Pisma Tuliju: Nova knjiga poezije vranjske pesnikinje Sunčice Denić

Nova knjiga poezije Sunčice Denić, književnice koja živi i radi u Vranju, pod naslovom Pisma Tuliju, izašla je ovih dana iz štampe, u izdanju Književne opštine Vršac (KOV).

Glavni urednik izdanja je Mihajlo Pantić, a knjigu su čitalačkoj publici preporučili urednik i književni kritičar Aleksandar Laković.

"Svaki stih pesnikinje Sunčice Denić određuje se i osmišljava kroz jezički oblikovan unutrašnji svet sećanja, emocija i promišljanja.

Baš kako je i Bodler preporučivao da stvaralački doživljaj sveta kroz emotivne slojeve, naročito kroz ljubav, obezbeđuje i dalji pogled, i širi vidokrug, ali i obilje detalja, pa i sadržajnih stožera, napisao je u recenziji Laković.

Pomoću slikovito-melodijsko-značenjske predstave nas i nje (pesnikinje), i zajedničkih nam egzistencijalnih i duhovnih zadatosti, dodaje Laković, "pesnikinja kontrolisano utiskuje meditativnost i blagu ironičnost u svoj poetski govor, uspevajući da stihom opeva i ono što je prošlo, a posebno i ovo trenutno, što i dalje traje".

"Opevavanje stanja lične i kolektivne ugroženosti, i danas snažno ispoljenog, nikad nije prestajalo u njenom stihu, prevazilazeći atribut lamenta, predstavljajući se pre svega kao iskustveno-domišljena vizija sveta u kojem živimo, naveo je Laković

Profil

Sunčica Denić rođena je 1956. u Ugljaru kod Prištine. Univerzitetski je profesor. Piše poeziju, prozu, književnu kritiku i eseje. Nagrađivana je i prevođena. Živi u Vranju. Objavila je poetske i prozne knjige Pogodba (pesme), Jedinstvo, Priština 1985; Pleme u snu (pesme), Univerzitetska riječ, Nikšić 1989; Klupko (pesme), Nolit, Beograd 1994; Obrnuta godina (pesme), Nolit, Beograd 1997; Nevreme (pesme), Albatros plus, Beograd 2016; Matica (pesme), Zavod za kulturu Vojvodine, Novi Sad 2017; Tri sveta (roman), Filip Višnjić, Beograd 2008; Svet izvan (roman), Albatros plus, Beograd 2014; Vera (priče i esej), Književna zajednica Borisav Stanković, Vranje 2020.

Najnovije vesti