Sto dana novog rukovodstva ZC: Pacijent je uvek u pravu, zaposleni pod lupom

Problem neugovorenih radnika u Zdravstvenom centru (ZC) Vranje je gotovo rešen, saopštila je direktorka ove ustanove Ljiljana Antić, na proširenom kolegijumu povodom sto dana od njenog postavljenja na direktorsko mesto.

- Ostao je samo jedan neugovoreni radnik.

Što se tiče druge važne stvari za naš centar, izgradnje Hirurškog bloka, mogu da kažem da sva potrebna oprema treba da bude dopremljena do kraja novembra - rekla je Antićeva.

Naročitu pažnju je u svom obraćanju posvetila pažnji zaposlenih prema pacijentu.

Antićeva je podsetila na pravila važećeg Kodeksa ponašanja zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, Zakona o pravima pacijenata, pravilima o ponašanju zaposlenih u postupku pružanja zdravstvene zaštite, Pravilnika o načinu i postupanju pacijenata prilikom ostvarivanja zdravstvene zaštite kao i o jednakoj dostupnosti zdravstvene zaštite za sve.

- Zaštita podataka o ličnosti, gde spadaju i informacije o zdravstvenom stanju pacijenata, su posebno osetljiv deo postupanja, gde treba da se radi kao i u dosadašnjoj pozitivnoj praksi, uz apsolutnu zaštitu podataka i uz povećanu pažnju.

Ono što treba da se istakne i što zaposleni u Zdravstvenom centru Vranje treba da znaju je da je u odnosu prema pacijentima pacijent uvek u pravu.

Imperativ za sve zaposlene je poboljšanje odnosa prema pacijentu, kao i poboljšanje međuljudskih odnosa među zaposlenima u korist svih građana koji ostvaruju zdravstvenu zaštitu u našoj zdravstvenoj ustanovi - rekla je Antićeva.

Rukovodstvo ZC Vranje je uz saglasnost svih predstavnika proširenog kolegijuma utvrdilo dinamiku održavanja ovakvih sastanaka na jedanput mesečno u zadnjoj nedelji svakog meseca.

- Vanredni pojedinačni i zajednički sastanci biće organizovani po potrebi - čulo se na sastanku.

NOVA PRAVILA: Nulta tolerancija prema konzumiranju alkohola

Pojašnjene su odredbe novousvojenog Pravilnika o pravima, obavezama i odgovornostima zaposlenih u ZC Vranje koji su pod dejstvom alkohola ili drugih opojnih sredstava. Kako je saopšteno, ZC Vranje uvodi test provere alkoholisanosti zaposlenih, uz poštovanje regulative koju nalaže nadležna Agencija.

Formirana je tim povodom komisija iz redova zaposlenih. Test će biti rađen dva puta u razmaku u pola sata po potrebi.

Aparat će imati redovno baždarenje, u skladu sa propisima.

Predstavljen je Kućni red ZC kojim je, pored ostalog, regulisana upotreba fotoaparata i mobilnih telefona u svrhe nedozvoljenog fotografisanja i snimanja u prostorijama ustanove.

Kućnim redom biće regulisano nedozvoljeno parkiranje i zadržavanje automobila unutar ZC, na taj način što će zaposlenima biti izdate nalepnice.

- Na prostoru kod ulaza u Službu za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja, prostor mora biti slobodan za prilaz isključivo za sanitetska vozila.

Zadržavanja i parkiranje privatnih automobila u ovom delu nije dozvoljeno.

Takođe je angažovana i JKP Parking servis, koja će svojim vozilom tipa "pauk" odnositi sva nepropisno i bez dozvole parkirana vozila u krugu ustanove - poručuju iz ZC Vranje.

Najnovije vesti