Pogledajte program obeležavanja devet i po vekova Prohora Pčinjskog

Program obeležavanja jubileja - 950. godišnjice Manastira Sveti Prohor Pčinjski - počeće otvaranjem zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) u četvrtak 14. maja ove godine.

Tada će u manastirskoj crkvi od 9 časova biti održana Sveta arhijerejska liturgija sa Prizivom Svetog Duha.

Sabor će u manastiru zasedati tri dana, a centralna proslava jubileja planirana je za nedelju 17. maj kada će biti održana sveta Saborna arhijerejska liturgija.

Od 8.30 časova u Manastiru Prohor Pčinjski služiće je patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima SPC.

Na proslavi će biti čitane Žitije Svetog Prohora Pčinjskog od Prepodobnog Justina Ćelijskog i Vranjskog, a besedu će održati akademik dr Slavenko Terzić.

Nakon toga uslediće kulturno umetnički program sa izvođačima iz Srbije i regiona.

U istom mesecu je još planirano "Osvećenje isposnice Prepodobnog Prohora Pčinjskog" 2. maja.

Obeležavanje jubileja manastira neće biti ograničeno samo na maj.

Naime, neke aktivnosti su već počele.

Na primer, izložbu "Duhovno i kulturno blago Manastira Svetog Prohora Pčinjskog" su u sklopu Svetosavske nedelje u januaru videli Vranjanci, a potom februara i Bujanovčani.

U martu odnosno aprilu izložbu će videti Surduličani i Hančani, potom će u maju biti u Manastiru Prohor Pčinjski, u junu u Preševu, a u julu u Trgovištu.

Planirano je da izložbu pogledaju i građani Bosilegrada u septembru i Beograđani u oktobru ove godine.

Takođe, tokom marta će na nivou Srbije biti organizovan nagradni literarni i likovni konkurs sa temom "Prepodobni Prohor Pčinjski - 950 godina u srpskom narodu".

U selu Zlatokop 5. aprila ove godine biće položen kamen temeljac za izgradnju nove crkve posvećene Prepodobnom Prohoru.

Na Justinove blagovesti, 7. aprila, u Vranju će biti održana promocija knjige Jovana Hadživasiljevića "Manastir Svetog Prohora Pčinjskog", u organizaciji eparhije i Književne zajednice Borisav Stanković.

Od 11. do 13. juna u manastiru će biti održan Međunarodni naučni skup "Prepodobni Prohor Pčinjski - 950 godina u srpskom narodu", za koji je radove prijavilo više od 50 istaknutih istraživača iz zemlje i inostranstva.

Za 13. jun u Vranju je planirano obeležavanje 200 godina Hrama Uspenija Presvete Bogorodice u Sobini, sa svečanom akademijom, izložbom kulturnog nasleđa i promocijom monografije o ovom hramu.

U julu će u manastiru u Prohoru Pčinjskom biti održana Letnja škola srpske duhovnosti, istorije i kulture za srpsku decu i omladinu iz dijaspore, dok će tokom jula i avgusta na istom mestu biti održana Međunarodna letnja škola za studente istorije, istorije umetnosti i arheologije sa prostora Balkana pod nazivom "Srednjovekovna Srbija i Balkan".

Međunarodni monaški simpozijum "Prepodobni Prohor Pčunjski" biće održan u manastiru 30. i 31. oktobra ove godine, dok će 1. novembra na istom mestu biti obeležena manastirska slava u okviru koje će biti promovisana knjiga "Analitički inventar arhivskog fonda Manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog 1903-1973".

Potom će 11. i 12. novembra biti obeležena ktitorska slava manastira Sveti Kralj Milutin u sklopu koje će biti priređena projekcija dokumentarno-igranog filma "Manastir Prepodobnog Prohora Pčinjskog".

Za 12. novembar planirano je i Otvaranje riznice manastira sa arehološkim nasleđem, knjigama, ikonama, i bogoslužbenim predmetima, dok će istog dana u Vranju biti održana svečana akademija sa temom "Sveti Kralj Milutin - ktitor i obnovitelj Manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog".

IZDAVAŠTVO

Obeležavanje jubileja tokom čitave godine pratiće bogato izdavaštvo. Eparhija vranjska već je aktivirala elektronsko izdanje "Šematizma Pravoslavne eparhije vranjske". Fototipsko izdanje "Manastir Sv. Oca Prohora Pčinjskog" iz 1924. godine takođe će biti izdato. Tu je i monografija "Manastir Sv. Prohora Pčinjskog" Jovana Hadživasiljevića, fototipsko izdanje iz 1900. goidne. Takođe i monografija "Manastir Sv. Prohora Pčinjskog prof. dr Nenada Makuljevića sa saradnicima (drugo izdanje na srpskom i prvo na engleskom jeziku). Pred čitaocima će se naći i monografija "Manastir Sv. Prohora Pčinjskog" prof. dr Svetlane Smolčić Makuljević (prvo izdanje na srpskom, ruskom i engleskom jeziku). I na kraju biće izdat Zbornik radova sa Međunarodnog naučnog skupa "Prepodobni Prohor Pčinjski - 950 godina u srpskom narodu".

Najnovije vesti