BIRODI: Od Vranja očekujemo antikorupcijski dijalog i nastavak procesa formiranja LAF-a

Tokom procesa izbora Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) u Vranju, izneti su navodi o kršenju zakona od strane učesnika u procesu, a da za ništa od navedenog nisu podnete krivične prijave, na šta one koji iznose takve tvrdnje obavezuje zakon, izjavio je za Vranje News Zoran Gavrilović, koji je bio deo tima Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) za praćenje tog procesa u Vranju.

- BIRODI je spremio svoj izveštaj o procesu formiranja LAF-a u Vranju i očekuje od Grada Vranja da organizuje antikorupcijski dijalog, što je mera iz Lokalnog plana za borbu protiv korupcije (LAP).

Tu bi svi zainteresovani učesnici izneli svoje viđenje i stavove o procesu izbora LAF-a, nakon čega bi se pristupilo nastavku tog procesa – rekao je Gavrilović u izjavi za Vranje News.

BIRODI je, kako 2012. godine, tako i prošle godine poslao svoje predstavnike u Vranje, sa namerom da podeli svoja znanja i praksu, bez zakonske mogućnosti i želje da bude kreator procesa, naglašava Gavrilović.

- Jer, na taj način bi se obesmislilo donošenje Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP), koji treba da bude odraz spremnosti čitavog grada, ne samo lokalne samouprave, da definiše sadržaje borbe protiv korupcije, uključujući i odluku da li će da donese lokalni antikorupcijski plan.

Slažemo se da javnost Vranja treba da sazna šta se dešava sa procesom izbora LAF-a i to pitanje treba da se uputi Gradu, Komisiji i nezadovoljnim kandidatima, kako bi se videlo šta su svi oni uradili iz domena svojih nadležnosti, odnosno prava - precizorao je Gavrilović.

On je naglasio da je BIRODI i dalje spreman da svakom gradu, pa i Vranju pomogne na isti način kako je to urađeno u Somboru, gde je LAF, naglašavaju iz ove organizacije, „izabran u transparentnoj proceduri“.

- Članovi LAF-a su u Skupštini izabrani jednoglasno, na način da su za njegov sastav glasali i vlast i opozicija.

Takođe, stojimo na raspolaganju svim kandidatima koji žele da vode sudske postupke u slučajevima kada je prekršena procedura izbora članova LAF, kao što to radimo u Požarevcu, gde se nadamo pozitivnom ishodu.

Nažalost, u Vranju niti je izabran LAF, niti imamo žalbene postupke na izbor članova LAF-a, a to su sve mogućnosti koje pruža Zakon o upravnom postupku – poručuju iz BIRODI-ja.

Na konačnoj rang listi komisije za izbor vranjskog LAF-a bili su diplomirani pravnici Đurđica Đorđević i Igor Nikolić, diplomirana ekonomistkinja Tatjana Pavlović, učiteljica Vesna Milenković i diplomirani inženjer menadžmenta Milan Antić.

Đurđica Đorđević kasnije je avanzovala u javnog pravobranioca Grada Vranja i od tada se u vezi sa formiranjem LAF-a u Vranju ništa nije dešavalo, iako je o prvobitnom predlogu trebalo da se izjašnjava gradski parlament.

Iz vlasti je tada saopšteno da će ceo postupak izbora članova za LAF-a „morati da se ponovi“, jer je jedna kandidatkinja sa konačne rang liste „odustala“ od potencijalnog članstva u tom telu.

LAF-ovi bi trebalo da budu lokalna nezavisna tela za borbu protiv korupcije.

Njihovo osnivanje predviđeno je Akcionim planom za Poglavlje 23 u pregovorima sa Evropskom unijom.

Najnovije vesti