Nagrada za vranjskog učitelja Miomira Dejanovića na Sajmu knjiga u Beogradu

Miomir MiDej Dejanović, učitelj u OŠ Svetozar Marković u Vranju, osvojio je drugo mesto na nagradnom konkursu Inkluzija u savremenom obrazovanju.

Konkurs je raspisala izdavačka kuća Bigz školstvo za sve učitelje i nastavnike koji rade u osnovnim školama na teritoriji Republike Srbije.

Cilj konkursa je bio da se unapredi inkluzivna nastava u Srbiji i da se istaknu primeri dobre prakse.

Organizatori poručuju da je na konkurs pristiglo više stotina priprema i nastavnih materijala za učenike koji nastavu prate po IOP-u, da je stručni žiri ocenio sve radove i da je odabrao najbolje.

Reagujući na nagradu, učitelj Dejanović za Vranje News konstatuje da se "o inkluziji se mnogo priča", ali da je "vrlo malo konkretnih uputstava i materijala za učitelje i nastavnike koji rade sa učenicima po Individualnom obrazovnom planu (IOP-u)".

"Izradio sam stripovni materijal i ponudio jedan od mogućih pristupa u radu sa decom iz osetljivih grupa.

Verujem da ću time, zajedno sa ostalim učesnicima Bigz-ovog konkursa, čiji su radovi odabrani za objavljivanje u zborniku najboljih primera dobre prakse, barem malo doprineti da inkluzija ne bude samo pusta iluzija", navodi Dejanović za Vranje News.

Učitelju Miomiru Dejanoviću su diploma i nagrada u vidu stručne literature i Montesori edukativnih didaktičkih igara, uručeni na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Njegov nagrađeni rad biće objavljen među posebno kreativnim, inovativnim i originalnim radovima u zborniku pod nazivom Najboljih 50 primera dobre prakse.

MiDej svoje aktivnosti beleži na sajtu www.cedejan.com

Profil

Miomir MiDej Dejanović je 27 godina učitelj u vranjskoj OŠ Svetozar Marković. Piše za decu i odrasle, izrađuje kratke obrazovne filmove, crta edukativne stripove i ilustracije i primenjuje ih kao nastavna sredstva u radu sa đacima. Dobitnik je priznanja za razvoj i popularizaciju balkanskog stripa 2017, 2018, 2019, 2020, 2021. i 2022. godine. Proglašen je za jednog od najboljih edukatora Srbije. Od novčanog dela nagrade je štampao zbirku dečjih i svojih edukativnih stripova pod naslovom Da ti nacrtam! Nosilac je priznanja/titule Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije. Njegova bogata radna biografija se nalazi u Leksikonu stvaralaca u obrazovanju koji obeležavaju srpsku prosvetu. Svojom svestranošću i osobenim pristupom nastavi, učitelj Miomir Dejanović je privukao pažnju šire javnosti, pa su o njegovom radu sa učenicima pisali mnogi listovi, a snimljeno je i nekoliko televizijskih priloga za Radio televiziju Srbije. Predstavljen je na zvaničnom sajtu grada Vranja, u kategoriji Najbolje iz Vranja i na sajtu predsednika Republike Srbije, u kategoriji Najbolje iz Srbije. Dobitnik je i specijalnog priznanja Sveti Sava, za inovacije u oblasti obrazovanja. Obrazovno-vaspitni rad učitelja Miomira Dejanovića nedavno je predstavljen u međunarodnom časopisu K12 Digest, koji se fokusira na sektor školskog obrazovanja širom sveta i objavljuje pronicljive i inspirativne priče, ideje, stavove i najbolje primere školske prakse. Učenici učitelja Miomira Dejanovića su osvojili brojna prva mesta na republičkim i međunarodnim nadmetanjima. Recenzent je radne sveske i udžbenika Svet oko nas za prvi razred osnovne škole, koji su akreditovani od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Komentari

Za svaku pohvalu ! Kamo sreće da i ostali učitelji budu kao on a ne da jedva čekaju da otkače decu u školi da bi imali što više vremena da peku rakiju i vrcaju med na placu !

Najnovije vesti