U Monitoringu medijske scene za septembar i slučaj portala Vranje News

Vranje/Beograd - Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Tereza Ribeiro rekla je da to što su novinari sve češća meta softvera za nadzor širom sveta znatno utiče na njihovu privatnost i na slobodu medija.

Koalicija za žene u inostranstvu (CWI) je u izveštaju „Status medijskih sloboda za novinarke“ prepoznala slučaj ruske novinarke Nataše Tiškevič koja je 40 sati bila zatvorena na beogradskom aerodromu kao jedna od tri najveća slučaja pretnji i napada sa kojima se suočavaju novinarke širom sveta.

Analizirani su slučajevi dnevnog lista Danas, novinara ovog lista Vojina Radovanovića, novinarke N1 Srbija Maje Đurić i portala Vranje News.

U izveštaju se navodi da je Gradski odbor Srpske napredne stranke u Vranju izdao saopštenje za javnost na svojoj internet stranici u kome se portal VranjeNews označava kao teroristički i izdajnički.

"U saopštenju se širi verska, nacionalna i rasna mržnja, a portal optužuje da je glasilo teroriste i ratnog zločinca Aljbina Kurtija, da opravdava provokatora, ratnog huškača i nalogodavca, ubicu Srba sa Kosova i Metohije otvorenim priznanjem tzv. Kosova i Kosovske policije.

Povod za ovakvo saopštenje je tekst koji je objavljen na portalu ovog medija pod naslovom Kurti objavio spisak zaplenjenog naoružanja, vozila i novca kod Banjske.

NUNS je u svom saopštenju istakao da smatra nedopustivim ovakav narativ Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Vranju, te najoštrije osudio retoriku vladajuće stranke.

Kako dalje navode, ovakvo ophođenje smatraju "neprihvatljivim jer ovakva vrsta verbalnog napada na medij direktno ugrožava bezbednost novinara i od njih pravi mete daljih napada pošto se neprijateljska atmosfera prema novinarima i medijima", piše u izveštaju.

Konstatuje se da posebno zabrinjava činjenica da ovo nije prvo saopštenje vranjskog odbora SNS-a ovakve vrste.

Sličan govor je bio upućen i redakciji portala Info-Vranjske o kom slučaju je više reči bilo u Monitoringu medijske scene za mesec jun.

Iz UNS-a su u saopštenju naglasili da napadi poput ovog predstavljaju opasnost za novinare.

Takođe su iskoristili priliku da podsete "na zajedničku izjavu srpskih članica Evropske federacije novinara (EFJ), podržanoj na godišnjoj skupštini EFJ-a, kada je traženo od predstavnika izvršne vlasti, poslanika Narodne skupštine i drugih državnih i lokalnih funkcionera da prestanu sa targetiranjem novinara i upotrebom uvredljivog narativa".

U izveštaju Monitoring medijske scene takođe piše da su nacrti ZEM i ZJIM su završeni i održana je javna rasprava na kojoj su se postavila pitanja državnog vlasništva nad medijima, način raspoređivanja finansijskih sredstava, (ne)poštovanje Kodeksa novinara Srbije, nadležnost Saveta za štampu, biranja novih članova REM-a, trajanje njihovog mandata i nadležnosti izricanja sankcija medijima.

Iz Udruženja novinara Srbije rečeno je da je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović menjao iznose koje je komisija predložila za sufinansiranje medija, a Ministarstvo informisanja i telekomunikacija ponovo je odbilo da UNS-u dostavi profesionalne biografije kandidata za članove komisija za medijske konkurse, uprkos poništenju rešenja MIT-a od strane Poverenika.

Evropski sud za ljudska prava je presudio u korist B92 u vezi sa tužbom koju je inicirala Zorica Pavlović, zbog informacija objavljenih u serijalu Insajder 2011. godine, a koje se tiču zloupotrebe prilikom nabavke vakcina protiv svinjskog gripa.

Ceo septembarski izveštaj medijskog monitoringa dostupan na sajtu bezbedninovinari.rs ili klikom na OVAJ LINK.

Najnovije vesti