Ekskluzivno: Pištalo na otvaranju Književne kolonije u Vranju PROGRAM

Vladimir Pištalo, jedan od najpopularnijih, najcenjenijih i najčitanijih savremenih srpskih pisaca, biće gost na otvaranju osme Književne kolonije u Vranju, koja će u organizaciji Narodnog univerziteta biti održana od 28. novembra do 8. decembra ove godine, potvrdila je Vranje News-u direktorka Gordana DImitrijević.

U ulozi moderatora razgovor s piscem vodiće Nenad Šaponja, srpski pesnik, esejista, književni kritičar i putopisac, ali i glavni urednik izdavačke kuće Agora, te direktor Kulturnog centra Miloš Crnjanski u Novom Sadu.

Među Pištalova najpoznatija ostvarenja spadaju poetske proze Slikovnica, Manifesti, Čajevi Marsa/Noći, zbirke priča Kraj veka, Vitraž u sećanju, Priče iz celog sveta i romani Milenijum u Beogradu, Venecija, Tesla, portret među maskama, Sunce ovog dana, pismo Andriću.

Roman Tesla, portret među maskama je u Srbiji ostvario nezabeležen uspeh – nakon NIN-ove nagrade, i Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, ušao je u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju, objavljen je sa uspehom u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a u SAD je doživeo tri izdanja.

Pištalov Tesla preveden je na šesnaest svetskih jezika, što ga čini i jednim od najprevođenijih domaćih pisaca.

Pored ovih dela, Pištalo je i autor dve neobične literarno-biografske knjigeAleksandride, bajkovite povesti o životu Aleksandra Makedonskog, i novele Korto Malteze.

U izdanju Agore, 2009. i 2010. godine su objavljena i Odabrana dela ovog pisca.

Pištalo živi u Americi, gde predaje svetsku i američku istoriju na Univerzitetu u Vusteru, Masačusets.

Osim gostovanja Pištala na otvaranju, Narodni univerzitet priprema niz atraktivnih književnih programa u okviru ovogodišnje Književne kolonije.

Prvog decembra gost će biti književnik Dejan Aleksić, koji će u okviru kolonije vranjskoj publici predstaviti roman Petlja.

Aleksić je s ovim romanom postao prvi laureat novoustanovljene Nagrade Narodne biblioteke Srbije Vladan Desnica, za najbolji roman u 2021. godini

Aleksić (1972) je pesnik, dramski pisac i stvaralac književnih dela za decu.

Objavio je deset knjiga pesama, knjigu drama i preko dvadeset knjiga za decu.

Dvostruki je dobitnik nagrada Politikin zabavnik i Neven, a među značajnim priznanjima koja je dobio za književno stvaralaštvo za decu nalaze se i Nagrada Zmajevih dečjih igara, Zlatno Gašino pero, nagrada Radio Beograda, nagrada Sajma knjiga u Beogradu, Nagrada Rade Obrenović, Plavi čuperak, kao i međunarodna Nagrada Mali princ.

Sa njim će u Vranju kao moderatorka razgovarati književna kritičarka Slađana Ilić.

Potom će 2. decembra gost kolonije biti književnik Moma Stefanović, koji će ljubiteljima književnosti predstaviti knjigu (O)ženi koju voliš.

Stefanović je pisac koji se bavi muško – ženskim odnosima, objavljuje misli, zapažanja i aforizme.

Autor knjige (O)ženi koju voliš jednako intrigira i žene i muškarce.

"Osporavan i hvaljen, tvrdokorno svoj u naumu da najpre sebi, a potom i armiji svojih pratilaca ukaže na iskonsku potrebu muškarca da osvaja, čuva i brani ženu.

Od svih i svakog, a ponajviše od nje same i njenih izbora, a to su muškarci koji (još) nisu shvatili da je zadovoljna žena sigurna kuća svakog pravog muškarca", piše u najavi ovog događaja.

Moderatorka razgovora sa ovim piscem u okviru Književne kolonije biće Tatjana Milenković.

Već 5. decembra, u okviru obeležavanja jubileja - 55 godina izdavačke delatnosti Narodnog univerziteta - biti priređena promocija reizdanja Nišna se zvezda do vedro nebo, nedavno preminulog Vranjanca, prof. dr Momčila Zlatanovića, u okviru kojeg će o knjizi govoriti profesorka Filozofskog fakulteta u Nišu Danijela Popović Nikolić.

Prof. dr Momčilo Zlatanović (1934 Rataje - 2022 Vranje) od 1967. godine predavao je teoriju književnosti, narodnu književnost, metodiku srpskohrvatskog jezika i književnosti i srodne predmete na Višoj pedagoškoj školi u Vranju i Višoj školi za obrazovanje radnika u Vranju.

Zlatanović je ostavio neverovatan naučni trag u oblasti folkloristike i leksigografije, a njegova višedecenijska terenska istraživanja vranjskog kraja, i u manjoj meri Kosovskog Pomoravlja, po značaju se mogu meriti sa Vukovim poduhvatima.

Tokom višedecenijskih terenskih istraživanja zabeležio je i publikovao obimnu folklornu građu koja predstavlja izvor prvog reda za proučavnje tradicijske kulture vranjskog kraja.

Šestog decembra gošća kolonije biće književnica za decu Jasminka Petrović.

Reč je o autorki koja je napisala više od trideset knjiga za decu i mlade (Škola, Ovo je najstrašniji dan u mom životu, Od čitanja se raste, Porodica, Bonton, Da li ste vi žaba?, 35 kalorija bez šećera, Dugina dolina…).

Njene knjige prevedene su na dvadeset pet jezika, a neke od njih su i dramatizovane u pozorištima za decu u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu i Stokholmu.

Pisala je za mnoge časopise (Tik-Tak, Veliko dvorište, Huper, Politikin Zabavnik, uređivala National Geographic Junior na srpskom jeziku).

Sa udruženjem Krokodil organizuje književni festival za decu Krokodokodil.

Jasminka Petrović i Dejan Aleksić, u periodu kada će biti gosti kolonije, vodiće kreativne radionice za osnovce, dok će slične radionice za srednjoškolce raditi Moma Stefanović.

Poslednje večeri, 8. decembra gošća kolonije biće Sunčica Denić, književnica rodom sa Kosmeta koja živi i stvara u Vranju.

U okviru te večeri biće promovisana njena najnovija knjiga poezija Pisma Tuliju.

O knjizi će govoriti književni kritičari i recenzenti knjige Mihajlo Pantić i Aleksandar Laković.

Sunčica Denić piše poeziju, prozu, književnu kritiku i eseje.

Nagrađivana je i prevođena.

Objavila je desetak poetskih i proznih knjiga.

Sva ova gostovanja su potvrđena i uneta u kalendar kolonije, a pregovara se sa još jednim poznatim piscem u vezi sa konačnim terminom gostovanja.

Konačan program kolonije, tačna satnica i mesto gde će se dešavati programi, kako je Vranje News-u rekla direktorka NU Gordana Dimitrijević, biće saopšteni do 15. novembra.

Najnovije vesti