I UNS osudio targetiranje Vranje news-a: Napad koji novinare dovodi u opasnost

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestvovalo je u četvrtak zbog napada Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Vranju na redakciju portala Vranje news.

Saopštenje prenosimo u celosti.

"U saopštenju objavljenom na sajtu GO SNS u Vranju, između ostalog, navodi se da je portal Vranje news „glasilo teroriste i ratnog zločinca Aljbina Kurtija“, da „opravdava provokatora, ratnog huškača i nalogodavca, ubicu Srba sa Kosova i Metohije otvorenim priznanjem tzv. Kosova i Kosovske policije“.

Takođe, u saopštenju je navedeno da je „dosta za Srbiju i njen narod što se srpskom krvlju želi isprovocirati uvlačenje Srbije u sukob sa zemljama članicama NATO, ali i previše što logistiku toj terorističkoj zamisli daju domaći mediji za koje je izdaja nikad jeftinija“.

Saopštenje je usledilo nakon što je portal Vranje news objavio tekst pod naslovom Kurti objavio spisak zaplenjenog naoružanja, vozila inovca kod Banjske.

UNS ističe da napadi poput ovog predstavljaju opasnost za novinare.

Ovakvom praksom lokalni odbor SNS-a već se poslužio upućujući ranije grube uvrede portalu Infovranjske.

UNS podseća da je u zajedničkoj izjavi srpskih članica Evropske federacije novinara (EFJ), podržanoj na Godišnjoj skupštini EFJ-a, traženo od predstavnika izvršne vlasti, poslanika Narodne skupštine i drugih državnih i lokalnih funkcionera da prestanu sa targetiranjem novinara i upotrebom uvredljivog narativa.

Verbalni napad na Vranje news ranije je osudilo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), a podršku redakciji portala pružilo je nekoliko stranaka opozicije u Vranju.

Najnovije vesti