TALENTI Leonora Ristić: Roboti su mi promenili život FOTO/VIDEO

O uspehu Leonore Ristić iz Vranja pričala je cela Srbija. Nije ni čudo, druga je na svetu u timu sa vršnjakinjom i prezimenjakinjom Anđelom na nedavno održanom takmičenju u kineskom Guangdžouu. O tome koliko su joj roboti promenili život, o izazovu pravljenja robota, napornim školskim pripremama za takmičenja, boravku u Kini, o upoznavanju kineske kulture, iskustvima u radu sa vršnjacima iz Francuske i ambicioznim životnim planovima govorila je za portal Vranje News.

Leonora Ristić je učenica osmog razreda OŠ Svetozar Marković u Vranju, koja je zajedno sa vršnjakinjom Anđelom Ristić, pod vođstvom mentora Saše Ristića, osvojila drugo mesto u kategoriji "Tehnički izazov" na Svetskom robotičkom takmičenju u Guangdžouu. U konkurenciji 50 timova iz svih delova sveta dve devojčice su u dalekoj Kini uspele da naprave odličnu kombinaciju mehaničkog rešenja robota i upravljačkih sposobnosti zahvaljujući kojoj su dospele u sam vrh "MakeX" robotičkog svetskog takmičenja.

Leonora u razgovoru za Vranje News kaže da nije očekivala visok plasman, s obzirom na to da je reč o svetskom takmičenju, a daje konkurencija bila žestoka".

- Otišle smo tamo prvenstveno da predstavimo svoj grad, državu i svoju školu, da upoznamo nove ljude, da upoznamo njihovu kulturu.

Ponosna sam na našu ekipu jer je rezultat na kraju pokazao da su se naš trud, rad i vežbanje isplatili i zaista mi je mnogo drago zbog toga – kaže Leonora za naš portal.

Takmičenje je trajalo tri dana, od 29. novembra do 1. decembra.

- Kada smo stigli, pre takmičenja, urađena je obavezna kontrola robota.

Prvog dana, učestvovali su svi timovi, imali smo dve vožnje, isto je bilo i drugog dana.

Od nas se tražilo da programiramo robota da radi određene zadatke, a usput i da savladamo mehanički deo gde je robot igrao fudbal.

Tog dana, imale smo nekih poteškoća sa robotom i u generalnom plasmanu u konkurenciji preko 200 timova iz celog sveta, mi smo se našle na 48. mestu.

To je sve bilo novo iskustvo za nas i mi smo i više nego zadovoljne – prepričava Leonora za Vranje News.

Drugog dana takmičenja Vranjanke su se prijavile za kategoriju "Tehnički izazov".

- Nismo vežbale za takvo takmičenje i nismo znale kako to izgleda, ali su nam odmah sve objasnili.

U tom zadatku se tražilo da radimo sa još jednim timom.

Radile smo sa učenicima iz Francuske, imale smo dva sata da se upoznamo sa njima, da rešimo zadatak, da napravimo robota za taj zadatak i da predstavimo naš tim – kaže Leonora.

U toj grupi, bila su dva robota, jednog su spremale Leonora i Anđela, dok su na drugom robotu radili takmičari iz Francuske.

- Robote smo pravili tako da budu sposobni da reše različite zadatke, u našem slučaju morao je da razvrstava smeće.

Nas dve sa grupom iz Francuske činili smo jedan savez, a svaki savez je trebalo da ubacuje "prstenove" koji su predstavljali smeće u određeno polje.

Na kraju, koja grupa sakupi najveći broj poena, odnosno više ubačenih prstenova, pobeđuje i mi smo u tome bile baš dobre, osvojile smo čak 20 poena i drugo mesto – objašnjava Leonora i dodaje da su prvoplasirani imali samo četiri boda više.

Učesnici su imali osnovni oblik robota sa osnovnim delovima, a na takmičenju je trebalo da ga nadograde drugim delovima kako bi bio sposoban da uradi određeni zadatak.

- Nismo znale kako će naš robot da izgleda zato što je trebalo tako da ga sklopimo da može da uradi zadatke koje su nam odredili na samom takmičenju.

Ujedno se i "borio" sa robotima iz protivničke ekipe, tako da je naš robot nekoliko protivnika "slomio".

