Milenković: Završeno 80 odsto radova na Hirurškom bloku (FOTO, VIDEO)

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković obišao je u sredu gradilište Hirurškog bloka u Vranju, gde su u toku radovi u enterijeru vredni 2,8 miliona evra, prema programu i ugovoru sa EU Progresom.

Sa aktuelnim trenutkom i dinamikom radova upoznao ga je direktor Zdravstvenog centra Dragan Veličković, a obilasku su mogli da prisustvuju i svi lokalni novinari.

Direktor ZC Veličković rekao je da će ovaj objekat za petnaestak dana izgledati mnogo bolje i već dobiti konkretnije obrise izgleda budućeg Hirurškog bloka.

- Sve ide isplaniranom dinamikom, obaveze koje je preuzela lokalna samouprava su pri kraju, a to je parterno uređenje i potporni zid, hidrantna mreža i atmosferska i fekalna kanalizacija.

Vrednost tih radova je 300.000 evra, prema tripartitnom ugovoru sa Ministarstvom zdravlja i EU progresom.

Na kraju dolaze završni asfaltni sloj i javna rasveta - kazao je Milenković.

Predstavnici nadzornog organa, dodao Milenković, preneli su mu da je oko 80 odsto radova završeno.

- Nabavlja se već i instalira oprema. Mogli smo videti mašinski deo, centralni kiseonik, centralnu klimatizaciju i ja sam prezadovoljan kako idu radovi.

Kao i činjenicom da će naši pacijenti imati najbolje uslove za lečenje, a lekari odlične uslove za rad.

Očekujem da do kraja godine Hirurški blok bude kompletno završen - rekao je Milenković i dodao da će uskoro početi rekonstrukcija starog paviljonskog dela bolnice, koji bi za oko godinu dana trebalo da bude povezan sa novim Hirurškim blokom.

Direktor ZC Veličković rekao je da će novi Hirurški blok imati oko 90 postelja.

- Produženje roka za dva meseca zatraženo je od izvođača, jer je jula, kada su ušli u zgradu koja je bila konzervirana desetak godina, bilo dosta posla za obaviti.

Dva, tri meseca radilo se na pripremama za nastavak radova i onda je od oktobra do sada, za sedam, osam meseci, ogroman posao završen.

Opremu za osam operacionih sala i intenzivnu negu u vrednosti 1,2 miliona evra sa PDV-om obezbediće Ministarstvo zdravlja.

Nadamo se da će to pratiti dinamiku završetka radova - kazao je Veličković.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković izjavio je nedavno da najvećim uspehom aktuelne gradske vlasti smatra nastavak izgradnje i skori završetak izgradnje Hirurškog bloka, kao i početak procesa izrade projektno-tehničke dokumentacije kao uvod u rekonstrukciju starog, paviljonskog tipa vranjske bolnice.

- Veliki je uspeh što smo uspeli da preko EU Progresa obezbedimo 50.000 evra za projektno tehničku dokumentaciju i izdavanje građevinske dozvole, a obezbeđena su i sredstva za rekonstrukciju starog dela bolnice preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Građevinska realizacija projekta regionalne bolnice pod jednim krovom započeta je 2006. godine i trebala je trajati najkasnije do 2013. godine.

Projekat Svetske banke i Vlade Srbije otpočet je početkom 2000-ih u četiri grada (pored Vranja tu su bili Valjevo, Kraljevo i Zrenjanin), a idejni projekti za Vranje dovršeni su 2004.

Saopšteno je u startu da je za kompletan završetak zgrade na šest etaža i više od 5.000 kvadrata neophodno obezbediti oko 8 miliona evra.

Zgrada je još za vakta direktora Miroljuba Stankovića stavljena pod krov.

Tokom mandata Uroša Trajkovića odrađen je jedan deo unutrašnjih radova i tu se stalo jer je republika „zavrnula slavine“.

Upozoreno je odmah na opasnost od propadanja, zastarevanja i isticanja garantnog roka za već nabavljenu medicinsku opremu vrednu oko pola miliona evra, te neraspakovanog informacionog sistema od 300.000 evra.

U julu prošle godine iz lokalne samouprave najavlje je dovršetak izgradnje Hirurškog bloka, te da će se radovi realizovati kroz „tripartitni ugovor", sklopljen 2015. godine između grada, Ministarstva zdravlja kao investitora i „EU Progresa“ kako bi „bolnica pod jednim krovom“, koja se gradi od 2006. godine, konačno bila završena tokom 2018.

U tenderskom postupku, koji je sprovelo Ministarstvo finansija, odnosno Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU), izabran je izvođač radova, Građevinsko preduzeće Credo“ iz Vranja.

U ovoj zgradi buće smeštene operacione sale za odeljenje porodilišta, ortopediju, ORL, očno, urologiju, kao i hirurška sala. U novu zgradu preseliće se i službe laparoskopije, urgentne medicine, anesteziologije, patologija sa obdukcionom salom, intenzivna i poluintenzivna nega. Projektom „Bolnica pod jednim krovom“ predviđena je funkcionalna povezanost u jednu celinu nove sa nekoliko postojećih zgrada stare Opšte bolnice.

Najnovije vesti