Promovisana monografija Znamenite ličnosti vranjske gimnazije FOTO/VIDEO

Promocijom monografije Znamenite ličnosti vranjske gimnazije u Pozorištu Bora Stanković u Vranju u ponedeljak uveče završene su svečanosti obeležavanje velikog jubileja - 140. godišnjice Gimnazije Bora Stanković.

Na promociji je rečeno da je monografija "satkana od tananih niti prošlosti koje su se splele u celinu oko jedne škole" i da donosi poznate, manje poznate, ali i nepoznate detalje iz života i biografija 171 znamenitog gimnazijalca.

Govoreći o knjizi hroničar Vranja Tomislav Simonović, jedan od autora monografije, kazao je da je na biografijama intenzivno radio u poslednjih pet godina i da je uradio 101 biografiju za ovu publikaciju.

"Sa takvim naučnicima koje je dala naša gimnazija ponosile bi se i svetske gimnazije.

Rado sam prihvatio poziv direktorke gimnazije 2019. da nastavim i intenziviram rad na biografijama za ovu monografiju", rekao je Simonović, pričajući detaljnije o radu na knjizi (pogledajte video klip u nastavku).

Ova publikacija obuhvata detalje iz životopisa poznatih gimnazijalaca Vranja od osnivanja škole 1881. do 2001. godine.

U njoj se nalaze imena i biografije profesora i učenika vranjske gimnazije koji su u različitim razdobljima dali svoj doprinos ne samo razvoju škole, već i vranjskog i srpskog društva na polju nauke, obrazovanja, ekonomije, kulture, sporta itd.

Monografiju su pripremili Suzana Mišić Stanković, direktorka Gimnazije, Mile Đorđević, Budimir Mihajlović, Tomislav Simonović, profesorka srpskog jezika i književnosti Nela Dimitrijević, profesori istorije Nenad Stojiljković i Jasmina Janjić, Igor Nikolić i Miroljub Stojčić.

O istorijatu gimnazije na promociji je govorio profesor istorije u ovoj školi Nenad Stojiljković, a o pojedinim segmentima, naročito o znamenitim lekarima koji su u prošlosti pohađali ovu školu pukovnik u penziji Dragan Mikić, predsednik Zavičajnog udruženja Vranjanaca Žuto cveće koje neguje tradicije Vranja i Vranjanaca u Beogradu.

Zahvalnice za pomoć i podršku u organizovanju svečanosti u godini jubileja i štampanju monografije uručene su direktoru Pozorišta Bora Stanković u Vranju Nenadu Joviću i vlasniku Štamparije Plutos u Vranju Radosavu Rašiću.

Prigodan prateći program pripremili su gimnazijalci i gimnazijski hor.

Štampanje knjige pomogli su Grad Vranje, Ministarstvo prosvete i mnogobrojni prijatelji gimnazije.

Mišić Stanković: Gimnazija formirala identitet društva

Direktorka gimnazije Suzana Mišić Stanković rekla je da je značaj te obrazovne institucije u formiranju identiteta srpskog društva nemerljiv, a da je monografija štivo koje predstavlja "temelj i oslonac za budućnost i nastavak jedne priče".

"Radi se o rukopisu koji afirmiše tradiciju gimnazije u Vranju. I u svest savremenika vraća sećanje na generacije profesore i učenike koji su svojim znanjem i vrlinama obeležili prosvetnu istoriju Srbije", rekla je direktorka Mišić.

Najnovije vesti