KZ Bora Stanković štampala Hadživasiljevićevu monografiju o Svetom Prohoru

Monografija "Sveti Prohor Pčinjski i njegov manastir", autora dr Jovana Hadži-Vasiljevića, izašla je iz štampe u izdanju Književne zajednice (KZ) Borisav Stanković u Vranju.

Reč je o fototipskom izdanju koje je objavljeno povodom devet i po vekova Manastira Svetog Prohora Pčinjskog i 700 godina od njegove obnove.

Hadži-Vasiljevićeva knjiga prvi put je objavljena 1900. godine u Beogradu, u štampariji Kraljevine Srbije.

Ponovljeno izdanje knjige, u izdanju je Svepravoslavnog društva Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski i Književne zajednice Borisav Stanković objavljeno je ovih dana sa blagoslovom episkopa vranjskog Pahomija, a pod uredništvom arhimandrita mr Metodija Markovića (glavnog i odgovornog urednika), prof. dr Sunčice Denić Mihailović (urednika knjige) i ms Nenada Dejkovića (urednika pripreme za štampu).

Profesorka Denić je u pogovoru knjige napisala da monografija Vranjanca Jovana Hadži-Vasiljevića "predstavlja neprocenjivu vrednost, kako u našoj istoriografiji, tako i u sveukupnom kulturnom i duhovnom životu našeg naroda".

- Napisana je precizno i objektivno, sa velikom odgovornošću i ljubavlju.

Do današnjeg dana ovo je značajan i jedan od najvrednijih izvora za sve potonje pomene o manastiru Svetog Prohora Pčinjskog - navela je Denić.

Ovo fototipsko izdanje monografije rađeno je po potpuno sačuvanom primerku koji se nalazi u Narodnoj biblioteci Srbije, pod br. II 6078.

Na ovom primerku je i posveta Jovana Hadži-Vasiljevića: "Uzvišenom gospodaru Srbije, njegovom veličanstvu Kralju Aleksandru, u znak vernosti i odanosti, 18. decembra, 1900. g u Beogradu, sa potpisom najpokorniji Dr Jovan Hadži-Vasiljević".

Monografija Jovana Hadži-Vasiljevića o Svetom Prohoru, te broširana monografija Manastir Sv. Oca Prohora Pčinjskog od arhimandrita Metodija Ž. Milovanovića iz 1924. godine (objavljenu početkom 2020. godine u izdanju Svepravoslavnog društva Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski) obnavljaju lik i delo jednog od najznačajnijih Svetih otaca Srbije i samog manastira.

Eparhija vranjska, zajedno sa mnogim ustanovama i institucijama u Srbiji kao suorganizatorima, jubilarnu 950-tu godinu Manastira Svetog Prohora Pčinjskog obeležiće mnogim i raznovrsnim sadržajima, ukljućujući i međunarodni naučni skup o manastiru.

Knjiga Sveti Prohor Pčinjski i njegov manastir dr Jovana Hadži-Vasiljevića još jedan je prilog dosadašnjim fototipskim monografijama o Južnoj i Staroj Srbiji i Skoplju i okolini u izdanju Književne zajednice Borisav Stanković koju je priredila Sunčica Denić, uz tehničku opremu Nenada Dejkovića.

Najnovije vesti