Sofija prva na Međunarodnom bijenalu umetničkog dečjeg izraza

Sofija Tasić, učenica 4/4 OŠ Svetozar Marković u Vranju, još jednom je trijumfovala na takmičenjima osvojivši prvo mesto na 8. međunarodnom Bijenalu umetničkog dečjeg izraza (8. BUDI).

U saopštenju žirija stoji da su na ovaj međunarodni konkurs pristigla 1.782 pojedinačna i grupna rada u kategorijama ilustracija, maketa, dizajn, strip, pozorište, književnost, muzika, ekologija, te ovaj podatak Sofijin uspeh čini još većim.

- Učitelj Miomir Dejanović nam je rekao za konkurs, pa smo se dogovorili da kroz strip obradimo zadatu temu „Ono što te čini srećnim!“

Učitelj stalno ističe da naši stripovi moraju imati jaku poruku, tako da se iz njih može nešto važno saznati i naučiti.

Mnogo mi je drago što sam u veoma jakoj konkurenciji uspela da osvojim prvo mesto - kaže Sofija za Vranje News.

Naš portal podseća da je ova talentovana učenica pre mesec dana u Vojvodini već osvojila jedno međunarodno prvo mesto na konkursu "Bogatstvo različitosti".

Sofijin učitelj Miomir MiDej Dejanović kaže da je strip njegova velika ljubav, te da je, kada je postao učitelj u OŠ Svetozar Marković, razmišljao o tome da tu ljubav prenese na učenike.

- Rezultati koje deca postižu dokazuju da sam potpuno uspeo.

Moji učenici su dosad osvojili šest prvih mesta na nivou republike, dva prva mesta na međunarodnom nivou i šest zahvalnica na Balkanskoj smotri mladih strip-autora, gde izlažu autori iz celog sveta.

Zašto da budem skroman, moji učenici i ja dajemo ogroman doprinos uspesima i promociji vranjske OŠ Svetozar Marković - ponosno ističe Sofijin učitelj i mentor Miomir MiDej Dejanović.

BUDI je međunarodni festival posvećen dečjem stvaralaštvu i stvaralaštvu za decu.

Glavni cilјevi BUDI-ja su približavanje umetnosti i kulture deci, prevazilaženje barijera staromodnih institucija, ohrabrivanje kreativnosti kod najmlađih, promocija i razvoj talenata kod dece u različitim oblastima kreativnosti, povezivanje i upoznavanje dece s drugim kulturama, kao i podrška inkluziji marginalizovanih grupa dece.

Radovi su ove godine pristigli iz zemlje i regiona, ali i iz inostranstva (Švajcarska, Izrael, Mađarska, Bugarska, Nemačka, Rumunija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Republika Srpska, BiH...)

Veliki 8. BUDI festival traje od 15. maja do 15. juna i nudi preko 70 različitih zanimljivih programa za koje je ulaz besplatan.

Dodela nagrada najboljima biće upriličena 7. juna u Pančevu.

Tekstovi u sklopu projekta "Snimaj, piši, talenat promoviši" sufinansirani su sredstvima iz budžeta Grada Vranja. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove lokalne samouprave Vranja.

Najnovije vesti