Šesti ekološki protest u Vranju: Stop Rio Tintu, Srbija nije na prodaju FOTO/VIDEO

Na tri mesta demonstranti u Vranju blokirali su u subotu saobraćaj u okviru šestog ekološkog protesta uperenog protiv otvaranja rudnika u obližnjem selu Klinovac i dolaska kompanije Rio Tinto u Srbiju.

Prva i najduža blokada, koja je trajala petnaestak minuta, dogodila se oko 13 časova kod Sabornog hrama Svete Trojice u centru Vranja.

Pojedini vozači zaobišli su blokadu prelazeći u traku koja vodi u suprotnom smeru, a potom je policija ulicu kod sabornog hrama zatvorila za saobraćaj i preusmeravala vozila na alternativne pravce.

Usledile su usput još dve kratkotrajne blokade od po nekoliko minuta - jedna kod pešačkog prelaza u gornjem delu glavne ulice (Kralja Stefana Prvovenčanog) kod kompleksa zgrada "Lepa Brena" i druga na raskrsnici glavne i Lenjinove ulice, tokom kojih je policija primenjivala sličnu taktiku, mada potrebe i nije bilo jer su demonstranti samo na kratko zaustavljali saobraćaj.

Na kraju protesta, kod ove treće blokade, aplaudirali su vozačima koji su uglavnom strpljivo sačekali da se sve raščisti.

Ceo protest, koji je okupio tridesetak demonstranata, trajao je nešto više od pola sata.

Za razliku od prethodnih podrazumevao je i protestnu šetnju od gradske crkve i jednim delom glavne ulice.

Uočljivi su bili transparenti Rio Tinto marš iz Srbije, kao najveći i najupečatljiviji, dok su pojedini demonstrantni nosili parole Srbija nije kolonija, Stop legalizaciji pljačke, Hoćemo čist vazduh i čistu vodu, Gde je crkva da nas podrži, Stop Rio Tintu - Srbija nije na prodaju, ali i Svo zlato i sav novac ovoga sveta ne vrede više od pčela, drveća i vode.

Tokom protesta nije bilo nikakvog obraćanja, demonstranti su "govorili" samo delima i transparentima.

Zabeleženo je par sitnih incidenata koji nisu imali teže posledice.

Jedan dekica sa štapom kod druge blokade unosio se demonstrantima u lice, govoreći im da idu kući i obustave blokade jer "maltretiraju ceo grad".

Pratio ih je pedesetak metara do treće blokade gde je činio isto.

Na raskrsnici glavne i Lenjinove ulice zabeležen je kraći bliski fizički kontakt između jednog od organizatora protesta Dragana Antića i policajaca na dužnosti jer je policajac insistirao na propuštanju autobusa na lokalnoj liniji.

Tu je bilo i sporadičnog dobacivanja jednog građanina sa strane tipa "vas dvadeset li ste najpametniji"...

Ali, sve je, uz uobičajenu verbalnu raspravu u tim prilikama začinjenu sočnim rečima koje nisu za medijski izveštaj, prošlo bez fizičkog kontakta.

Ovaj protest organizovali su vranjski ogranci Skupštine slobodne Srbije i Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS).

U prvom delu protesta kod gradske crkve učestvovali su pojedini članovi UG Borino i evropsko Vranje (BEV).

Oni se nisu pridružili šetnji i potonjim blokadama.

Organizatori su najavili da će se u vezi sa narednim protestnim okupljanjima oglasiti na vreme.

U Vranju je dosad bilo šest protestnih okupljanja u vezi sa ekološkim pitanjima, od kojih je jedno bilo u vidu performansa.

Tok celog protesta možete pogledati ako kliknete OVDE.

Najnovije vesti