U Monitoringu medijske scene za septembar i slučaj portala Vranje News

Vranje/Beograd - Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Tereza Ribeiro rekla je da to što su novinari sve češća meta softvera za nadzor širom sveta znatno utiče na njihovu privatnost i na slobodu medija.

Koalicija za žene u inostranstvu (CWI) je u izveštaju „Status medijskih sloboda za novinarke“ prepoznala slučaj ruske novinarke Nataše Tiškevič koja je 40 sati bila zatvorena na beogradskom aerodromu kao jedna od tri najveća slučaja pretnji i napada sa kojima se suočavaju novinarke širom sveta.

Analizirani su slučajevi dnevnog lista Danas, novinara ovog lista Vojina Radovanovića, novinarke N1 Srbija Maje Đurić i portala Vranje News.

U izveštaju se navodi da je Gradski odbor Srpske napredne stranke u Vranju izdao saopštenje za javnost na svojoj internet stranici u kome se portal VranjeNews označava kao teroristički i izdajnički.

"U saopštenju se širi verska, nacionalna i rasna mržnja, a portal optužuje da je glasilo teroriste i ratnog zločinca Aljbina Kurtija, da opravdava provokatora, ratnog huškača i nalogodavca, ubicu Srba sa Kosova i Metohije otvorenim priznanjem tzv. Kosova i Kosovske policije.

Povod za ovakvo saopštenje je tekst koji je objavljen na portalu ovog medija pod naslovom Kurti objavio spisak zaplenjenog naoružanja, vozila i novca kod Banjske.

NUNS je u svom saopštenju istakao da smatra nedopustivim ovakav narativ Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Vranju, te najoštrije osudio retoriku vladajuće stranke.

Kako dalje navode, ovakvo ophođenje smatraju "neprihvatljivim jer ovakva vrsta verbalnog napada na medij direktno ugrožava bezbednost novinara i od njih pravi mete daljih napada pošto se neprijateljska atmosfera prema novinarima i medijima", piše u izveštaju.

Konstatuje se da posebno zabrinjava činjenica da ovo nije prvo saopštenje vranjskog odbora SNS-a ovakve vrste.

Sličan govor je bio upućen i redakciji portala Info-Vranjske o kom slučaju je više reči bilo u Monitoringu medijske scene za mesec jun.

Iz UNS-a su u saopštenju naglasili da napadi poput ovog predstavljaju opasnost za novinare.

Takođe su iskoristili priliku da podsete "na zajedničku izjavu srpskih članica Evropske federacije novinara (EFJ), podržanoj na godišnjoj skupštini EFJ-a, kada je traženo od predstavnika izvršne vlasti, poslanika Narodne skupštine i drugih državnih i lokalnih funkcionera da prestanu sa targetiranjem novinara i upotrebom uvredljivog narativa".

U izveštaju Monitoring medijske scene takođe piše da su nacrti ZEM i ZJIM su završeni i održana je javna rasprava na kojoj su se postavila pitanja državnog vlasništva nad medijima, način raspoređivanja finansijskih sredstava, (ne)poštovanje Kodeksa novinara Srbije, nadležnost Saveta za štampu, biranja novih članova REM-a, trajanje njihovog mandata i nadležnosti izricanja sankcija medijima.

Iz Udruženja novinara Srbije rečeno je da je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović menjao iznose koje je komisija predložila za sufinansiranje medija, a Ministarstvo informisanja i telekomunikacija ponovo je odbilo da UNS-u dostavi profesionalne biografije kandidata za članove komisija za medijske konkurse, uprkos poništenju rešenja MIT-a od strane Poverenika.

Evropski sud za ljudska prava je presudio u korist B92 u vezi sa tužbom koju je inicirala Zorica Pavlović, zbog informacija objavljenih u serijalu Insajder 2011. godine, a koje se tiču zloupotrebe prilikom nabavke vakcina protiv svinjskog gripa.

Ceo septembarski izveštaj medijskog monitoringa dostupan na sajtu bezbedninovinari.rs ili klikom na OVAJ LINK.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...