Osvećena brvnara-crkvica kod isposnice Prohora Pčinjskog

Čin osvećenja nove crkve-brvnare kod isposnice Prepodobnog Prohora Pčinjskog obavljen je u nedelju, na praznik Svetih Kirila i Metodija.

Osvećenje je obavio episkop vranjski Pahomije, koji je prethodno služio svetu arhijerejsku liturgiju u Manastiru Prohor Pčinjski.

Nova crkvica posvećena je, osim Prohoru, i Svetom Sisoju Velikom.

Episkop Pahomije se besedom obratio prisutnim vernicima i izrazio zahvalnost svima koji su pomogli da se napravi novo molitveno mesto u blizini manastira.

- Vera i ljubav koju su oni imali trebamo i mi da postavimo u životu kao temelj svoga života i ništa nam neće nauditi.

Svi napadi nečastivih, koji oko svih nas obleću kako bi nas skrenuli sa pravog puta biće uzaludni - kazao je episkop prilikom čina osvećenja.

Episkopu Pahomiju su sasluživali arhimandrit Jovan (Radosavljević) i arhimandrit Metodije (Marković), iguman manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog, uz sasluženje sveštenika i đakona Eparhije vranjske i pojanje monahinja manastira Svetog arhiđakona Stefana iz Gornjeg Žapskog i Svetog velikomučenika Pantelejmona iz Lepčinca.

Osvećenju su prisustvovali dr Mileta Radojević, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama sa saradnicima, Nikola Savić, saradnik generalnog sekretara predsednika Republike Srbije, Vladimir Tomčić, direktor Filmskih novosti iz Beograda i Aleksandar Ciganović, predstavnik Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, te vernici iz pčinjskog kraja, Vranja, Bujanovca i Preševa.

ISPOSNICA

U ovoj isposnici starac Prohor je proveo veći deo ovozemaljskog života. Isposnica, a sada crkva-brvnara, nalazi se na planini Kozjak, udaljena oko 3 kilometra od manastira. U njenoj neposrednoj blizini je potok sa koga je vodu pio i sam Prohor.

U nedelju je, takođe, prvi put osveštan presto u oltaru u koji je smešten deo moštiju svetitelja Prepodobnog Justina, velikomučenice Marine, ispovednika igumana Vladimira, te mošti učenika vitlejemskih, mučenika savajskih, surduličkih i jasenovačkih.

Posle osvećenja crkvice održan je sastanak Izvršnog odbora za organizaciju proslave 950 godina Manastira Prohor Pčinjski.

Najnovije vesti