Dvojica policajaca fizički nasrnuli i na kratko lišili slobode urednika Vranje News-a

Dvojica saobraćajnih policajaca Policijske uprave (PU) u Vranju, Nebojša Veličković (br. službene značke 107229) i Stefan Pavlović (sl. značka 137495), fizički su nasrnuli i na kratko bez ikakvog razloga lišili slobode Dejana Dimića, urednika Informativnog portala Vranje News, u četvrtak u centru Vranja.

Policajac Veličković prethodno je zaustavio Dimića navodeći da je, navodno, počinio saobraćajni prekršaj kao pešak, jer se našao na pešačkom prelazu, a da on kao saobraćajni policajac, koji je u tom momentu regulisao saobraćaj u centru Vranja, nije dao znak za prolazak pešaka.

"Pošto je bila velika gužva i neposredno pre toga sam razgovarao sa suprugom telefonom nisam ni uočio da na tom veoma frekventnom mestu, najstrožem centru grada gde uvek ima mnogo ljudi, u tom momentu postoji saobraćajni policajac koji reguliše saobraćaj.

Nisam ga uočio jer je stajao kod novinskih kioska i prosto se u tamnoj uniformi stopio sa tom pozadinom.

Nisam čuo nikakav zvučni ton pištaljke, pa sam stupio na prelaz.

Tek kad sam kročio na pešački prelaz uočio sam u tom momentu osobu u policijskoj uniformi koja je iskolačila oči, nešto govorila i pokazivala rukama i mimikom.

Pokušao sam da razumem šta mi govori, bilo je bučno i pokušao sam da priđem bliže da vidim o čemu je reč, a onda je usledio fizički kontakt kada me on uhvatio za obe ruke i govorio mi da se vratim nazad.

Kako su u tom momentu automobili već krenuli da idu kolovozom preko pešačkog pokušao sam da ga zaobiđem i sklonim se na trotoar iz razloga bezbednosti, ali je on uporno nastavio da me gura, primenjujući sve vreme fizičku silu, i da ponavlja "vrati se nazad, vrati se nazad".

Onda je dotrčao njegov mladi kolega, koji je bio malo dalje u Beogradskoj ulici, zaleteo se na mene kao da će da me udari i kao da sam najgori kriminalac, iako nisam znao o čemu se uopšte radi.

Kada sam pokušao da koristim svoje Ustavom zagarantovano građansko pravo na slobodno kretanje, dalje, svojim putem, uhvatili su me za obe ruke, podigli me sa zemlje i nosili me, lišavajući me na kratko slobode, do njihovog policijskog vozila, udaljenog 20 metara od pešačkog prelaza", navodi Dimić.

Posle ovog totalno nerazumnog čina i siledžijskog fizičkog nasrtaja za, navodno, nekakav bezazleni saobraćani prekršaj, čak i da se dogodio, usledilo je dodatno uznemiravanje i maltretiranje urednika naše redakcije i dugotrajno pisanje prijave, zvanje tužioca, nagoveštaji lišavanja slobode i privođenja u policiju i slične verbalne doskočice dvojice policajaca.

Pošto je napisana prekršajna prijava i uručen zapisnik, Dimiću je dozvoljeno da se tek nakon ukupno izdangubljenih pola sata udalji sa lica mesta.

"Iskreno, u životu mi se nije desilo ovako nešto.

Nikada nisam uradio bilo šta nezakonito, ali bože moj neki sitan prekršaj u saobraćaju se može desiti svakome, pod uslovom da ga je ovog puta zaista bilo.

Međutim, zgrožen sam reakcijom policije koja me, evo neka bude da sam učinio nekakav benigan prekršaj, tretirala kao najgoreg kriminalca, kao da sam upravo počinio najteže krivično delo.

Naočigled velikog broja ljudi, centar Vranja je u tom momentu prepun sveta, da policija poštene građane etiketira kao kriminalce - jednostavno je nedopustivo.

Za jedan navodno nepropisan prelazak pešačkog prelaza lišiti nekoga slobode i nositi ga kroz centar grada ne može se opravdati, ne znam odakle im takvo pravo.

Mogli su lepo sve to da obave i napišu mi prijavu i bez ikakve primene fizičke sile.

Upravo me to navodi na pomisao da ovo što se dogodilo možda i nije bilo slučajno, jer ne postoji ekvivalent između onoga što sam ja navodno počinio i postupka policajaca koji su me fizički i psihički maltretirali.

Kao novinar, koji se bavi osetljivim poslom i dugi niz godina temama koje se dotiču policije i pravosuđa, uvek moram da imam rezervu i sumnju kada je u pitanju postupanje policajaca prema meni.

