Surdulički hirurzi izveli još jednu uspešnu operaciju karcinoma debelog creva FOTO/VIDEO

Vranje - Tim lekara specijalista Zdravstvenog centra u Surdulici u utorak je još jedanput uspešno izveo veoma složenu hiruršku operaciju karcinoma debelog creva.

Ove operacije rade se u surduličkom zdravstvu uz podršku menadžmenta ZC Surdulica sa direktorom Draganom Kitanovićem na čelu.

Reč je o laparoskopskoj "abdominalnoj perinealnoj amputaciji rektuma po Majlsu", sa izvedenom terminalnom kolostomom.

Ova metoda se obično primenjuje kod tumora u donjem kraju rektuma.

Operacija rezultira trajnom kolostomijom jer su uklonjeni celokupan rektum i anus.

Ovakve operacije izvode se u Surdulici retko i zahtevaju vrhunsku obučenost lekarskog tima.

Operacija, koja je u utorak trajala oko pet i po sati, izvedena je u saradnji surduličkog tima lekara i ostalog medicinskog osoblja sa gostujućim hirurzima iz KBC Bežanijska kosa u Beogradu - Rastkom Baćevićem i Draškom Gačićem.

Lekari sa odeljenja Hirurgije i Anesteziologije ZC Surdulica bili su hirurzi Aleksandar Saša Stanojković, Dejan Antić i Marija Antić, te anesteziolog, Vranjanac Nikola Gogić koji radi u ZC Surdulica.

U operaciji su učestvovali i instrumentari Tijana Zarkov, Božana Arizanović i Žarko Jović, kao i anestetičari Nadica Petrović, Ivana Anđelković i Sunčica Petrović.

Namera menadžmenta ZC Surdulica je da uvođenjem mogućnosti izvođenja čak i najsloženijih operacija u matičnoj ustanovi izađe u susret građanima, kako bi se poštedeli putovanja i troškova koje bi za ovakve operacije imali odlazeći u veće zdravstvene centre u Srbiji.

MAJLSOVA METODA

Ime Vilijama Enesta Majlsa postalo je sinonim za ovu kombinovanu hiruršku tehniku i donelo je radikalne promene u filozofiji resekcije tumora rektuma i en bloc limfadenektomije. Početkom dvadesetog veka abdomino perinealna resekcija je široko prihvaćena kao zlatni standard u lečenju karcinoma rektuma. Rekonstruktivne operacije, upotreba mehaničkih šivača i bolje razumevanje potencijalnog širenja tumorskog procesa, smanjili su indikaciono područje Majlsove operacije. Načinjen je veliki progres u hirurškoj terapiji karcinoma rektuma u poslednjih sto godina. Majls je svakako bio pionir na ovom polju. Bez njegove teorije limfogenog širenja stopa recidiva bi i danas iznosila 95 odsto. Živeo je i radio u vreme u kome se nije znalo za hirurgiju zasnovanu na dokazima. Proučavao je operativni tretman bolesti sa skoro uvek fatalnim ishodom. Pažljivim praćenjem svojih rezultata i velikim poznavanjem anatomije i patologije, uz intuiciju i otvoren um, razvio je operativnu tehniku koja je postala temelj hirurškog lečenja karcinoma rektuma. I danas abdomino-perinealna resekcija, koja nosi njegovo ime, uz neke manje tehničke promene, ima svoje mesto u lečenju malignih tumora rektuma.

Komentari

Mislio sam da ovo nikada necu da kazem ali...bravo za komsije iz Surdulice. Mislim da smo vec na granici kada treba odluciti sta dalje-mozda je najbolje da se tamo napravi jedan veliki Regionalni centar-Bolnica za lecenje pacijenata a nas u Vranju svesti na odeljenje gde bi mogli da ovi nasi hirurzi operisu urasle nokte ako i to znaju da rade. A drugo resenje bi moglo da bude da u Vranju dovedu nekog hirurga, mozda cak i iz Surdulice, daju mu platu i neke bonuse i na taj nacin ostave u zivotu ovu nasu jadnu bolnicu. Nesto debelo ne stima na nasoj Hirurgiji i moze se resiti samo radikalnim potezima, promenom celokupnog sistema funkcionisanja odeljenja i promenom hirurske “skole” koja ocigledno ne funkcionise.

Najnovije vesti