zakonu o dostupnosti informacijama od javnog značaja, ne bi li ustanovila zbog čega je to Dimić tog dana bio posebno zanimljiv za narečene policijske službenike vranjske ispostave tzv. saobraćajne policije.

I predstavlja li njihovo ponašanje i pisanje prijave za ovaj navodni prekršaj pravilo ili izuzetak?

U prevodu, naša redakcija pitala je nadležne iz MUP-a koliki je broj prijava za prekršaj koji je u prekršajnoj prijavi koju su napisali policajci Veličković i Pavlović (pripisan našem uredniku Dimiću prema članu 331. stav 1, tačka 47 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima - ZOBS) podnet na području policijske uprave Vranje u poslednje tri godine, preciznije tokom celih 2020, 2021. i u dosadašnjem periodu 2022. godine.

Ispostavilo se - samo jedna.

I to u 2022. godini - verovatno ona podneta našem uredniku.

Da li je potreban komentar? (vidi skenirani dokument iz MUP-a u nastavku).

Desilo se slučajno, eto...

U odgovoru MUP-a na pitanja redakcije Vranje News-a (koji je napisan 17. marta, a sada je stigao poštom u našu redakciju) eksplicitno stoji da je broj prekršaja po ovom članu, stavu i tački ZOBS-a u 2020. godni bio nula, u 2021, nula i u 2022 - jedan.

Indikativno je, navodi policijski izvor Vranje News-a iz vranjske PU, da je prema uredniku našeg portala primenjena zakonska mera "koja se obično primenjuje prema vozačima" koji sede za volanom automobila.

U prilog tome govori statistika vranjske policije koja nam je dostavljena iz MUP-a.

Naime, za ovaj prekršaj u 2020. godini Prekršajnom sudu prijavljena su 22 vozača, u 2021. njih 12, a u dosadašnjem toku 2022. dvojica.

To potvrđuju podaci iz dopisa Direkcije policije MUP-a koji je potpisao Miodrag Jovanović, kao "ovlašćeno lice".

Podsećanja radi, dvojica napred navedenih saobraćajnih policajaca brutalno su nasrnuli, fizički ugrozili, vukli, nosili i maltretirali urednika Vranje News-a Dejan Dimića 3. marta ove godine oko 14 sati u najstrožem centru Vranja, iako on njih nije fizički napao, nije ih ugrožavao, već je samo nameravao da ide svojim poslom i svojim putem.

Policajac Veličković prethodno je zaustavio Dimića navodeći da je, navodno, počinio saobraćajni prekršaj kao pešak, jer se našao na pešačkom prelazu, a da on kao saobraćajni policajac, koji je u tom momentu regulisao saobraćaj u centru Vranja, nije dao znak za prolazak pešaka.

Našem uredniku je tokom polučasovnog zadržavanja i kršenja slobode kretanja, te pisanja prekršajne prijave predočavano da bi mogao dobiti i krivičnu prijavu, a policajci su tokom nepotrebnog zadržavanja našeg urednika zvali nadređene da se konsultuju u vezi sa tim da li je potrebno privoditi ga, što je glas osobe sa druge strane telefonske žice odbacio kao nepotrebno.

U nepotpisanom saopštenju, koje je iz Policijske uprave Vranje objavljeno tek 29 sati nakon ovog događaja (4. marta uveče), ne pominje se nikakva brutalnost prema Dimiću, već samo da je, kako se kaže, "na ulici bio zadržan 20-ak minuta zbog dva učinjena prekršaja iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima" (drugi je, kažu iz PU, navodno razgovaranje mobilnim telefonom na pešačkom prelazu).

Zbog prikrivanja velikog broja detalja vezanih za ovaj događaj, oglasio se urednik Vranje News-a svojim saopštenjem koje sadrži detaljan opis događaja u vezi sa ovim incidentom, pozivajući PU Vranje da objavi snimak video nadzora nemilog događaja ne bi li se ustanovilo ko je s čim u vezu u pravu, a ko ne.

Policija se nakon toga nije oglasila.

Komentari

Poštovani uredniče da se razumemo zakon je za sve isti i ne prepoznaje imune. NIsam video da ste objavili spisak koliko su prijave napisane novinarima od strane te policije?Takođe nema potrebe generalizovati i sve policajce staviti u isti koš. Ima nas koji radimo pošteno naš posao. I ovaj slučaj bi se završio na taj način što bi samo zbog toga što su policajci pisali novinara bili osuđeni. Izuzetak je što u ovom slučaju ovaj mladi policajac je rođak sada smenjenog načelnika, dok je drugi stariji, zaštićen od strane istog. Znači ovde je došlo do sukoba povlašćenih gde je smenjeni presudio u korist rođaka.

On čovek nigde nije naveo da ne bi trebalo da se poštuje zakon, ali način na koji se sprovodi zakon u ovom slučaju je upitan. Vi kao policajac dobro znate proceduru. Hajde da govorimo nekada o činjenicama, a ne samo o onome što nam je milo sa preskakanjem istih. Dakle, odmah osetljivost čim neko kritikuje bilo koji državni organ i odmah ono "e sad ću ja da im kažem". Čovek je naveo konkretan slučaj, ljude sa imenom i prezimenom i zvanično saopštenje. Niko nije uvredio, niti optužio sve policajce. Poenta je da kad je neko mogao da stane iza tako nečeg, da bi trebalo i da odgovara. Nažalost, kod nas odgovorna lica su samo na papiru.

Pa oni ne znaju zakon po kom clanu da podnesu prijavu. Kako onda sa ga stite i da narod ima poverenje.

Znam samo da na policiju ništa ne verujem.Ništa.Zato što nisu u službu građana nego zna se koga.Krupni kriminalci ne diraju svi su na slobodu,a maltretiraju običan narod.To nije naša,to je njihova policija.

Podrška novinaru Dejanu Dimiću! Sramota šta to policija radi! Umesto da štiti poštene građane ona dezavuiše!

Najnovije vesti