Peticija građana: Stop uništavanju Vlasinskog jezera

Vranje - Iz organizacije Kreni promeni saopšteno je da je pokrenuto potpisivanje peticije za očuvanje Vlasinskog jezera kome, kako tvrde ekološki aktivisti, preti zagađenje preko otpadnih voda Rudnika olova i cinka Grot.

Peticijom se traži reakcija države, a tekst sa potpisima biće upućen ministarki zaštite životne sredine Ireni Vujović i ministarki energetike i rudarstva Zorani Mihajlović.

Potpisnici peticije traže da Rudnik olova i cinka Grot "napravi taložnicu za otpadne vode po zakonu" i time "zaustavi zagađenje desetak planinskih reka i potoka" koje se ulivaju u Vlasinsko jezero, "koje je najveći rezervoar pitke vode u Srbiji".

Pokretači peticije opisuju i zbog čega je ovo važno.

"Zbog toga što Vlasinsko jezero ima 165 miliona kubika vode prve kategorije, i kao takvo je ne samo najveći rezervoar čiste vode u Srbiji, već i šire.

Ne želimo mi da rudnik prestane sa radom, već peticijom želimo da nateramo vlasnike rudnika da ispoštuju zakon i naprave taložnicu.

Da postave filtere po propisima.

Zbog toga je peticija i adresirana na ova dva ministarstva, koji to mogu sa promene jednim rešenjem (ili nalogom)", navodi se.

Problem, kako se dodaje u tekstu, "utiče na širu zajednicu i na biodiverzitet na ogromnom području".

Najnovije vesti