TALENTI Bogdan Stefanović: Njegovo je znanje švicarska FOTO

On je jedan od najboljih đaka koji se pojavio u novijoj istoriji Vranja, samim tim inspiracija za mnoge da krenu njegovim stopama. Prvu nagradu osvojio je u trećem razredu, a do sada ih ukupno ima 55. Bogdan Stefanović završio je osnovnu školu kao đak generacije. O sebi kaže da je "obično dete koje voli da se druži i šali", ali da je spreman za nove izazove i avanture tokom četvorogodišnjeg školovanja. O svojim interesovanjima, o „spajanju“ sa informatikom, o nesalomivom takmičarskom duhu, o nagradama i odlasku na interkulturalnu razmenu u Švajcarsku govorio je za portal Vranje News.

Bogdan Stefanović, učenik prvog razreda Gimnazije Bora Stanković u Vranju je svestran i talentovan đak koji je tokom svog osmogodišnjeg školovanja postigao više nego zapažene rezultate iz čak devet predmeta, a proglašen je i za đaka generacije Osnovne škole Svetozar Marković.

Bogdan sada pohađa informatički smer, odnosno smer učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku (IT odeljenje) Gimnazije Bora Stanković u Vranju.

- Ako se osvrnemo na osnovnu školu, možda će zvučati malo neverovatno, ali ja sam sebe pronašao u skoro svim predmetima. Interesovale su me gotovo sve nauke, srpski jezik, matematika, istorija, geografija, fizika, hemija, biologija, francuski i engleski jezik.

Iz ovih predmeta sam išao na takmičenja i oduvek sam stremio ka tome da pronađem nešto zanimljivo, nešto što mogu da iskoristim iz određenog predmeta i da svoje znanje kroz takmičenje i dodatni rad što više proširim, pa i da ga pokažem – započinje Bogdan priču za Vranje News.

On dodaje da je „to uvek bio njegov cilj, da sebe i svoje znanje što više unapredi“.

- Za takmičenja smatram da su veoma dobra prilika da pokažemo svoja interesovanja, kao i svoj način razmišljanja, a veoma mi se dopada što se na takmičenjima ne traži "bubanje", već način razmišljanja i primena znanja – ističe Bogdan.

Počeo je da se takmiči u trećem razredu i to na recitatorskom konkursu "Pesniče naroda mog" gde je osvojio prvu nagradu.

- To je za mene bio poseban i neopisiv trenutak.

Bio sam mnogo srećan zbog uspeha i u isto vreme iznenađen.

Pre toga sam pohađao i glumačku radionicu Pozorišta Bora Stanković i radili smo predstavu Patkica žutkica, koja je bila aktuelna do pre tri, četiri godine.

Od četvrtog razreda počeo sam da se takmičim iz matematike, recitovanja, a od petog razreda došli su na red ostali predmeti.

Brojao sam, imam 55 osvojenih diploma – kaže naš sagovornik.

Iako je, kako kaže, tek na početku srednjoškolskog obrazovanja, za sada je veoma zadovoljan u kom se pravcu aktivnosti učenika organizuju i na koji se način nastava odvija.

- Nisam se uopšte pokajao što sam upisao ovaj smer.

Dopada mi se način rada profesora i odnos prema učenicima.

Sviđa mi se što se ceni aktivnost i svaki odgovor na času, kao i to što su profesori dostupni i raspoloženi da objasne ako nam nešto nije jasno – kaže Bogdan.

Ovo jeste, dodaje, specijalizovano odeljenje za računarstvo i informatiku, ali se ne radi isključivo o stručnom smeru i ne može da se uporedi sa stručnim školama.

- Akcenat jeste stavljen na informatiku, ali u isto vreme ne potcenjuje i ne isključuje ostale nauke i predmete.

Ovaj smer pruža široku mogućnost prilikom odabira daljeg školovanja, a imaću svakako dobru osnovu što se tiče informatike, jer je vrlo moguće da ću upisati neki od informatičkih fakulteta.

Tek smo na početku, ali smo već počeli malo detaljnije da izučavamo računare, da kucamo prve programe, i ja sam rekao da je to ono što se meni sviđa i nekako osećam da sam se spojio sa informatikom.

Nadam se da ću i do kraja četvrte godine ostati u tom raspoloženju i da ću biti sve više zainteresovan za ovu oblast kako odmiče moje srednjoškolsko obrazovanje.

Već sam se prijavio za dva takmičenja, iz srpskog jezika i geografije – ističe ovaj skromni i talentovani učenik.

Oduvek je, napominje, želeo da ide na takmičenje, a taj takmičarski duh pre svih mu je usadila učiteljica.

- Ona nas je naučila da volimo srpski jezik i matematiku i ja nikada ne mogu da zaboravim pripreme s njom za takmičenja.

Nakon učiteljice i nastavnici su bili raspoloženi za rad sa mnom i jako predani kada je u pitanju pripema za takmičenje – kaže Bogdan.

