TALENTI Anđela Ristić: Roboti rade ono što im kažem FOTO

Anđela Ristić, učenica OŠ Svetozar Marković, napravila je robota koji je oduševio Kineze i zbog toga je nagrađena srebrnom medaljom. Za portal Vranje News govorila je o pripremama za Svetsko robotičko takmičenje u Guangdžouu, o učenju i programiranju uz pomoć robota, o akcijama koje je mBot izveo u "areni", o poseti najzanimljivijim znamenitostima u Kini, ljubavi prema novim tehnologijama, kao i o školovanju i svojim ambicijama.

Anđela Ristić, učenica osmog razreda OŠ Svetozar Marković u Vranju, pokazala je da ume da pravi i programira robote, i u svoj grad donela srebrno odličje sa svetskog prvenstva.

Zajedno sa vršnjakinjom Leonorom Ristić, uspela je da osvoji drugo mesto u kategoriji "Tehnički izazov" na Svetskom robotičkom takmičenju održanom u Guangdžouu u Kini od 29. novembra do 1. decembra.

Anđela za Vranje News kaže da ovakav uspeh nije očekivala.

- Otišle smo tamo da upoznamo drugu decu, da se sa njma družimo i da se što više zabavimo.

Bilo je napeto, dale smo sve od sebe, potrudile smo se i uspeh je došao.

Zbog toga sam veoma srećna – počinje priču Anđela za Vranje News.

Takmičenje je trajalo tri dana, a devojčice su morale da programiraju robota da radi različite zadatke.

- Pre početka takmičenja dobijemo listu zadataka i onda je trebalo otprilike za dva sata da sklopimo ceo taj program i pripremimo robota za takmičenje.

Postoje dve arene, odnosno staze.

Prva je automatska i sastoji se od zadataka koje robot mora automatski da uradi.

Mi napišemo program, uključimo robota i on sam izvršava zadatke, sam se kreće, prelazi razne preprike, koristeći senzore koje mu stavimo.

Druga staza je manuelna i tu koristimo džojstik, odnosno napišemo program za džojstik i upravljamo robotom – objašnjava Anđela.

Robot je, dodaje, bio programiran da radi komande sa džojstika.

- Mi smo imale osnovni oblik robota, sa nekim osnovnim delovima, a na takmičenju je trebalo da ga nadogradimo da bi bio sposoban da uradi određeni zadatak – kaže Anđela.

Pošto je tema bila ekologija, dodaje, robot je morao da prebacuje smeće u određeno polje i da ga razvrstava.

- Stavile smo delove koji će to smeće da guraju i delove oko točkove da se ne bi oštetili, a da bi se robot bolje kretao stavile smo neke delove za ravnotežu.

U ovoj kategoriji Tehnički izazov radili smo sa grupom učenika iz Francuske i takmičili smo se kao jedan savez, ali je svako ima svog robota.

Zadatak je bio da ubacujemo takozvane „prstenove“ koji su predstavljali smeće u određeno polje.

Na kraju se bodovalo i ona grupa koja ima najviše ubačenih prstenova, bila je pobednik.

Mi smo se u tom zadatku pokazale veoma dobro, dobile smo 20 poena i osvojile smo drugo mesto – ističe Anđela.

U konkurenciji od 50 timova iz svih delova sveta, Vranjanke su uspele da naprave odličnu kombinaciju mehaničkog rešenja robota i upravljačkih sposobnosti zahvaljujući kojoj su dospele u sam vrh MakeX robotičkog svetskog takmičenja.

- U generalnom plasmanu zauzele smo 48. mesto u konkurenciji od preko 200 timova iz celog sveta.

To je za nas odličan uspeh i mi smo našim učešćem zadovoljne.

Ponosni su svi na nas, i naši roditelji, prijatelji, nastavnici, direktorka, cela škola – kaže Anđela za naš portal.

Od malena je, kako kaže, bila zainteresovana za informatiku i programiranje.

- Volela sam da igram igrice, da kupujem robote i igram se sa njima.

Bili su mi mnogo zanimljivi.

U školi sam čula za projekat "Bitka za znanje" i za ovo takmičenje i znala sam da se takmiče učenici osmog razreda.

Dok sam bila u nižim razredima, viđala sam te robote i učenike koji na njima vežbaju i jedva sam čekala da i na mene dođe red, da imam priliku da programiram i da se takmičim.

Sada kada sam to konačno uradila veoma sam srećna – ističe naša sagovornica.

Za Evropsko takmičenje u Zagrebu, dodaje, imale su sa vršnjakinjom Leonorom svega nekoliko dana da se pripreme jer su kasnili delovi za robota.

- Zapravo, ni tada nismo očekivale veliki rezultat, ali ipak smo izborile plasman na Svetsko prvenstvo.

Za ovo takmičenje spremale smo se oko mesec dana, vežbale smo svakodnevno sa profesorom i trudile smo se da pokažemo ono što znamo.

Na ovakvom takmičenju uvek se javlja blaga panika, jer nikada ne znamo kada će robot da „zabaguje“ – kaže Anđela.

Neosporan je njen izuzetan talenat, ali i želja da svoje dalje školovanje usmeri prema oblasti informacionih tehnologija.

- Sledeće godine razmišljam da upišem informatički smer u Gimnaziji Bora Stanković u Vrnju, a potom nešto što će biti u vezi sa programiranjem i informatikom.

To je oblast koja me najviše interesuje, a uz to i engleski jezik – dodaje Anđela.

REČ MENTORA

Njen mentor, nastavnik informatike Saša Ristić, objašnjava da je škola več pet godina u projektu "Bitka za znanje" u organizaciji Fondacije B92.

- Donirali su nam pet mBot robota sa kojima smo krenuli u ovu „bitku“. Svih pet godina smo bili uspešni. Ove godine su se pojavile Leonora i Anđela, sjajne i vredne učenice. Prezadovoljan sam njima i veoma ponosan jer su ostvarile zapažen rezultat. Nadam se da će i buduće generacije da nastave niz ovakvih uspeha – ističe Ristić za Vranje News.

Smatra, kako kaže, da ova nagrada, koja je potvrda njenog truda i velikog rada, otvara nove horizonte za takmičenja u budućnosti.

Slobodno vreme u kineskom gradu iskoristila je za obilazak znamenitosti uz pratnju vodiča.

- Posetili smo Kanton toranj koji je visok oko 600 metara i sa koga se vidi skoro ceo grad.

Lepo je doživeti i videti tako nešto.

Videli smo njihov najpoznatiji park, kao i Memorijalni kompleks prvog predsednika Kine.

Upoznali smo kulturu i istoriju jednog grada, i za nas je to bilo lepo i nezaboravno iskustvo – zaključuje Anđela za Vranje News.

Pored takmičenja iz robotike, Anđela je tokom dosadašnjeg školovanja učestvovala i na takmičenjima iz matematike i fizike, srpskog jezika, biologije i iz engleskog gde je u finalu jezičke olimpijade u Italiji osvojila deveto mesto.

J. Ristić

Medijski sadržaji u sklopu projekta "Snimaj, piši, talenat promoviši" sufinansirani su sredstvima iz budžeta Grada Vranja. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove lokalne samouprave Vranja.

Najnovije vesti