Ja sam robota napravila, Anđela i ja smo zajedno pisale programe i dogovorile smo se da Anđela njime upravlja – dodaje Leonora.

Od malena je, ističe, bila zainteresovana za kompjutere i informatiku.

- U petom razredu se to interesovanje povećalo.

Videla sam robota ovde u školi, bilo je jako zanimljivo.

Tada su se takmičili učenici osmog razreda, a sada je došao red na mene, kada mi je pružena prilika da se takmičim i bilo mi je mnogo drago zbog toga.

O tome sam slušala od starijih učenika, delovalo mi je jako zanimljivo i poučno zato što mi kroz igru sa robotom naučimo da programiramo i neke veće stvari – kaže naša sagovornica.

Za Evropsko takmičenje u Zagrebu, napominje, imala je samo dva dana da se pripremi jer su kasnili delovi za robota.

- Na tom takmičenju nismo očekivale veliki rezultat, ali ipak smo ostvarile uspeh.

Za Svetsko prvenstvo spremale smo se oko mesec dana i trudile smo se da pokažemo ono što znamo.

Vežbale smo svakodnevno sa našim profesorom i mentorom – kaže Leonora.

Pred svako takmičenje, ističe, javlja se pozitivna trema, uzbuđenje, ali i panika jer se, kako kaže, "sa robotom nikad ne zna".

Nakon osnovne škole, Leonora planira da upiše vranjsku Gimnaziju Bora Stanković.

- Videću da li će to biti novi informatički smer ili prirodno-matematički, još nisam sigurna.

Ali će dalje školovanje ići sigurno u pravcu informacionih tehnologija.

Ova nagrada je potvrda našeg rada, truda i to će nam otvoriti puteve za budućnost jer planiram da se bavim time – kaže Leonora.

Podrška dolazi, kako kaže, sa svih strana i zbog toga im je posebno drago.

- Ponosni su svi na nas, znaju koliko smo se trudile da uspemo, kako roditelji, tako i prijatelji i nastavnici u školi, svi nas podržavaju.

Dočekali su nas na predivan način – ističe Leonora.

Pored informatike, Leonoru privlači i srpski jezik, a takmičila se iz više nastavnih predmeta.

- Na opštinskom takmičenju iz Književne olimpijade osvojila sam drugo mesto, zatim sam nagrađena na smotri recitatora "Svetom Savi u čast".

Dve godine sam učestvovala na republičkom takmičenju o saobraćaju.

REČ MENTORA: LEONORA I ANĐELA SU SJAJNE

Leonorin mentor, nastavnik informatike Saša Ristić, kaže za Vranje News da su u projektu "Bitka za znanje" već pet godina. Reč je o programu koji u Srbiji sprovodi Fond B92.

- Oni su nam donirali pet edukativnih mBot robota sa kojima smo krenuli u "bitku za znanje". Svih pet godina koliko učestvujemo bili smo uspešni. Leonora i Anđela su zaista sjajni đaci, upijale su svo potrebno znanje. U Zagrebu su uspele da ostvare plasman na Svetsko prvenstvo gde su osvojile visoko drugo mesto. Presrećan sam i prezadovoljan njima – kaže Ristić za naš portal.

Novi nastavni plan i program, dodaje, bazira se na tome da učenici uče programiranje i od petog razreda može da primeni ono što je do sada bila vannastavna aktivnost.

- Sada mogu te robote da primenim u nastavi jer učenici petog razreda uče neki vid programiranja pomoću programskog jezika "Scratch", koji se u određenoj meri modifikovan koristi kod robota, pa znanje iz nastave mogu da prenesu i na robote, što je i te kako zanimljivo učenicima – istakao je Ristić.

Ipak, najviše me interesuje informatika i programiranje jer je to budućnost – zaključuje Leonora u razgovoru za Vranje News.

Priču o Leonorinoj vršnjakinji Anđeli Ristić Vranje News će objaviti uskoro.

J. Ristić

Medijski sadržaji u sklopu projekta "Snimaj, piši, talenat promoviši" sufinansirani su sredstvima iz budžeta Grada Vranja. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove lokalne samouprave Vranja.

Najnovije vesti