TALENTI Miljana Stajić: Ne bojim se da progovorim o bilo čemu FOTO/VIDEO

"Ili si buntovnik ili se prilagođavaš", bila je tema sa kojom je Miljana Stajić, maturantkinja Ekonomsko trgovinske škole u Vranju, osvojila prvu nagradu na Republičkom takmičenju u besedništvu. O tome da je naslov ove teme zapravo njen životna deviza, o svojim talentima, interesovanjima, nagradama, putu do uspeha i planovima govorila je za portal Vranje News.

Miljana Stajić, maturantkinja odeljenja 4/5 Ekonomsko-trgovinske škole u Vranju, sa smera pravni tehničar, posebno se tokom školovanja isticala u besedništvu.Osvojila je prvo mesto na republičkom takmičenju, u kategoriji ekipno, koje je održano nedavno u Nišu.Miljana se takmičila i u kategoriji besede na slobodnu temu i osvojila šesto mesto, dok joj je u kategoriji ekipno sa učenicom Ekonomske škole u Vranju Emilijom Ničić pripala prva nagrada.

Izabrala je temu "Ili si buntovnik ili se prilagođavaš", naglašavajući u razgovoru za Vranje News da je to učinila s ciljem da ljudima ukaže na to "da ne treba da ćute, nego da uvek kažu svoje mišljenje".- Ćutanje nikada nije rešenje, jer ako se stapamo sa masom i ako postajemo deo nečega što ne želimo da budemo, to nije dobro ni po nas lično, niti po društvo. Mislim da se ljudi nekako i boje da progovore, pa prelaze preko različitih stvari i to svakako utiče na čoveka – priča Miljana za Vranje News.

Za takmičenje se, kaže, spremala sa profesorkom Jagodom Antić.- Iskustvo je bilo mnogo lepo. Druženje sa ostalim učesnicima, kao i sam čin besede, odnosno prezentacija.

Bilo je stresno, imala sam veliku tremu pred nastup, kada su me prozvali i kada sam izašla i ugledala ogroman amfiteatar, u trenutku sam zaboravila prvu rečenicu, izgubila sam se i nisam znala kako da počnem sa besedom.Odjednom sam samo počela da pričam, nije baš zvučalo kako je trebalo, ali je na kraju ipak sve dobro prošlo – kaže naša sagovornica.

U besedi je, dodaje, potrebno da postoje misli poznatih kako bi se na neki način privukla pažnja auditorijuma.- Nije neophodno, ali je poželjno. Kada se prikupe takve misli, barem ja tako radim, onda se na osnovu njih uklopi tema. Suština besede je da se auditorijum ubedi u nešto, besedništvo je zapravo moć ubeđenja. Naravno, i lep govor i pisanje, ali je bitniji pristup i saradnja sa publikom.

Vežbala sam sa profesorkom zbog lepog govora jer trema i ostale okolnosti mogu dosta da utiču na to. Nije važno samo da napišeš besedu, mnogo je bitno kako je prezentuješ – ističe Miljana.

Misli poznatih u Miljaninoj besedi- Ćutanje obitava u zadovoljstvu, ali ja vam kažem da bunt, opiranje i prezir obitavaju u ćutanju“. (Halil Džubran)- Pripadnost društvu podrazumeva paradoksalnu tačku kojom je svakome od nas naređeno da slobodno izabere ono što nam je ionako već nametnuto“. (Slavoj Žižek)

Besedništvo je, smatra, veština koja može da se stekne, ali osoba ipak mora da poseduje i talenat za to.- Postoje govornici koji su imali govornu manu, pa su vežbom došli do savršenstva. Sigurno je lakše onome ko je talentovaniji dok je za govornicom, pa vremenom samo taj talenat usavršava. Ali, mislim da svako ko želi i voli, može da nauči – smatra ona.Kroz besedu se, dodaje, neguje i kultura govora.- Na ovom takmičenju bilo je najviše učesnika do sada i samim tim vidimo da postoji interesovanje među mladima i to je nešto što je dobro – kaže Miljana, koju pored škole, najviše zanima humanitarni rad.

