Parlamentarne i lokalne liste: Ko je gde od lokalnih političara sa juga

Republička izborna komisija (RIK) u četvrtak je najpre proglasila izbornu listu SNS-a "Aleksandar Vučić - za našu decu".

Među poslanicima iz Pčinjskog okruga na njoj je najbolje plasiran Vranjanac Milan Ilić, mladi SNS kadar "odškolovan" na tzv. Akademiji budućih mladih lidera koju je uspostavila ova partija.

Poslanik u poslednjem skupštinskom sazivu Slaviša Bulatović, inače lider vranjskih naprednjaka, nalazi se na 91. mestu liste, a kao predstavnik karićevog Pokreta snaga Srbije (PSS) na 120. poziciji nalazi se Bogoljubov prijatelj Momir Stojilković, koji upravo uspostavlja odbor te partije u Vranju.

Za mesto u republičkoj skupštini konkurisaće i Nevenka Kostadinova, liderka odbora naprednjaka u Bosilegradu (131. pozicija i Nenad Mitrović, prvi naprednjak Bujanovca (163), narodni poslanik u poslednjem sazivu parlamenta, koji je u odnosu na listu iz 2016. nazadovao za trideset mesta.

Nenad Krstić Žuća, predsednika opštine Trgovište, takođe se nalazi na listi i to na 173. mestu.

Tu je i Biljana Gvozden, preduzetnica iz Vladičinog Hana, na 235. mestu.

Na lokalnoj, pak, listi SNS-a gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković predvodi tu listu za lokalne izbore za Skupštinu grada Vranja koji će se, kao i parlamentarni, održati 26. aprila.

SPS i JS predali su izbornu listu za parlamentarne izbore koja nosi naziv Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma".

Iako je prošle sedmice sam sebe najavio kao mogućeg narodnog poslanika, na listi kao kandidata uopšte nema Zorana Antića, šefa vranjskih socijalista.

U vrhu liste, na dvanaestoj poziciji je predsednik SO Surdulica i poslanik iz poslednjeg saziva Novica Tončev.

Lider JS-A u Vranju Dejan Manić je na 42. mestu poslaničke liste.

Kandidatkinja je i socijalistkinja iz Surdulice, predsednica opštine Aleksandra Popović kao 85. na listi.

Nekadašnji direktor JKP Komrad Vranje a sada republički inspektor zaštite životne sredine Dejan Ilić je 99, Milena Marinković 65, a Vesna Petrović, direktorka Turističke organizacije Vranje iz JS-a, 97. na listi.

NA 171. poziciji je Slađan Caka Marinković, ortoped iz Vladičinog Hana na službi u Vranju.

Srđan Dekić, potpredsednik gradske organizacije SPS, biće prvi na izbornoj listi za gradske izbore u Vranju.

U ponedeljak uveče Republička izborna komisija proglasila je listu SRS "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", koja će se nalaziti pod rednim brojem 3.

Okružna liderka radikala iz Vranja Bobana Stanimirović smeštena je na 14. poziciju na listi za republički parlament.

Tefik Rasimović, mašinski tehničar iz Bujanovca, je 78. na listi, elektrotehničar iz Trgovišta Miodrag Popović je 112, studentkinja Pedagoškog fakulteta u Vranju Tamara Živković 142, a inženjer prehrambene tehnologije Nevena Mitić 174. na listi.

Tu su još i mašinski tehničar iz Bujanovca Gordana Tasić na 205, te lekar specijalista anesteziologije i gradski lider SRS u Vranju Slavko Živković na 239. mestu.

LISTA ALBANACA SA JUGA

Izbornu listu koalicije albanskih stranaka iz Bujanovca i Preševa za parlamentarne izbore 26. aprila predvodiće Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac i lider Partije za demokratsko delovanje (PDD). Iz PDD-a je saopšteno da je na sastanku rukovodstva odlučeno da Kamberi bude njihov kandidat za narodnog poslanika kome će, prema koalicionom sporazumu pet albanskih partija, pripasti prvo mesto na izbornoj listi. Kamberijeva kandidatura za narodnog poslanika dolazi nakon što je ranije objavio da se posle dva mandata na čelu Opštine Bujanovac, prvi od 2008. do 2012. godine i drugi od 2016. do danas, više neće kandidovati za predsednika lokalne samouprave. Gotovo je izvesno da će ovom nominacijom Kamberi dobiti i drugi mandat narodnog poslanika, nakon što je predstavljao Albance i u desetom sazivu Skupštine Srbije u periodu od 2014. do 2016. godine. Drugo mesto na listi rezervisano je za kandidata Alternative za promene koju vodi predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi, a treće za Demokratsku partiju Nagipa Arifija. Ove dve stranke još uvek nisu odredile svoje kandidate. Inače, pored Kamberija, PDD će imati još jednog kandidata za narodnog poslanika, Editu Aslani iz Preševa. Koaliciju albanskih partija čine Partija za demokratsko delovanje (PDD), Demokratska partije (DP), Pokret za demokratski progres (PDP), Alternative za promene i Pokret za reforme Demokratske partije Albanaca.

Najnovije vesti