NUNS: Institucije hitno da reaguju na neprimerene optužbe SNS-a protiv Vranje news-a

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je u sredu kasno popodne kako smatra "nedopustivim saopštenje Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Vranju, u kome se lokalni portal Vranjenews označava kao teroristički i izdajnički".

"U saopštenju se neprimerenom retorikom širi verska, nacionalna i rasna netrpeljivost, a portal Vranjenews se optužuje da je glasilo teroriste i ratnog zločinca Aljbina Kurtija, koji opravdava ubice Srba sa Kosova i Metohije.

Povod za ovakvo saopštenje je tekst koji je objavljen na sajtu vranjenews.rs pod naslovom Kurti objavio spisak zaplenjenog naoružanja, vozila i novca kod Banjske.

NUNS najoštrije osuđuje retoriku vladajuće stranke i smatra je neprihvatljivom, jer ovakva vrsta verbalnog napada na medij direktno ugrožava bezbednost novinara i od njih pravi mete daljih napada, pošto se neprijateljska atmosfera prema novinarima i medijima prenosi i na građane.

Posebno zabrinjava činjenica da ovo nije prvo saopštenje vranjskog odbora SNS-a ovakve vrste, i da je korišćen sličan govor.

NUNS je i tada reagovao.

NUNS poziva Srpsku naprednu stranku da osudi saopštenje svog Gradskog odbora iz Vranja i ogradi se od ovakvog načina komunikacije, a GrO SNS Vranje poziva da se javno izvini i suzdrži se od daljeg širenja mržnje", navodi se u saopštenju NUNS-a.

Najnovije vesti