Revizija LAP-a: Javnost ključan faktor u suzbijanju korupcije (FOTO, VIDEO)

U Srbiji se decenijama vodi borba protiv korupcije, ali su rezultati nezadovoljavajući.

Ono što je evidentno jeste da su građani nedovoljno informisani o nadležnostima republičkih i lokalnih organa.

Ovo je prilika da se završi posao koji nije uzaludan, i da se kroz primenu antikorupcijskih mera dođe do konkretnih rezultata - istakao je programski direktor Transparetnosti Srbije Nemanja Nenadić u utorak na konferenciji za medije u Vranju.

Na nivou Srbije usvojen je Lokalni antikorupcijski plan (LAP) Agencije za borbu protiv korupcije, ali lokalne samouprave mogu ići korak dalje.

U Vranju, gde je ranije sproveden proces formiranja antikorupcijskih dokumenata i struktura, pa onda u poslednjem momentu stopiran, mnoge stvari kreću ispočetka, poput formiranja Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF).

- Vrlo su važni ovi planovi, kao i formiranje tima (LAF-a) koji će pratiti implementaciju - rekao je Nenadić.

Direktorka USAID Projekta za odgovornu vlast Džeklin Vilijams Bridžers naglasila je da se kroz realizaciju ovog programa daje podrška Vladi Republike Srbije, ali i lokalnim samoupravama u borbi protiv korupcije i poboljšanju i promovisanju dobre uprave.

- Korupcija je jedan od ključnih problema Srbije, o čemu svedoče i rezultati istraživanja koje smo sproveli u saradnji sa CESID-om.

Čak 57 odsto građana smatra da je korupcija jako izražena, a samo jedan od 20 ispitanika zna da postoje antikorupcijske mere.

S toga je suzbijanje korupcije od ključne važnosti za privredni razvoj Srbije i ulazak u Evropsku uniju.

Grad Vranje je jedan od naših ključnih partnera, koji pokazuje punu posvećenost i odgovornost u realizaciji projekata.

Vranje je pionir u ovoj oblasti, jer je još 2015. godine izradio Lokalni antikorupcijski plan, i to mnogo pre nego što je to postala zakonska obaveza - naglasila je ona.

Govorila je i o neophodnosti učešća javnosti, koja je ključni faktor u suzbijanju korupcije.

Na konferenciji za medije je predstavljena saradnja Grada Vranja, USIAD Projekta za odgovornu vlast i organizacije Transparentnost Srbija na reviziji i finalizaciji Lokalnog antikorupcijskog plana, kao i na formiranju nezavisnog tela nadležnog za praćenje sprovođenja ovog dokumenta.

Zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić podsetio je prisutne na aktivnosti koje je lokalna samouprava preduzela u prethodnom periodu.

On je izrazio zadovoljstvo što će Grad Vranje za partnere u realizaciji ovog značajnog projekta imati USAID i organizaciju Transparentnost Srbija.

Antić je uputio poziv zainteresovanim udruženjima i građanima da se uključe u ceo proces, koji će rezultirati boljom, odgovornijom i transparentnijom vlašću, što je i prioritet lokalne samouprave.

DINAMIKA AKTIVNOSTI

Do 22. januara otvoren je poziv za članove tima koji će raditi na reviziji Lokalnog antikorupcijskog plana, nakon čega će biti upućen Skupštini grada Vranja na razmatranje.

Uslediće potom formiranje komisije za izbor članova LAF-a, i prema očekivanju ceo proces biće okončan na proleće.

Nenadić je govorio o Vranju kao primeru dobre prakse kada je reč o primeni Etičkog kodeska ponašanja funkcionera lokalne vlasti i transparentnosti u radu.

Komentari

Pa sta bi sa predjasnjim lafom..sakupljasmo dokumentaciju..placasmo po sudovima da nismo krivicno osudjivani..razgovor...kad ono sve namesteno....kako vas bre nije sramota...

Najnovije vesti