Služba radiologije ZC Surdulica: Tihi heroji borbe protiv pandemije

Vranje/Surdulica - Među "tihe heroje" borbe protiv pandemije koronavirusa na jugu Srbije svakako spada Služba radiologije Zdravstvenog centra (ZC) u Surdulici.

Ovi hrabri i poslu posvećeni ljudi, koje predvode upravnica bolnice radiolog dr Aleksandra Tašić Ivanov i šef službe radiolog dr Ljubiša Tasić, prema rečima direktora ZC Surdulica dr Dragana Kitanovića uradili su izuzetno veliki i značajan posao od početka borbe protiv pandemije.

- Iza pošasti koja je okovala čitavu planetu kao istinski junaci ostaće upamćeni lekari i tehničari Zdravstvenog centra Surdulice.

Opaki virus, međutim, otkrio je među nama mnogo tihih heroja, skromnih ljudi koji nisu štedeli sebe ni svoje vreme i energiju kako bi pomogli ljudima u nevolji i ovu kolektivnu bitku učinili lakšom - ističe direktor dr Kitanović.

Radiološka služba u surduličkom zdravstvu postoji od trenutka osnivanja ZC Surdulica, od sada već davne 1968. godine.

- Naš fokus čini posvećenost pacijentu i savremenim tehničkim i naučnim dostignućima u oblasti dijagnostike i lečenja.

Koliko god da su naši lekari i tehničari priznati i poznati po svojoj stručnosti, ljudskost i toplina prema svakom pacijentu su im na prvom mestu - navodi dr Kitanović.

U službi radiološke dijagnostike, naglašava on, radi izvanredan tim lekara.

Tu su tri specijalista radiologije dr Ljubiša Tasić, dr Aleksandra T. Ivanov i dr Darko Nikolić.

Kao radiološki tehničari rade Violeta Krstić, Vesna ilić, Marjan Filipović, Miloš Krstić, Snežana Kostić, Vanja Nikolić, Jovana Ristić i Ivana Radosavljević.

Radiološka služba raspolaže modernom medicinskom tehnikom - 16-multislajsnim skenerom, rendgen aparatom za klasičnu dijagnostiku, aparatom za mamografiju i savremenim aparatom za ultrazvučnu dijagnostiku, kao i Dopller sonografijom krvnih sudova.

Podaci o obavljenom broju pregleda u ovoj maloj, ali veoma važnoj službi su impozantni.

U toku prošle godine urađeno je više od 5.000 pregleda (CT, ultrazvuk i RTG), a u prvih mesec dana 2021. godine samo na skeneru pregledano je oko 400 pacijenata.

- Pregled COVID pacijenata iz COVID ambulante ZC Surdulica i COVID bolnice u okviru Specijalne bolnice za Plućne bolesti obavlja se u velikom broju i na multislajsnom skeneru, a u skladu sa kriterijumima Vlade Srbije i Kriznog štaba naš rad je prepoznat i pohvaljen od strane eminentnih profesora iz Beograda i Niša.

Statistika pregleda ukazuje na sveobuhvatnost i maksimalnu iskorišćenost aparata koji nam stoje na raspolaganju - naglašava upravnica bolnice i doktorka u ovoj službi Aleksandra Tašić Ivanov.

Ona dodaje da ustanova svakodnevno "dobija bezbroj pohvala pacijenata za predusretljivost i ljubaznost iz svih opština na jugu Srbije, a i šire".

- Veliku zahvalanost iskazujemo našem direktoru dr Draganu Kitanoviću koji se nesebično trudi da našoj službi obezbedi sve potrebne uslove za nesmetano funkcionisanje i rad radiološke službe.

Takođe, veoma smo ponosni na divnu saradnju sa lokalnom samoupravom, sa predsednicom naše opštine dr Aleksandrom Popović na čelu - navodi doktorka Tašić Ivanov.

Iz ove službe i ZC Surdulica navode da su zahvalni i Ministarstvu zdravlja Srbije sa ministrom dr Zlatiborom Lončarom na čelu "za nesebično razumevanje i pomoć u trenucima kada je dolazilo do kvara aparata i brzom preduzimanju svih potrebnih mera i sredstava da se neophodna tehnika što pre osposobi i stave u funkciju zdravlja ljudi".

- Vakcinacija predstavlja "svetlo na kraju tunela".

Vakcinišite se da što pre stanemo na put ovoj pošasti - poručuju iz radiološke službe ZC Surdulica.

Komentari

Čestitke za uspeh, posebno pozdravljam mog cimera iz nezaboravnih studentski dana, dr Ljubisu Tasica

S V A K A Č A S T!!!!
Stvarno dobri!! Samo tako nastavite!

Sve pohvale za ceo rengden. Ali zaista novom prilikom moram da pozdravim najljubaznijeg tehničara Vanju. Ona uvek ima razumevanja za svakog pacijenta. Da ste nam zivi i zdravi

Svaka čast svim tehničarima i doktorima. Nemaju greške. Mog muza su spasili i mene. Neka su nam živi i zdravi.

Ponos Srbije !!!! Svaka im čast kako rade.

Da žive 100 godina. Najbolji lekari na svetu. A sestre su lek za dusu. Ma svaka vam bre čast.

Najnovije vesti