Ona je već pet godina volonterka Crvenog krsta.- Bila sam član i mnogih nevladinih organizacija. Sve je počelo u sedmom razredu kada je održano predavanje o tome kako ukazati prvu pomoć nekome. Volim da pomažem ljudima u nevolji. Smatram da je pomoć svakome neophodna i da je to nešto što bilo ko od nas može da pruži čoveku. Našla sam se u situaciji kada je ljudima bila potrebna pomoć, a ja sam bila tu i pomogla im. U takvim situacijama potrebna je samo "hladna glava i deset brzih prstiju" – kaže Miljana.

Ništa ne može da se meri, kako kaže, sa tim osećajem zadovoljstva kada nekome pomogne.- Moji drugovi su me više puta pitali "zašto ideš tamo i volontiraš", "šta imaš od toga, ne dobijaš novac" i tako dalje, ali ja to volim. Volim takođe da budem uključena i u različite akcije sa đačkim parlamentom koje sprovodimo u školi. Ništa od toga meni ne predstavlja opterećenje, to volim da radim i mislim da tako radim na sebi. Stičem nova poznanstva, upoznajem se sa različitim situacijama, bile one dobre ili loše – ističe Miljana.

TALENAT ZA PISANJE

Pored volonterskog rada, Miljana se u slobodno vreme bavi pisanjem.

- Volim da pišem tekstove i literarne radove. Pišem shodno svojim osećanjima, trenutku i situaciji u kojoj se nalazim. Kroz stil pisanja ne volim da namećemstavove. Volim da kažem ono što mislim, ali da nekako dozvolim ljudima da sami shvate onako kako žele, i tako uvek ostavim prostor za tuđe mišljenje. Poslednjih nekoliko godina zapostavila sam malo pisanje zbog obaveza u srednjoj školi i tinejdžerskog života, ali mi iskreno fali da se osamimi počnem da pišem. Planiram u budućnosti i da unapredim svoj talenat za pisanje – otkriva Miljana.

Sve nagrade i priznanja koje je dobila, kako kaže, predstavljaju podstrek za dalji uspeh.- Te nagrade su na neki način priznanje za moj trud, i potvrda mog kontinuiranog rada. Uspehe koje sam postizala u osnovnoj školi, nastavila sam i u srednjoj. Kao najdražu nagradu možda bih izdvojila ovu poslednju iz besedništva. To je za mene na neki način bila i borba sa samom sobom. Oduvek sam volela da vodim programe i priredbe, sećam se svog prvog voditeljskog iskustva u osnovnoj školi kada sam izašla na scenu. Bilo je mnogo više treme tada, kada sam bila mlađa, a sada je bilo drugačije. Bilo je samo pozitivne treme i tada sam videla koliko sam napredovala u tome od osnovne škole – kaže ona.

Već mesec dana Miljana se priprema za prijemni ispit. Želi da upiše Pravni fakultet u Nišu.Na prijemnom se polaže test iz srpskog jezika i istorije.Postoji, kako kaže, doza treme, ali ne prevelike. Pohađaće pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita koju organizuje Pravni fakultet.- Planiram da nastavim sa onim što sam počela u srednjoj školi. Razmišljala sam se dosta u vezi sa izborom, dolazile su u obzir i psihologija i pedagogija, pa i novinarstvo mi je bilo u podsvesti, ali sam se ipak odlučila za pravo. Videla sam da mi ta materija "ide od ruke" i nekako sam sigurna da ću uspeti da se uklopim. Volela bih da se bavim advokaturom, ako sve ide po planu po završetku studija – zaključuje Miljana za naš portal.J. Ristić

Medijski sadržaji u sklopu projekta "Snimaj, piši, talenat promoviši" sufinansirani su sredstvima iz budžeta Grada Vranja. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove lokalne samouprave Vranja.

Najnovije vesti