Vranje nema nezagađen vodotok ili jezero gde bi se plivalo za Časni krst

Vranje je jedna od retkih sredina na krajnjem jugu Srbije gde ni predstojećeg Bogojavljenja neće biti plivanja za Časni krst.

Aleksandrovačko jezero je zagađeno, kao i većina reka i drugih vodotokova na području grada pogodnih za tradicionalnu bogojavljensku trku, koja se širom Srbije organizuje 19. januara svake godine.

Časni krst Vranjanci će moći da kupaju samo "na suvom", u Crkvi Svete Trojice u centru Vranja i u drugim pravoslavnim hramovima.

Plivanje za Časni krst bilo je deo tradicije u okviru proslave Bogojavljenja desetak godina zaredom, ali je tradicija prekinuta 2014. zbog zagađenja jezera.

Dotad, takmičilo se više desetina građana u okviru ove svetkovine.

Za razliku od Vranja, plivanje za Časni krst svake godine se organuizuje u okolnim opštinama.

Surdulica ga organizuje na Vlasinskom jezeru, Vladičin Han na olimpijskom bazenu, a opština Bujanovac na reci Pčinji.

Podsećanja radi, Dalibor Kitanović iz Vranja okupao je lane na Bogojavljenje Časni krst u centralnoj vranjskoj crkvi za 450.000 dinara ili nešto više od 3.800 evra.

Hančanin Stefan Nikolić prvi je doplivao do Časnog krsta u tradicionalnoj Bogojavljenskoj trci održanoj na gradskom bazenu u Sportskom centru Kunjak u Vladičinom Hanu, a Nenad Kožović, pripadnik Odreda Žandarmerije u Nišu, bio je pobednik šestog plivanja za Časni krst na Vlasinskom jezeru.

Najnovije vesti