Finansijska blokada Zdravstvenog centra premašila 2,5 miliona evra

Finansijska blokada Zdravstvenog centra Vranje premašila je 2,5 miliona evra i prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), u sredu 3. oktobra oko podneva, ona u dinarima iznosi 303 miliona.

Samo u ovoj godini, za devet meseci, finansijska blokada računa ZC Vranje uvećana je za oko 105 miliona dinara, ili blizu 900.000 evra, sve po osnovu izvršnih rešenja poverilaca koja imaju potraživanja prema vranjskom zdravstvu.

Poređenja radi, dugovanje ZC je u celoj 2017. godini naraslo za oko 145 miliona dinara.

Baza podataka Jedinstvenog registra računa Narodne banke Srbije (NBS) pokazuje da blokada računa ZC Vranje neprekidno traje čak 875 dana, tačnije od 11. maja 2016. godine.

Za ZC Vranje, prema podacima istog izvora, samo u poslednje dve godine u bazi NBS registrovano je preko 900 rešenja poverilaca, od koji je dobar deo neizvršen.

Među poveriocima su najčešće zaposleni i bivši zaposleni za koje novac potražuju privatni izvršitelji, ali su na spisku poverilaca u protekle dve godine i sudovi, Poreska uprava, obaveze po osnovu PDV-a i sl.

Zdravstveni centar Vranje mesečno prihoduje maksimalno 3 miliona dinara što znači da bi dugovanja, pod uslovom da ništa ne potroše, mogli da izmire za 101 mesec ili za oko osam i po godina.

I to samo po osnovu izvršnih rešenja registorvanih u bazi Jedinstvenog registra NBS, dok ukupna dugovanja ZC prema dobavljačima, fondovima u drugim poveriocima premašuju 1,1 milijardu dinara.

Najnovije vesti