Đaci Pete škole među najbrojnijima na Balkanskoj smotri strip autora FOTO

Učenici 4/4 vranjske OŠ Svetozar Marković - Pavle Branković, Emilija Veljković, Nevena Dinov, Ivona Janjić, Jana Stanojković, Aleksandar Jovanović, Nikolija Ristić i Sofija Tasić - izložili su svoje radove na 21. Balkanskoj smotri mladih strip-autora, održanoj od 28. do 30. juna u Leskovcu.

Svi navedeni učenici su za učešće dobili zahvalnice.

Zahvalnicu za razvoj i popularizaciju balkanskog stripa, treću godinu zaredom, dobio je i njihov mentor, učitelj Miomir MiDej Dejanović.

Objavljen je podatak da je ove godine oboren svetski rekord po broju učesnika na konkursu koji su raspisali Leskovačka škola stripa "Nikola Mitrović Kokan" i Leskovački kulturni centar - 3.017 izlagača iz 67 zemalja sa svih kontinenata poslalo je svoje radove za ovaj festival stripa.

U okviru 21. Balkanske smotre mladih strip-autora, posetioci su imali priliku da prisustvuju tribinama, otvaranju izložbi, javnim časovima crtanja, intervjuima, promocijama strip-časopisa, knjiga o stripu, dodelama nagrada, projekcijama dokumentarnih filmova i drugim događanjima vezanim za temu stripa.

- Imao sam zadovoljstvo da kao predavač posetiocima ove Smotre govorim o nekim svojim iskustvima sa stripom na tribini pod nazivom "Rad sa mladima na polju stripa, karikature i ilustracije", jer i ja godinama crtam stripove i koristim ih kao nastavna sredstva u radu sa učenicima.

Stripovi mojih đaka su osvojili brojna prva mesta na republičkim i međunarodnim konkursima.

Prošle godine je šestoro mojih učenika dobilo zahvalnice za učešće na 20. Balkanskoj smotri, a sada zahvalnice idu u ruke njih osmoro.

To znači da smo u međuvremenu napredovali i da se stalno povećava broj dece zainteresovane za strip stvaralaštvo - izjavio je Dejanović za Vranje News.

Na Smotri su mogli da izlažu i stariji crtači s ciljem da budu uzor i podrška mlađima.

U velikoj galeriji Leskovačkog kulturnog centra izložen je i Dejanovićev strip "Brkovi", koji je uradio prema priči Duška Radovića.

Takođe, njegovi učenici i on su upisani u Katalog 21. Balkanske smotre stripa, gde su pobrojani učesnici iz celog sveta.

- Predstaviti svoj rad, rad svojih učenika, školu Svetozar Marković i grad Vranje na ovakvom dešavanju međunarodnih razmera je značajan uspeh - potencira u izjavi za Vranje News učitelj Miomir MiDej Dejanović.

Najnovije vesti