Stripovi učenica iz Vranja u sklopu onlajn nastave na RTS-u

U okviru nastave na daljinu, koja se zbog situacije izazvane korona viruson emituje na drugom programu Radio televizije Srbije (RTS), prikazani su stripovi učenica iz Vranja Sofije Tasić i Nevene Dinov, kao primer efikasnog korišćenja stripa u vaspitno-obrazovne svrhe.

Tako su đaci, ali i njihovi roditelji i učitelji širom Srbije, mogli da se bar delimično upoznaju sa stvaralaštvom ovih mladih Vranjanki, koje se još od prvog razreda aktivno bave izradom stripova zahvaljujući kojima su postigle vrhunske rezultate na republičkom i međunarodnom nivou.

Prikazivanje strip-ostvarenja ovih učenica u sklopu nastave na nacionalnoj televiziji je bio povod da se na portalu Vranje News osvrnemo na sve njihove dosadašnje uspehe, ali i na uspehe njihovih drugara, na polju devete umetnosti.

- Za crtanje stripova me je zainteresovao moj učitelj Miomir Dejanović.

On stalno ističe da naši stripovi moraju imati jaku poruku, tako da se iz njih može nešto važno saznati i naučiti.

Strip bez poruke ne vredi - kaže za Vranje News Sofija Tasić.

Sofija je stripom „Ono što me čini srećnom“ trijumfovala u Pančevu, osvojivši prvo mesto na 8. međunarodnom Bijenalu umetničkog dečjeg izraza (8. BUDI), u konkurenciji radova koji su stigli iz zemlje i regiona, ali i iz inostranstva (Švajcarska, Izrael, Mađarska, Bugarska, Nemačka, Rumunija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Republika Srpska, BiH...).

Ova talentovana učenica je u Tavankutu, u Vojvodini, osvojila još jedno međunarodno prvo mesto na konkursu „Bogatstvo različitosti“.

Takođe, bila je prva i na međunarodnom konkursu „Hristos voskrese, radost donese“ i osvojila još jedno prvo mesto na međunarodnom konkursu „Novogodišnja čarolija“.

Dobila je priznanje za originalan rad na temu „Najlepša mama na svetu, moja mama“.

Učenica Nevena Dinov je bila prva na republičkom konkursu „Da ne bude dima, smrada i smeća, neprijatelja dece i cveća“, a najbolja u republici je bila i na konkursu „Poštujte naša dečja prava“, kada je za istoimeni strip od beogradske organizacije „Caritas“ dobila tablet kao nagradu.

Nagrađena je i na republičkom strip konkursu „Dečje pravo na igru“ koji je raspisala beogradska „Mreža organizacija za decu Srbije“ (MODS).

Važno je pomenuti i kreativnu Emiliju Veljković koja za Vranje News ističe da je najpre čitala i zavolela stripove koje je nacrtao njen učitelj i mentor Miomir Dejanović, a zatim je poželela da i sama izrađuje svoje stripove.

Ona je zabeležila prvo mesto na republičkom konkursu „Kad porastem želim biti...“.

Konkurs je raspisalo Društvo učitelja Topole. Bila je prva i na republičkom konkursu „Hristos voskrese, radost donese“, a prvo mesto je osvojila i u Beogradu, na republičkom nadmetanju „Radionica basnopisaca“ u organizaciji Zadužbine „Dositej Obradović“.

Osmoro učenika učitelja Dejanovića (Pavle Branković, Emilija Veljković, Nevena Dinov, Ivona Janjić, Jana Stanojković, Aleksandar Jovanović, Nikolija Ristić i Sofija Tasić) dobilo je zahvalnice na konkursu 21. Balkanske smotre mladih strip autora.

Njihovi radovi su bili izloženi u velikoj galeriji Leskovačkog kulturnog centra, zajedno sa ostvarenjima autora iz celog sveta.

Novčani deo nagrade, koji je kao najbolji edukator Srbije dobio od Udruženja „Živojin Mišić“, učitelj Miomir Dejanović je iskoristio da svoje i učeničke edukativne stripove, nastale na časovima srpskog jezika, likovne kulture, u okviru slobodnih aktivnosti, kao i na radionicama “Strip mi priča“, “Strip prvaci“, „Epidemija stripa“ objavi u zbirci pod nazivom „Da ti nacrtam!“.

Zbirka se kao korisna literatura može upotrebiti u nastavi, kako bi učenici nastavne sadržaje lakše usvajali i duže pamtili.

Učitelj Dejanović: Ponosan sam na moje učenice

Učitelj ove dece Miomir MiDej Dejanović rekao je za Vranje News da se veoma ponosi postignutim.

- Ovoliko prvih mesta i priznanja na republičkim i međunarodnim nadmetanjima niko u našoj školi nije osvojio. Meni su najdraža prva mesta koja su đaci pod mojim mentorstvom zabeležili van Vranja, jer nedvosmisleno dokazuju da smo prevazišli uske, lokalne okvire. Kreativni i svestrani uvek bivaju prepoznati i njihov rad nađe svoj put do šire javnosti. Tako se desilo i sa stripovima mojih učenica koji su prikazani na televiziji, u okviru nastave na daljinu koju ovih dana prati cela Srbija. Pametnima je jasno da su u svakoj iole ozbiljnijoj analizi rada OŠ Svetozar Marković, pa i vranjske prosvete, uspesi mojih učenika nezaobilazni - ističe Dejanović.

Podsećanja radi, on je proglašen za jednog od najboljih edukatora Srbije, a nosilac je i titule/priznanja Najbolji nastavnik na prostorima EX YU. Svojim osobenim pristupom nastavi učitelj Dejanović je privukao pažnju šire javnosti, pa su o njegovom radu sa učenicima pisali Prosvetni pregled, Politika, Večernje novosti, a u njegovoj učionici su sa njim i učenicima snimljeni i televizijski prilozi za RTS (Ovo je Srbija) i TV Prva. Njegova bogata radna biografija je objavljena u Leksikonu stvaralaca u obrazovanju koji obeležavaju srpsku prosvetu. Kao član velike Nastavničke mreže, formirane u vreme pandemije s ciljem da prosvetni radnici u njoj razmenjuju materijale korisne za nastavu na daljinu, Miomir je svoje edukativne stripove i stripove svojih učenika stavio na raspolaganje svim kolegama iz Srbije i regiona, tako da ih oni slobodno mogu koristiti pri vaspitno-obrazovnom radu u vanrednim okolnostima.

Najnovije vesti