TALENTI Miša Stanković: Ne bih imao problem da se vratim u Vranje VIDEO

Miša Stanković je najbolji geografičar vranjske gimnazije u poslednjih nekoliko godina. Tri godine zaredom osvajao je jedno od prva tri mesta na republičkom takmičenju. Pored ovog predmeta voli matematiku, istoriju i filozofiju. O tome kako mu je prijatelj iz klupe pomogao da počne da se takmiči iz geografije, kako je matematiku zavoleo zahvaljujući jednom profesoru, o težini pisanja filozofskih eseja i mnogo čemu drugom govorio je za portal Vranje News.

Miša Stanković postao je brucoš Geografskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, zahvaljujući prvom mestu na republičkom takmičenju iz Nacionalne geografske olimpijade i nije morao da polaže prijemni ispit za ovaj fakultet.

Tokom četvorogodišnjeg školovanja u vranjskoj Gimnaziji Bora Stanković najznačajnije nagrade osvojio je iz geografije.

- Počeo sam da se takmičim u drugoj godini, kada sam osvojio drugo mesto na republičkom takmičenju iz Nacionalne geografske olimpijade.

Naredne godine bio sam treći, a sada u četvrtoj godini postigao sam najveći uspeh osvojiviši prvu nagradu – navodi Miša u intervjuu za Vranje News, koji je nedavno osvojio i drugo mesto na Internacionalnoj geografskoj olimpijadi.

Geografiju je zavoleo, moglo bi se reći, dobrim delom slučajno, odnosno zahvaljujući spletu okolnosti.

- Dogodila se zanimljivost u drugoj godini kada me je prijatelj i drug iz klupe Petar Tirnanić ispitivao jednom prilikom nešto u vezi sa geografskom kartom, o gradovima i stranim državama, i naša profesorka je primetila da se interesujem za to.

Pitala me da li bih učestvovao na takmičenju iz geografije i preporučila me profesorki Vesni Bogdanović koja vodi učenike ove škole na takmičenje i tako je sasvim slučajno počela moja priča iz geografije.

Zahvaljujući mom prijatelju – ističe Miša.

Pored geografije, učestvovao je na takmičenju iz istorije, filozofije i na takmičenju NIS-ove olimpijade iz ruskog jezika.

- Iz istorije sam u trećem razredu bio četvrti na republičkom, na takmičenju u pisanju filozofskog eseja koji je organizovao niški Filozofski fakultet osvojio sam drugo mesto i učestvovao sam u trećoj godini u finalu šeste NIS-ove olimpijade.

Volim i prirodne i društvene nauke, a omiljeni predmeti su mi istorija, geografija, filozofija i matematika – kaže Miša.

U osnovnoj školi počeo je da pokazuje veliko interesovanje za istoriju, dok je tokom srednjoškolskog obrazovanja, kako kaže, pokazao da je najbolji iz geografije.

- Matematiku sam zavoleo zahvaljujući predmetnom profesoru koji je izuzetan čovek i predavač, Rade Ivković koga ovom prilikom pozdravljam i kome se zahvaljujem na posvećenosti i tome što mi je preneo ljubav prema ovoj nauci – iskren je Miša.

Iz istorije, objašnjava, najviše ga privlači antičko doba, stara Grčka, stari Rim.

- Zanimljiv mi je i 19. vek, a iz 20. veka najviše sam čitao o Prvom i Drugom svetskom ratu, dok mi je srednji vek najmanje interesantan.

Kada je u pitanju geografija, najviše mi se dopala društvena geografija i kulture drugih naroda, naročito njihovi nacionalni specijaliteti i ostale zanimljivosti vezane za druge zemlje, daleke kulture.

A, što se tiče takmičenja iz filozofije, bilo mi je mnogo teško jer se nikad nisam takmičio u pisanju filozofskih radova i trebalo mi je dosta vremena da se pripremim.

U tome mi je pomogla mentorka.

Pisao sam temu "Granica opravdanja smrtne kazne" – dodaje naš sagovornik.

Za svako takmičenje, napominje, spremao se veoma dugo jer je želeo da postigne zapažen uspeh.

- Tražio sam dodatnu literaturu, uzimao nove knjige, tražio informacije na internetu, rešavao zbirke zadataka iz geografije i istorije.

Stvarno sam se dosta pripremao i samo takmičenje je drugačijeg tipa od ostalih.

Sastoji se iz više nivoa.

Prvo je školsko, opštinsko, regionalno pa republičko, i na tom takmičenju se takmiče svi učenici srednjih škola.

Ja se ne takmičim samo sa učenicima četvrte godine, već i sa prvim, drugim i trećim razredom.

Tako da je gradivo svake godine bilo isto i za svako naredno takmičenje oslanjao sam se na to što znam, i ispravio bih greške koje sam prethodnih godina imao.

Zato sam i postizao sve bolje rezultate – kaže Miša za naš portal.

Smatra da se učešćem na bilo kom takmičenju proširuje stečeno znanje.

- Tvrdim da ne bih bio isti đak i čovek da nisam odlazio na sva ova takmičenja.

Na takmičenju moraš da se potrudiš malo više nego u školi, tako proširiš svoja znanja, imaš više samopouzdanja, iskusniji si i onda nestanu trema i strah koji se osećaju na početku.

Svakom bih savetovao da se takmiči iz oblasti koja ga najviše interesuje, jer može samo da dobije, ništa da izgubi – ističe Miša.

Upisao je smer Prostorno planiranje na Geografskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

- Kada zavšim fakultet imaću zvanje diplomirani prostorni planer.

Praviću planove, sve što je vezano za urbanizam, lokalnu sredinu.

Ovim zvanjem moći su da crtam planove zgrada, ulica, raznih naselja gde takođe mogu da iskažem svoju kreativnost i da pritom doprinesem državi, lokalnoj zajednici, gradu – pojašnjava Miša.

Osvojene nagrade za njega znače priznanje da se veliki trud i rad na kraju uvek isplate.

- To je neka vrsta satisfakcije kada znam da su moje zalaganje i trud nagrađeni.

Posvetio sam se onome što me interesovalo, i na kraju, ove nagrade su mi omogućile da upišem fakultet bez polaganja prijemnog ispita – kaže naš sagovornik.

Miša voli sport, pa u slobodno vreme, rekreativno igra fudbal i košarku.

Podršku roditelja uvek je imao u svemu.

- Podržavali su sve što sam radio.

Zahtevali su naravno od mene da učim, ali odabir fakulteta treba da bude lični izbor koji su oni podržali – kaže Miša.

Nema u planu, dodaje, da ode iz Srbije.

- Volim svoju zemlju, ne bih imao problem i da se vratim u Vranje.

Za mene je ovo jednostavno najlepši grad na svetu – zakjučuje Miša za Vranje News.

Miša Stanković je nedavno na svečanoj dodeli diploma u Gimnaziji nagrađen kao učenik koji je tokom školovanja imao osvojene brojne nagrade na takmičenjima iz prirodnih nauka.

J. Ristić

Medijski sadržaji u sklopu projekta "Snimaj, piši, talenat promoviši" sufinansirani su sredstvima iz budžeta Grada Vranja. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove lokalne samouprave Vranja.

Najnovije vesti