Odgovor urednika Vranje News-a na saopštenje PU Vranje: Žao mi je što ne govorite istinu

Gospodo iz vrha Policijske uprave u Vranju, pročitao sam Vaše saopštenje, najpre da Vam se zahvalim što ste reagovali, doduše tek sa tridesetak sati od događaja sa pešačkog prelaza u centru Vranja.

Moram odmah da Vam kažem, žao mi je što sam u Vranju, gradu u kome živim 52 godine, doživeo da policija ne govori istinu (da ne upotrebim neku težu reč), odnosno skriva ključne detalje događaja zbog kojih ja imam primedbe u vezi sa postupanjem vaših "ovlašćenih službenih lica" (Nebojše Veličkovića čiji je br. službene značke 107229 i Stefana Pavlovića, sl. značka 137495).

Pažljivo sam pročitao Vaše, nažalost, nepotpisano saopštenje, tako da ne znam kome tačno da se obratim i ko stoji iza napisanih reči.

Najpre, demantujete da je protiv mene primenjena fizička sila od vaših saobraćajaca.

Vi samo kažete da su me Vaša ovlašćena službena lica, navodim citat: ..."zaustavili i, nakon provere identiteta, predočili mu da je učinio dva prekršaja po Zakonu o bezbednosti saobraćaja, odnosno da nije postupio po znaku da se zaustavi, kao i da je pričao na mobilni telefon dok je prelazio ulicu".

Razumem Vas da morate da demantujete zbog ovo što ću u narednim rečenicama napisati zbog "onih odozgo", nemoj slučajno da neko bude odgovoran za nešto (jer, policija je bezgrešna, ne?), ali to se, na svačiju žalost, zaista dogodilo.

Evo, skinite snimak sa video nadzora nekog od okolnih lokala, pa ćete videti da li je prema meni primenjena fizička sila ili ne.

Najpre, moram da Vam kažem da me Vaši saobraćajni policajci uopšte nisu zaustavili i nismo "lepo ćaskali", i nisu mi ništa predočavali, nisu ni proverili identitet odmah, nisu mi govorili o prekršajima kako Vi navodite u saopštenju (to je bilo kasnije kod službenog policijskog vozila).

Bilo je, zapravo ovako.

Policajac Veličković mi, nakon kraćeg razgovora, pošto nisam čuo o čemu se radi i šta hoće od mene (nisam ga uočio na raskrsnici, nisam čuo nikakav zvučni znak - nije koristio pištaljku), nije dozvolio da se sklonim sa kolovoza, ugrožavajući moju bezbednost jer su automobili (on sam, a i Vi kažete da je prethodno dao znak za to) počeli da se kreću preko pešačkog, a kada sam ja pokušao da ga zaobiđem kako bih se popeo na trotoar i izbegao da me udari neki auto, on je počeo sa primenom fizičke sile, odnosno guranjem i neprestanim ponavljem reči "vrati se nazad".

Bojim se da ga nisam baš najbolje razumeo - kako da se vratim nazad ako je dao znak da krenu vozila, možda je mislio da neko treba da me zgazi.

Pošto me on uhvatio za obe ruke ograničavajući mi kretanje (podsećam Vas, ja sam slobodan građanin, imam svoja Ustavom zagarantovana prava) dotrčao je drugi, mlađani kolega koji je, upućujući mi preteće reči, "sad ćeš to da vidiš i sl" siledžijski i fizički nasrnuo na mene, hvatajući me za jaknu i faktički primorao svog znatno staloženijeg i iskusnijeg kolegu Veličkovića da saučestvuje u njegovoj nameri da me fizički uklone sa mesta na kome sam do tog momenta stajao.

Sad sledi ono najbitnije, što ste Vi u Vašem saopštenju prećutali.

Primenom fizičke sile Vaša dva "ovlašćena službena lica" su me uhvatili za obe ruke i bukvalno odvukli, a povremeno i nosili do službenog policijskog vozila koje je bilo parkirano dvadesetak metara dalje, kod saobraćajnog ostrva u najstrožem centru grada, na prostoru između Stare i Nove Pošte.

Poneli su se prema meni kao prema najokorelijem kriminalcu (to im nikada neću zaboraviti), narušavajući mi pred mnoštvom sveta ljudski i profesionalni integritet koji sam godinama sticao u poslu kojim se bavim, čast, ugled i dostojanstvo koje imam kao građanin u svojoj zajednici, osramotili su me i ponizili iako za to nisu imali valjani razlog, čak i da sam počinio pet saobraćajnih prekršaja u nizu.

Jednostavno nemaju pravo, ni zakonsko ovlašćenje da to rade.

Ako su bili ubeđeni da sam učinio neke prekršaje, mogli su da mi se obrate rečima kojima bi svako ovlašćeno službeno lice u policiji trebalo da se obrati građaninu, ma ko to bio, a ne da me tretiraju kao neki "niži stalež".

Mogli su da mi ne prave nikakve neprijatnosti, da me pozovu u stranu, uzmu ličnu kartu i napišu mi prijavu.

Ali, nisu.

Oni su hteli da prave predstavu, opredelili su se za golu silu i "pokazivanje mišića".

Policija tome ne treba da služi.

Ovlašćena službena lica, to nam svakodnevno govori vaš nadređeni Vulin, treba da pomažu građanima, da ih štite, "oni su tu zbog nas", da ukažu u obraćanju ako smo nešto skrivili da to ispravimo, a ne da bude "roboti i brutalne mašine" i da nas zastrašuju.

