Proslava jubileja Prohora Pčinjskog ipak naredne godine

Vranje - Iako je krajem maja kao novi termin za proslavu jubileja devet i po vekova Manastira Prohor Pčinjski određen 6. septembar, došlo je do novog odlaganja iz razloga sveukupne epidemiološke situacije u Srbiji, odlučio je Organizacioni odbor za obeležavanje ovog značajnog jubileja.

Kako saznaje Vranje News ovo odlaganje prihvaćeno je jednoglasno, a novi termin trebalo bi da bude određen naknadno i zavisiće od razvoja prilika u vezi sa koronavirusom.

Obeležavanje jubileja sledeće godine poklopiće se sa još jednim značajnim jubilejom, 700-godišnjicom obnove manastira od strane Svetog kralja Milutina, drugog manastirskog ktitora.

Centralnoj proslavi, koja je prvobitno bila zakazana za maj ove godine, trebalo je da prisustvuju predsednik države Aleksandar Vučić (prihvatio da bude generalni pokrovitelj jubileja), a bilo je planirano i održavanje Svetog arhijerejskog Sabora SPC, uz prisustvo svih arhijereja.

Sve centralne aktivnosti odložene su zbog pandemije, ali se očekuje da naredne godine sastav zvanica bude istovetan.

Prve aktivnosti povodom jubilarne godišnjice manastira počele su 1. novembra prošle godine kada je održan sastanak Organizacionog odbora za obeležavanje jubileja.

Usledila je realizacija dela planiranih programa.

Izložba "Duhovno i kulturno blago Manastira Svetog Prohora Pčinjskog" otvorena je u više gradova.

Osveštana je u maju crkvica-brvnara Svetog Prohora, te presto u oltaru u koji je smešten deo moštiju svetitelja Prepodobnog Justina, velikomučenice Marine, ispovednika igumana Vladimira, te mošti učenika vitlejemskih, mučenika savajskih, surduličkih i jasenovačkih.

U junu je položen kamen temeljac za izgradnju crkve Svetog Prohora Pčinjskog u selu Zlatokop kod Vranja.

U toku je priprema naučne konferencije "Prepodobni Prohor Pčinjski, 950 godina u srpskom narodu" koja je planirana za kraj septembra.

Njeni učesnici pokušaće da na naučni način osvetle monaški život i značaj koji je manastir imao za očuvanje srpskog identiteta na ovim prostorima.

Sa nje je planirano i izdavanje zbornika.

Priprema se i monaški simpozijum sa temom "Monaštvo kroz vekove" za manastirsku slavu krajem oktobra.

Značajna je i izdavačka delatnost eparhije povodom jubileja.

Izdata je, između ostalog, monografija "Sveti Prohor Pčinjski i njegov manastir", autora dr Jovana Hadži-Vasiljevića, u izdanju Književne zajednice (KZ) Borisav Stanković u Vranju.

Reč je o fototipskom izdanju.

Povodom jubileja priprema se izrada markica i koverti koje će izrađivati Pošta Srbije.

Najnovije vesti