Gimnazija obeležila 140 godina: Starost kao privilegija FOTO/VIDEO

Sto četrdeset godina je gimnazije, neko je već rekao "mnogo ste stari", ali ovde je starost privilegija i jesmo privilegovani kroz našu radost vekovima unazad, izjavila je direktorka Suzana Mišić Stanković na svečanoj akademiji povodom velikog jubileja Gimnazije Bora Stanjović u Vranju.

Ona je, govoreći u sali vranjskog pozorišta pred mnogobrojnim gostima, predstavnicima Ministarstva prosvete, političkog, javnog i prosvetnog života Vranja na svečanosti pod nazivom "Velikani govore", potencirala da "znanje uvek svaku bitku dobija".

"Lični primer i posvećenost su najjače karike u obrazovanju i vaspitanju.

Svako od nas ima svoj priziv koji sprovodi pomoću darova koje je dobio.

Vraćajmo se uvek tamo gde mislimo da nekome činimo dobro.

Za generacije koje dolaze i za generacije koje odlaze, za nove susrete, za nove jubileje i za nove ljude koji će naše vreme poštovati i pamtiti", rekla je Mišić Stanković.

Miloš Blagojević, pomoćnik ministra prosvete, pozdravio je prisutne u ime ministra prosvete Branka Ružića.

"Vaša škola je tokom istorije prošla kroz mnoge reforme i brojne izazove, a poslednji je ovaj u vreme pandemije kada smo bili prinuđeni da se prilagođavamo i uspešno i efikasno nasatavimo sa radom i unapređujemo naše polje delovanja.

Zato izražavam zahvalnost svima iz Vranjske gimnazije i svima iz prosvete što su se borili sa svim izazovima i zadacima koji su stavljeni pred vas", rekao je Blagojević.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković istakao je da je jubilej gimnazije prilika da se Vranjanci "podsete početaka srednjoškolskog obrazovanja u Vranju, ali i svih velikana koji su, svako na svoj način, dali doprinos njegovom razvoju".

"Činjenica da je u Vranju samo tri godine nakon oslobođenja od Turaka aktom ministarstva kneževine Srbije osnovana gimnazija govori da su naši preci imali razvijenu svest o neophodnosti opismenjavanja i obrazovanja stanovništva.

Još početkom dvadesetog veka vranjska gimnazija bila je poznata po zvučnim imenima tadašnje intelektualne elite Srbije, koja je službovala u Vranju.

Bili su to profesori Jaša Prodanović, Radoje Domanović, Milivoj Simić, Ljuba Davidović, Ilija Vukićević, Svetislav Simić...

S druge strane najpoznatiji đaci koji su pohađali gimnaziju su Bora Stanković, Đorđe Tasić, Jovan Hadživasiljević, Kosta Todorović, Miodrag Ibrovac", podsetio je MIlenković dodajući da će lokalna samouprava i u narednom periodu "pružati svu neophodnu podršku i pomoć rukovodstvu i zaposlenima gimnazije.

U sklopu svečane aklademije uručene su plakete i zahvalnice zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Dobili su ih Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete (plaketu u njegovo ime primio savetnik u ministarstvu Zoran Kostić, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, zamenica gradonačelnika Zorica Jović.

Kao i publicista i hroničar Vranja Tomislav Simonović, profesorka gimnazije Ljiljana Simonović, advokat Slobodan Nešić, a posthumno je plaketa dodeljena hirurgu Vukašinu Antiću u znak zahvalnosti za značajan doprinos ostvarivanju obrazovnih i naučnih dostignuća (plaketu primila njegova supruga Gorica Antić).

U ime nagrađenih zahvalio se Zoran Kostić, posebni savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U kulturno-umetničkom programu nastupili su učenici gimnazije u Vranju, operski pevač Oliver Njego i vokalni solista Branimir Stošić Kace.

U Galeriji Pozorišta nakon svečane akademije otvorena je izložba pod nazivom "Vranjska gimnazija 1881 - 2021" autora Tomislava Simonovića.

Komentari

Zaboravili ste mnoge veličine.... dr Miodrag Popović, dr Stepanenko, dr Cvetanović, dr Irena Lazić, dr Dejan Popović, dr Kristina Stojanović, dr Ceca hirurg, dr Danijela Velinov pedijatar. Mnogo naučnika je iznedrila ova naša gimnazija, a priznanja dobili stranački ostrašćeni likovi u krajnju ruku anonimusi. Kad prođe vlast odoše i oni na fijaker. Jedini biser je dr Lljilja Simonović.

Najnovije vesti