U Surdulici uspešno izvedena laparoskopska operacija karcinoma debelog creva FOTO/VIDEO

Vranje - Tim lekara specijalista Zdravstvenog centra u Surdulici u četvrtak je uspešno izveo veoma složenu hiruršku operaciju karcinoma rektuma debelog creva.

Stručnim rečnikom rečeno, reč je o "niskoj prednjoj resekciji rektuma sa kolorektalnom anastomozom i protektivnom ileostomom".

Ovakve operacije izvode se u Surdulici retko i zahtevaju vrhunsku obučenost lekarskog tima.

Operaciju, koja je izvedena laparoskopskom metodom i trajala je pet i po sati, izveli su sa gostujućim hirurgom iz KBC Bežanijska kosa u Beogradu Rastkom Baćevićem lekari sa odeljenja Hirurgije i Anesteziologije ZC Surdulica - hirurzi Aleksandar Stanojković, Dejan Antić i Marija Antić, te anesteziolozi Časlav Petrović i Nikola Gogić.

U operaciji su učestvovali i instrumentari Tijana Zarkov, Božana Arizanović i Žarko Jović, kao i anestetičari Sanja Nikolić i Sunčica Petrović.

U SRBIJI OD 2012. GODINE

Laparoskopska operacija debelog creva prvi put je u Srbiji izvedena 2012. godine u Kliničko-bolničkom centru Dr Dragiša Mišović. Operacija se radi laserom i posebnim instrumentima bez reza na telu. Obolelih od karcinoma debelog creva u Srbiji je sve više, pa je značaj ovog zahvata veliki. Rak debelog creva drugi je uzročnik smrtnosti u Srbiji. Svake godine oboli oko 3.000 ljudi, a umre 2.000.

Najnovije vesti