Za svako takmičenje, dodaje, pripremao se vrlo temeljno i učio iz nekoliko udžbenika.

- Na takmičenju se dobije pitanje gde treba da povežeš svoje znanje i na neki način daš svoje mišljenje, i u tom slučaju učenje napamet i „bubanje“ ne pomaže.

Potrebno je da se iščitavaju lekcije više puta, da profesor radi sa učenikom i da mu objasni sve što treba.

Uz malo sreće na takmičenju, ali pre svega uz mukotrpan rad, dobiju se dobri rezultati.

Obavezna je temeljna priprema, kao i to da znamo šta želimo i onda tome posvetimo svoju pažnju – ističe Bogdan.

Trema je prisutna do trenutka dok ne dobije test.

- Kada dobijem test, popijem vodu i trema mora da nestane.

Uvek sam maksimalno skoncentrisan na pitanja i zadatke – dodaje Bogdan.

Smatra, kako kaže, da su njegove nagrade i diplome nešto najvrednije što sada ima.

- To je odraz mog truda i rada, nešto u šta sam uložio sebe.

Kroz svaku diplomu provlači se moj lik.

Za to sam se borio, imao sam neki cilj, sanjao o tome i to se na kraju ostvarilo.

Isplatio se sav umor i neprospavane noći kada je trebalo za mesec dana spremiti četiri državna takmičenja.

Uvek sam davao maksimum od sebe, umeo sam da se dobro organizujem i svakom predmetu sam se uvek maksimalno posvetio – objašnjava Bogdan.

Uvek je, ističe, nailazio na apsolutnu podršku svojih roditelja.

- Majka mi je uvek govorila da je ispravno to što radim.

Direktorka škole takođe, kao i razredni starešina i ostali nastavnici koji su zaista predano radili sa mnom.

Nikada nisam naišao na nerazumevanje i na tome sam im beskrajno zahvalan.

Ukazali su mi da idem pravim putem, da radim nešto što je dobro za mene i što će mi sigurno koristiti u životu.

Ja sam razvio svest o tome i u svakom trenutku sam imao dokaz i kod kuće i u školi da sam na pravom putu i da stremim ka usavršavanju i nadograđivanju sebe i svog znanja – kaže Bogdan za naš portal.

Iz godine u godinu, kaže, postizao je sve bolje rezultate, iako nije mnogo verovao u to.

- Pokazalo se suprotno i samo sam sve više napredovao.

Za prijemni ispit sam se takođe spremao vrlo temeljito.

I pored toga što sam osvojio prvo mesto na državnom tekmičenju iz istorije i treću nagradu iz srpskog, nisam potcenjivao ispit, već sam sa nastavnicima ponovo vežbao do poslednjeg pitanja – ističe naš sagovornik.

Bogdan je učestvovao i na dvogodišnjem programu učenja engleskog jezika, podržanog od strane Američke ambasade u Srbiji.

- Pored engleskog jezika učio sam i o američkoj kulturi, ali imao sam priliku da ispoljim svoju kreativnost, iskažem mišljenje kroz debatu, a sve smo radili u timu – kaže Bogdan.

Učestvovao je na interkulturalnoj razmeni tokom 15 dana u švajcarskom dečjem selu u Trogenu.

- Tokom radne nedelje svakog dana smo imali radionice zajedno sa vršnjacima iz Bosne i Hercegovine, na temu nasilja, diskriminacije, identiteta, prava dece i ljudi i timskog rada.

Radionice su zaista bile zanimljive i korisne.

Za vreme vikenda posećivali smo najpoznatija turistička mesta u Švajcarskoj.

Očarala su me prirodna i kulturno-istorijska bogatstva te zemlje.

Posebno mi je bilo zanimljivo to što smo mi, učenici sve kućne poslove obavljali samostalno, donosili smo namirnice iz glavne kuhinje, čistili kuću, prali posuđe, koristili mašinu za pranje veša.

U Švajcarskoj smo vodili potpuno odgovoran život, nalik tamošnjoj deci.

Nova iskustva i znanja, doživljaji i stečeni prijatelji još više su ulepšali i obogatili moj boravak tamo – ističe Bogdan koji je završio i Muzičku osnovnu školu Stevan Mokranjac u Vranju.

Svoje slobodno vreme, kako kaže, voli da iskoristi za odmor i druženje.

- Iako nemam toliko vremena za izlaske, ja sam obično dete; volim da se družim i da se šalim.

Slobodno vreme volim da iskoristim za odmor, ili da pogledam neki film, da slušam muziku, ponekad klasičnu.

Volim iz zadovoljstva, onako za svoju dušu da sviram violinu.

Leti obavezno posećujem festival Piano summer uživajući u klasičnoj muzici i nastupima eminentnih umetnika – zaključuje Bogdan za Vranje News.

J. Ristić

Medijski sadržaji u sklopu projekta "Snimaj, piši, talenat promoviši" sufinansirani su sredstvima iz budžeta Grada Vranja. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove lokalne samouprave Vranja.

Najnovije vesti