ZC Vranje: Pacijent izvršio samoubistvo, postupamo po procedurama

U vezi "sa slučajem samoubistva pacijenta u Zdravstvenom centru (ZC) u Vranju postupa se u skladu sa propisanim procedurama za takve slučajeve", kaže se u saopštenju ove ustanove povodom smrti pacijenta koji je u petak uveče oko 22 sata pao sa trećeg sprata Internog odeljenje bolnice.

- Komisija za unutrašnji stručni nadzor obaviće potrebne analize i izveštaj dostaviti Ministarstvu zdravlja i svim nadležnim organima i instuticajama, kako to zakon nalaže.

Rukovodstvo Zdravstvenog centra Vranje, lekari i dežurno osoblje koje je učestvovalo u lečenju i zbrinjavanju preminulog pacijenta izražavaju iskreno saučešće porodici - navodi se u saopštenju u kome se detaljno opisuje kako je pacijent, koji je preminuo nakon skoka sa Internog odeljenja, "medicinski opserviran".

- Pacijent starosti 60 godina iz mesta Ravni Del primljen je na Interno odeljenje Bolnice Vranje 20. septembra sa povredom na nozi.

Zbog poremećaja u krvnoj slici, zadržan je na odeljenju.

U toku dana je prebačen na Hirurgiju zbog previjanja rane zadobijene povredom, gde je dobio epileptični napad, pao i povredio se u predelu glave.

Organizovan je konzilijarni pregled lekara interniste, neurologa i psihijatra.

Pacijentu je prepisana odgovarajuća terapija, nakon čega je on zaspao.

Pacijent je potom bio vidno uznemiren konfuzan i u jednom trenutku je pobegao iz bolnice - navodi se u saopštenju.

Dežurno medicinsko osoblje je obavestilo službenike policije i on je u pratnji policajaca vraćen na odeljenje, dodaje se.

- Medicinsko osoblje je u više navrata tog dana pozivalo rodbinu pacijenta kako bi ih obavestili o njegovom zdravstvenom stanju.

Tokom popodneva nastavio je sa istim uznemiravajućim ponašanjem, zbog čega je dežurni lekar pozvao psihijatra.

Psihijatar je obavio razgovor, pregledao pacijenta, propisao terapiju koju je pacijent primio i on se smirio.

Nakon posete psihijatra, u 21 sat, pacijent je krenuo da namešta krevet i priprema se za spavanje u prisustvu dežurnog medicinskog osoblja i lekara sa Internog odeljenja.

Dok je dežurni lekar u prostoriji preko puta obavljao hitan prijem pacijentkinje sa srčanim tegobama, pacijent je skočio kroz prozor bolesničke sobe na trećem spratu Internog odeljenja, o čemu su dežurnog lekara obavestili drugi pacijenti.

Pacijent je pao je na krov barake ispod prozora i u tom trenutku je bio živ.

Dežurni lekar sa ekipom je odmah sišao do pacijenta, obaveštena je Hitna medicinska pomoć i policija, čije su se dežurne službe takođe rekordno, za par minuta našle na licu mesta.

Nakon pada zadobio je višestruke povrede, politraume i povrede glave.

Pacijentu je ukazana potrebna hitna lekarska pomoć, uz anesteziološku ekipu urađena je rendgen dijagnostika.

U toku dijagnostike gde su konstatovane teške, životno ugrožavajuće povrede grudnog koša, glave i trbuha sa komplikacijama, pacijent je prestao da diše.

Intubiran je i primenjene su sve mere urgentne kardiopulmonalne reanimacije.

I pored svih zakonom prospisanih i preduzetih medicinskih mera, pacijent je, nažalost, preminuo u 23.15 časova.

Nadležni organi su obavili uviđaj.

Nije naložena obdukcija zbog nepostojanja sumnjivih okolnosti i mrtvozornik je napisao umrlicu - kaže se u saopštenju ZC Vranje.

Najnovije vesti