Festival drugi: Vranjska, pesma koja ima dušu FOTO/VIDEO

Drugi festival "Vranjska gradska pesma" otvoren je u petak uveče u Pozorištu Bora Stanković.

Očekivano, izazvao je veliko interesovanje Vranjanaca, ali i publike iz drugih gradova u okruženju.

Otvaranju je prisustvovala velika zvezda srpskog solo pevanja u oblasti izvorne muzike Merima Njegomir, koja će uz Danku Stojijković i nekoliko vranjskih pevača (IvanaTasić, Branimir Stošić Kace, Slobodan Jovanović i Tijana Vučković), uz pratnju NO Vlade Panovića, nastupiti u subotu uveče na ovoj istoj sceni.

Otvarajući festival gradska većnica za kulturu Zorica Jović podsetila je da je još 2012. godine vranjska gradska pesma uvrštena na Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

- Osećajna, puna meraka, vranjska gradska pesma proslavlja naš grad, a o tome svedoči i informacija da je u okviru manifestacije obeležavanja Svetskog dana gradova UNESKO 2019. godine uvrstio Vranje među 66 gradova članica Mreže kreativnih gradova za oblast muzike.

Ministarstvo kulture i informisanja takođe je podržalo organizovanje festivala i uz Grad Vranje pokrovitelj je manifestacije - naglasila je Jovićeva.

Ona je rekla da se nada kako će festival "postati tradicija i doprineti da se i u godinama koje dolaze sačuva autentičnost i jedinstvenost" muzičke tradicije Vranja.

O vranjskoj pesmi u duhu ovogodišnje teme "Vranjska gradska pesma – deo svetskog, muzičkog i folklornog nasleđa" govorili su moderator večeri novinar Dragan Stojanović i proslavljeni srpski kompozitor Rade Radivojević, rodom Vranjanac.

Prvog večeri festivala prikazan je film "Vranje ima dušu" koji govori o specifičnosti vranjske pesme.

U muzičkom delu programa po nekoliko vranjskih pesama otpevali su vranjski pevači Ivana Tasić, Branimir Stošić Kace, Dalibor Mladenović i Slobodan Jovanović.

Drugog, završnog dana festivala uslediće koncert u sali Pozorišta Bora Stanković na kome će nastupiti vokalni solisti Merima Njegomir i Danka Stojiljković, kao i vranjski pevači Ivana Tasić, Branimir Stošić Kace, Slobodan Jovanović i Tijana Vučković, uz pratnju Narodnog orkestra Vlade Panovića.

Početak je zakazan za 20 časova, a ulaz će biti besplatan.

Najnovije vesti