Antić: LAF ispočetka

Grada Vranje potpisao je memorandum sa USAID-om, koji će u okviru Projekta za odgovornu vlast pružiti tehničku podršku gradu u formiranju Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF), izjavio je za Vranje News zamenik gradonačelnika Nenad Antić.

- Cilj nam je unapređenje transparentnosti rada lokalne samouprave i unapređenje učešća javnosti u budžetskom procesu i praćenju javne potrošnje.

LAF je nezavisno stručno telo od integriteta, koje bi se staralo o nadzoru nad našim radom i svim društveno-političkim procesima u gradu.

Sada kada smo potpisali memorandum sa USAID-om, definitivno krećemo u novi proces formiranja LAF-a - kazao je Antić.

Da li, zapitaće se javnost, jer je prvi pokušaj formiranja ovog antikorupcijskog tela na lokalu propao prošle godine.

- Prošle godine proces formiranja LAF-a je bio skoro okončan, ali na samom kraju jedan od tri odabrana kandidata je odustao i zbog toga LAF nije mogao da funkcioniše.

Sa samo dva kandidata nemoguće je imati kvorum za rad - objašnjava za Vranje News zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić.

On dodaje da će proces formiranja antikoruptivnog tela, kao i prošle godine, pratiti Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja.

- Sada će nam se priključiti i Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije.

Nadam se da ćemo ovog puta konačno završiti posao do kraja - navodi Antić.

LAF je, kako ističe Antić, jedan od mehanizama borbe protiv korupcije na lokalnom nivou.

- Suština je u transparentnosti, da sve bude dostupno javnosti jer u tom slučaju postoje manje šanse za korupciju.

Jačanje integriteta pojedinaca, organa, društva, to je suština borbe protiv korupcije - navodi Antić.

Grad Vranje je u grupi od sedam lokalnih samouprava u USAID-ovom Projektu za odgovornu vlast, pored Šapca, Sombora, Vrnjačke Banje, Raške, Sjenice i Dimitrovgrada.

Predstavnik Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović poslednji put je tokom prošlog leta izjavio za Vranje News da su kod prethodnog procesa izbora Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) u Vranju "izneti navodi o kršenju zakona" od strane učesnika u procesu, a da "za ništa od navedenog nisu podnete krivične prijave", na šta one koji iznose takve tvrdnje "obavezuje zakon".

- BIRODI je spremio svoj izveštaj o procesu formiranja LAF-a u Vranju i očekuje od Grada Vranja da organizuje antikorupcijski dijalog, što je mera iz Lokalnog plana za borbu protiv korupcije (LAP).

Tu bi svi zainteresovani učesnici izneli svoje viđenje i stavove o procesu izbora LAF-a, nakon čega bi se pristupilo nastavku tog procesa – rekao je tada Gavrilović u izjavi za Vranje News.

U prethodnom ciklusu, na konačnoj rang listi komisije za izbor vranjskog LAF-a bili su diplomirani pravnici Đurđica Đorđević i Igor Nikolić, diplomirana ekonomistkinja Tatjana Pavlović, učiteljica Vesna Milenković i diplomirani inženjer menadžmenta Milan Antić.

Đurđica Đorđević kasnije je avanzovala u javnog pravobranioca Grada Vranja i od tada se u vezi sa formiranjem LAF-a u Vranju ništa nije dešavalo, iako je o prvobitnom predlogu trebalo da se izjašnjava gradski parlament.

Iz vlasti je tada saopšteno da će ceo postupak izbora članova za LAF-a „morati da se ponovi“, jer je jedna kandidatkinja sa konačne rang liste „odustala“ od potencijalnog članstva u tom telu.

LAF-ovi bi trebalo da budu lokalna nezavisna tela za borbu protiv korupcije.

Njihovo osnivanje predviđeno je Akcionim planom za Poglavlje 23 u pregovorima sa Evropskom unijom.

Najnovije vesti