Završno veče festivala: Istinite priče koje su blagodarni u stihove pretočili FOTO/VIDEO

Druge, završne večeri festivala Vranjska gradska pesma, u okviru koncertnog programa u Pozorištu Bora Stanković u Vranju, uz pratnju Narodnog orkestra pod upravom Vlade Panovića nastupili su vokalni solisti Slobodan Jovanović Cobi, Tijana Vučković, Danilo Živković, Dejana Đekić, Branimir Stošić Kace, Ivana Tasić i Čeda Marković.

Veče je, kao i na prethodna dva festivala, bilo inspirisano vranjskom gradskom pesmom, posvećeno autentičnim ljudima i događajima vranjskog kraja.

Pevane su pesme satkane od istinitih priča, koje su blagodarni ljudi u stihove pretočili.

Mnoge pesme je od zaborava sačuvala Stana Avramović Karaminga, autorka pesme "Dimitirjo sine Mitre", numere koja je prvi put otpevana pre oko 103 godine, a čula se i ove večeri u interpretaciji mlade vranjske pevačke nade Tijane Vučković.

Opstanak ovog festivala je veoma važan, jer svaki oblik popularizacije vranjske pesme doprinosi njenom očuvanju i trajanju.

U Vranju postoji dobra baza da se vranjska pesma dalje promoviše.

Takođe, u Trajnom arhivu Radio televizije Srbije postoji značajan broj tonskih snimaka, kako pevanja Stane Avramović Karaminge, tako i svih drugih vranjskih pesama u izvođenju velikih pevača.

Prvenstveno iz Vranja (Staniše Stošića, Ivane Tasić, Čede Markovića, Branimira Stošića Kaceta...), ali i pevača koji nisu Vranjanci, ali su takođe doprineli popularizaciji vranjske pesme (Vasilija Radojčić, Danica Obrenić, Zora Drempetić, Merima Njegomir i dr).

Ovogodišnji festival je pokazao sa Vranje ima i mlade pevačke nade - Filipa Jovanovića, Tijanu Vučković, Dimitrija Stošića na koje vremenom treba da pređe briga o očuvanju i interpretaciji starih vranjskih pesama.

Festival, bez sumnje, služi i da se vranjska pesma predstavi na pravi način.

Oni koji je poznaju, interpretiraju i izučavaju znaju da je to jedna tiha, lirska pesma, pesma koja ne se peva punim glasom.

Odmerena je u ukrasima, a kad se peva neophodno je da pevač prati tok događaja.

Zbog svega toga je ovaj festival veoma važan i valja ga negovati i unapređivati.

Kroz pesme nastale pre dva veka žive Stojanka bela Vranjanka, Dimitrije, Stana, Cone...

U stihovima su sačuvana sećanja na ljude, događaje, običaje, na život pod turskom vlašću, ali i na mnogobrojna mesta u varoši.

Osećajna, puna meraka, vranjska gradska pesma proslavlja Vranje.

O tome svedoči informacija da je u okviru manifestacije obeležavanja Svetskog dana gradova UNESKO 2019. godine Vranje uvršteno među 66 gradova članica Mreže kreativnih gradova za oblast muzike.

Ovaj festival je i osnovan sa idejom da pruža podršku očuvanju vranjske pevačke tradicije.

I ove godine održan je pod pokroviteljstvom Grada Vranja.

Najnovije vesti