Podsećam vas povodom postupanja prema meni na neke članove Zakona o policiji i Pravilnika o policijskom postupanju za koje ja možda naivno verujem da važe u vranjskoj policiji.

Podsećam Vas na član 68 Zakona o policiji koji govori o "principu srazmernosti".

U tom članu piše: "Primena policijskog ovlašćenja mora biti srazmerna potrebi zbog koje se preduzima. Primena policijskog ovlašćenja ne sme izazvati veće štetne posledice od onih koje bi nastupile da policijsko ovlašćenje nije primenjeno. Između više policijskih ovlašćenja primeniće se ono kojim se zadatak može izvršiti sa najmanje štetnih posledica i za najkraće vreme. Prilikom primene sredstava prinude nastojaće se da njihova upotreba bude postupna, odnosno od najlakšeg prema težem sredstvu prinude i, u svakom slučaju, uz minimum neophodne sile".

Prema članu 110 istog zakona fizička snaga može se upotrebiti: "Radi odbijanja napada, savlađivanja otpora ili sprečavanja samopovređivanja lica".

Moram da vam kažem da ja nikog nisam napao, nisam pružao otpor, samo sam pokušao da se sklonim na trotoar u čemu me Vaše "ovlašćeno službeno lice" sprečavalo, koristeći prema meni fizičku silu.

U Pravilniku o policijskim ovlašćenjima (član 52), u odeljku "Zaustavljanje i pregled lica, predmeta i saobraćajnih sredstava" između ostalog piše: "Zaustavljanje lica i saobraćajnih sredstava policijski službenik vrši na bezbednom mestu i blagovremenim davanjem propisanog znaka ili naredbe za zaustavljanje".

Podsećam Vas da nisam bio na bezbednom mestu i da mi Vaš saobraćajac nije dozvoljavao da se sklonim na bezbedno mesto kako bi službeno sa mnom i objasnio mi o čemu je reč.

U istom Pravilniku (član 77), u odeljku "Fizička snaga" između ostalog piše: "Pod upotrebom fizičke snage se ne smatraju postupci na telu drugog lica koji omalovažavaju lice ili vređaju ljudsko dostojanstvo i lični integritet lica".

O ovome sam već pisao, znači izuzetno su me omalovažili i uvredili.

Nosili su me i vukli kao najgoreg kriminalca.

Sve ove stvari propustili ste da napišete u Vašem saopštenju, gospodo, koji god da ste.

Odabrali ste da se ponašate kao da se ništa od ovoga što sam napisao nije dogodilo.

Te metode podsećaju više na ljude s one, a ne s ove strane zakona

Potenciram još jednom - primena prekomerne fizičke sile prema meni, bez potrebe za time, je najvažnija stvar vezana za pomenuti događaj.

Stvari u vezi sa navodnim prekršajima koje sam navodno počinio i Vaše navode o tome ne želim da komentarišem, jer neću da utičem, kao što ste Vi u saopštenju već uticali (a to nije dozvoljeno ni moralno), na sudski postupak koji će se tek voditi.

Isto važi i za navodno podnošenje prekršajne prijave da sam navodno vređao "ovlašćena službena lica".

Podsećam Vas i na ovo.

Slali ste nedavno, u decembru, u vreme održavanja Eko protesta u Vranju, bez ikakvog službenog naloga u moj stan inspektore u civilu i policijsku patrolu da nas spreče u obavljanju našeg svakodnevnog novinarskog posla i da nas zastrašuju kako bi uticali da ne pratimo proteste u Vranju.

Hteli ste da nas sprečite da radimo posao od kojeg zarađujemo i izdržavamo našu porodicu.

Označili ste člana naše redakcije, iako znate da to nije tačno i da se vrlo pošteno i savesno bavimo novinarstvom, da je jedan od organizatora protesta u Vranju.

Vrlo dobro znate da ništa od toga nije tačno.

Nikad nam se zbog toga niste ni izvinili, iako znamo da Vam je krivo i da znate da samo profesionalno radimo svoj posao, ne svrstavajući se nikada ni na čiju stranu.

Neka Vam je na čast.

Napisaću još samo ovo.

Bolno je za svakog poštenog čoveka i za svaku osobu koja je sačuvala zdrav razum u ovom gradu što ste u vašem današnjem saopštenju napisali: "Ističemo da bi policija prema svakom građaninu postupila potpuno isto, jer svaki ovakav prekršaj može da dovede do ugrožavanja bezbednosti kako osobe koja čini prekršaje, tako i ostalih učesnika u saobraćaju".

Gospodo, verujte mi, džaba ste trošili olovku.

U to niko u Vranju ne veruje.

Zato što narod veruje svojim očima više nego Vama i vide ko je i kako privilegovan u saobraćaju, kome se svakodnevno opraštaju i najteži saobraćajni prekršaji.

Dok "obični smrtnici" za neke benigne prekršaje svakodnevno plaćaju globu kako biste vi mogli da redovno primate platu.

Pozdravljam ovom prilikom sve poštene policajce koji rade u PU Vranje.

Vama pozdrav i sve najbolje.

Dejan Dimić, odg. urednik Vranje News-a

Komentari

Zivkovicu odlazi Vranje te nece!

Sto je sad Zivkovic kriv za ponasanje pojedinaca? Bice kriv ako ne kazni i ne sankcionise odgovorne za ovakvo i slicno ponasanje, jer nacelnik ne sme da stoji sa strane i zmuri pred kriminalom i razbojnistvom. Srdacan pozdrav za Zivkovica!

Najnovije vesti