Matija Bećković otvorio Književnu koloniju u Vranju FOTO/VIDEO

Gostovanjem akademika i književnika Matije Bećkovića u sali Doma vojske u Vranju počela je "Кnjiževna kolonija 2019" u organizaciji vranjskog Narodnog univerziteta.

Vranjska publika imala je čast da uživa u dvočasovnom programu velikog srpskog književnika koji je, osim o sebi i anegdotama iz svoje mladosti, ali i zrelog pesničkog doba, recitovao neke od svojih najboljih pesama i poema.

Direktorka Narodnog univerziteta u Vranju Gordana Dimitrijević istakakla je na otvaranju Književne kolonije da je ta javna ustanova "već 64 godine kulturni centar i čuvar tradicije i kulturne baštine Vranja".

Manifestaciju je otvorio predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković.

On je naglasio da je mnogo manifestacija kojima negujemo kulturnu baštinu, a "Književna kolonija'' je jedna od njih i zauzima važno mesto, jer kroz interaktivne radionice omogućava deci da razvijaju svoj talenat i podstiče ih na usavršavanje.

- Tokom šest dana trajanja kolonije učenici će o književnosti slušati i učiti od vrsnih poznavalaca pisane reči, a na književnim večerima svi zajedno ćemo se upoznati sa stvaralaštvom ovogodišnjih učesnika.

Organizovanjem Književne kolonije mi izvršavamo jedan od zadataka nas odraslih, a to je da ukažemo mladim naraštajima koje su to prave vrednosti.

Tim pre jer Vranje je rodni grad velikog Bore Stankovića, koji ga je proslavio svojim delom koje uvek aktuelno i nosi trajnu vrednost.

Rukovodstvo Grada podržava razvoj kulture i umetnosti i uvek će u svakom pogledu pomoći održavanje ovakvih manifestacija - naglasio je Tričković.

Akademik Matija Bećković između ostalog govorio je o svojoj rodnoj Senti, rodnom selu svoga oca gde je živeo, o Valjevu gde se kaže rodio kao pesnik, o Desanki, Bori, Branku Miljkoviću, motivima u svojoj poeziji i naravno o svojoj ljubavi i ženi Veri Pavladoljskoj.

- Vera u poeziju je vera u večni život.

Pesnik je sveštenik u crkvi i što vernije služi to je veći pesnik - rekao je između ostalog akademik Bećković.

Književna kolonija nastaviće se u petak 6. decembra gostovanjem književnika Nedeljka Popadića, dok će u subota 7. decembra gostovati pisac Branislav Janković.

U ponedeljak 9. decembra planirano je gostovanje pesnika za decu i aforističara Bojana Ljubenovića.

Na Кnjiževnoj koloniji učestvovaće i Zoran Bognar, književnik, književni kritičar i antologičar, koji će književno veče održati u utorak 10. decembra.

Svi programi biće održane u Svečanoj sali Gimnazije Bora Stanković u Vranju od 19 časova.

Najnovije vesti