To je slučaj i ovog puta", navodi Dimić.

Urednik Vranje News-a najavljuje da će protiv dvojice policajaca preduzeti adekvatne mere koje mu stoje na raspolaganju u skladu sa zakonima Srbije.

Prekršajna prijava i nagoveštavanje krivične

Dvojica policajaca su, osim što su napisali prekršajnu prijavu Dimiću, sve vreme nagoveštavali da bi se moglo desiti i nešto gore, zvali su nadležnog ili dežurnog sudiju ili dužioca, ili nekog trećeg, telefonirali više puta, nije bilo sasvim jasno o čemu se radi. U prekršajnoj prijavi piše da Dimić, navodno, 3. marta 2022. godine u 14 sati na raskrsnici u Beogradskoj ulici kod Telekoma "u svojstvu pešaka, za vreme regulisanja saobraćaja od strane ovlašćenog službenog lica nije postupio po znaku koji mu je dao"... (dalje je nečitljivo i pitanje je da li bi policajčev rukopis rastumačili i grafolozi sa najrafiniranijim referencama).

Ovo nije prva neprijatnost koju od policije doživljavaju članovi redakcije Vranje News-a.

Podsećanja radi, u decembru 2021. novinarka Milena Dimić pozivana je na informativni razgovor u Policijsku upravu Vranje, nakon prvog Eko protesta u Vranju.

Posle davanja izjave puštena je iz policije uz izvinjenje i sa obrazloženjem da je pozvana greškom.

Sedmicu kasnije, uoči drugog Eko protesta u Vranju, u cik zore na vrata privatnog stana Dejana Dimića i Milene Dimić, urednika i novinarke redakcije Vranje News, opet je došla policijska patrola, prenoseći novinarki upozorenje da se nikako ne pojavljuje na ekološkom protestu i saopštavajući da je Milena Dimić označena "kao organizatorka skupa" koji je nedelju dana pre toga održan u Vranju, iako je na novinarskom zadatku imala vidno istaknutu novinarsku legitimaciju i policajcima se predstavila kao medijski izveštač.

Dimićevoj je tada od policajaca stavljeno na znanje da će u slučaju pojavljivanja na skupu "biti krivično procesuirana".

Zbog ovoga su reagovala domaća i inostrana novinarska udruženja, osuđujući ovakav vid pritiska na slobodu medija.

Komentari

Uh sav nevin, ako si novinar ne oslabadja te prekršajne odgovornosti u datom slucaju, stvarno su zli policajci sto su ti napisali prijavu...zli neki dečaci pa odma se zališ u novine...

Uf nikad nisam video da neko brani policajce.Ovo ili je napisao neko od njih ili krimosi oni su najbolji drugarčiki

Uf pa što tako nereguju kod vozača sa luksuznim džipovima, nego samo pošten narod... Nego kod njih su na proslavama porodičnim. Strašno!!!

Gospodin je toliko pismen pa mu se jedva cita rukopis na prijavi, ali i to je nebitno, kad nema pravde u ovoh drzavi. Na zalost oni ce se izvuci, a gradjani ce placati kazne. Urednice sto ne napises neku rec o tome kako se bahate vozaci po celu noc u Ive Lole Ribara i Karadjordjevoj, pa na pešačkom ne moze ni da se prodje. Gde je tad policija? Trebaji gradjani da izgube glavu? Sramota.

Bio sam blizu.Nisam dobro video sta se desilo mozda je bio neki prekrsaj na pesackom ali onakva reakcija policije je primer prekoracenja sluzbenih ovlascenja.Tako ne smeju da se ponasaju policajci bilo je mnogo ruzno sa njihove strane.

Ne znam šta da kažem?
Bila sam us ličnoj situaciji, na istom pešačkom prelazu, nisam primetila ni videla pipadnika PU Vranje koji je bio na kolovozu blizu trotoara, zakoračila sam na pešački i kada sam shvatila da službeno lice reguliše saobraćaj i da se protivno njegovoj komandi nalazim na pešačkom, samo sam požurila i prešla obazrivo na suprotnu stranu. Ništa mi nije rečeno, ništa slično nisu uradili kao što sam ovde pročitala ...
Podrška uredniku Vranje News-a!
Pripadnike PU Vranje uvek sam i uvek ću da doživljavam kao ljude koji treba da nama građanima budu prijatelji i da nam budu od pomoći, bez obzira na politiku ili bilo šta drugo, što na žalost nije uvek slučaj!

Najnovije vesti