Kitanović: ZC Surdulica uspešno odgovorio svim izazovima u 2021. godini

Vranje - Sva odeljenja i službe Zdravstvenog centra u Surdulici funkcinisali su besprekorno u 2021. godini, uprkos tome što se radilo u uslovima pandemije, izjavio je za Vranje News direktor surduličkog zdravstva dr Dragan Kitanović.

"Rezultati su za naš centar impresivni.

Na odeljenju hirurgije urađeno je 165 malih intervencija i 380 operacija, među kojima je i laparaskopska operacija abdominalne perinealne amputacije rektuma po Majlsu, sa izvedenom terminalnom kolostomom.

Ta operacija izvedena je u saradnji surduličkog tima lekara i ostalog medicinskog osoblja sa gostujućim hirurzima iz KBC Bežanijska kosa u Beogradu - Rastkom Baćevićem i Draškom Gačićem.

Na Odeljenju ginekologije sa akušerstvom ove godine je rođeno 205 beba, od toga je bilo 109 porođaja i 96 carskih rezova.

Služba Radiologije u ZC Surdulica pruža sve dijagnostičke preglede iz oblasti primarne i sekundarne zaštite.

Poseduje rendgen i ultrazvučni aparat, mamograf kao i 16-multislajsni skener.

Na ovim aparatima je samo u 2021. godini pregledano 13.000 pacijenata", navodi Kitanović za Vranje News.

On dodaje da je najveća potvrda za rad stigla u vidu odluke Ministarstva zdravlja da surdulički ZC u projektu Svetske banke bude jedan od dobitnika novog 64-multislajsnog skenera i klasičnog rendgen aparata.

"To će u još većoj meri podići kvalitet rada Službe radiologije", navodi Kitanović.

On još ukazuje da je Interno odeljenje ZC Surdulica na stacionarno lečenje u 2021. godini primilo 1.146 pacinjenata, a da je 10.500 pregleda obavljeno ambulantno.

"Naš Zdravstveni centar je tokom cele godine učestvovao u vakcinaciji protiv kovida-19, gde je zabeležen visok procenat vakcinisanih građana.

Do 30. decembra pod okriljem našeg ZC date su 8.052 prve, 7.654 druge i 3.949 trećih doza.

Uz pomoć opštine Surdulica organizovali smo vakcinalni punkt u Surduličkom kulturnom centru, gde je i osobama sa invaliditetom bilo omogućeno da se vakcninišu.

Takođe je sprovođena vakcinacija na terenu, čak i u udaljenim područjima opštine.

Uspeli smo takođe da obezbedimo sve transporte kovid i non-kovid pacijenata u druge ustanove pod medicinskom pratnjom", navodi direktor surduličkog ZC.

Kitanović se zahvalio Ministarstvu zdravlja i Fondu za zdravstveno osiguranje "na odličnoj saradnji tokom 2021. godine.

"Svim građanima čestitam novogodišnje i božićne praznike u ime svih zaposlenih i u svoje lično ime i zahvaljujem im se na saradnji", navodi dr Kitanović.

Zdravstveni centar Surdulica je republička ustanova, druga po veličine te vrste u Pčinjskom okrugu.

Pruža primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu građanima Surdulice, kao i opštinama Bosilegrad i Vladičin Han, ali vrlo često i građanima iz drugih opština Pčinjskog okruga sve do Preševa.

Komentari

Svaka čast, za Surdulicu. Ja bih ovim putem pozdravio radiologiju, sve doktore kao i radiološke tehničare. Služba za svaku pohvalu. Od Beograda do Preševa su najbolji.

Najnovije vesti